MIROVINA IZ SNOVA

"Učinit ćemo sve što možemo da nam Suzy bude sretna. Naš doprinos ovom Božiću je spašeni život"

Koza je na skrbi udruge Bračke šape, koja će za nju brinuti do prirodnog kraja njegog života
 Bračke šape

U ovo predblagdansko vrijeme, možda još više nego inače, svi smo željni lijepih priča sa sretnim završetkom. Ova je godina bila teška i mračna, pa nam zato svako malo čudo, svaki spašeni život i darovana ljubav, nekako grije srce i daje nadu da će svijet uskoro biti bolji. Jednu takvu priču, čiji su sastojci prstohvat čuda i velika mjerica ljubavi, našli smo na otoku Braču. Udruga Bračke šape prije nekoliko dana postala je bogatija za jednu štićenicu - kozu Suzy. I jedno malo čudo koje skriva u trbuhu.

image
Bračke šape

Proživjela je Suzy na otoku cijeli život, a onda je došlo vrijeme za mirovinu. Koze u dobi od deset godina, koliko je njoj sad, više ne mogu imati male, a to znači da ne daju ni mlijeko. Koze obično ne odu u mirovinu tako da im država uplaćuje mjesečni iznos na račun, ne igraju balote i ne odlaze u duge šetnje uz more, nego... Znate što se radi sa životinjama koje više nisu od koristi.

No, Suzy je imala sreće. Život je nije mazio i zaista nije bio lijep, ali joj se pod stare dane sreća nasmiješila. Preuzela ju je udruga i smjestila je na malo imanje koje su sami uredili.

image
Bračke šape

- Kako to inače rade fine gospođe, pridružila nam se u jutarnjoj kavi kao da je oduvijek s nama. Nevjerojatna je njena ljubav prema ljudima, njena privrženost i prijateljstvo što nam je znak da ju je i bivši vlasnik ipak volio. Prvi dan, osim kavom i keksima, Suzy je bila oduševljena zelenilom na zemlji, trčala od grma do grma da bi probala, možda po prvi put u životu, okus prirode - kaže nam Tina Duk, predsjednica udruge.

A onda su otkrili nešto čemu se zaista nisu nadali: Suzy će uskoro na svijet donijeti jare. Pravo je to čudo u njenim godinama, kaže nam Tina, jer je to zaista poodmakla dob za jednu kozu.

image
Bračke šape

- Možete li zamisliti kako će biti sretna kad shvati da će ovaj put njeno mlado ostati s njom? Veselimo se, uz malu dozu brige zbog njenih godina. Učinit ćemo sve što možemo da nam Suzy još dugo bude sretna. Naš doprinos ovom Božiću je spašeni život. Pozivamo i vas da u duhu ovih blagdana pružite drugima ruku ljubavi, pomoći, suosjećanja. Zajedno možemo ovaj svijet učiniti boljim mjestom - zaključuje Tina.

image
Bračke šape
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:30