PRIJEDLOG ZAKONA

Cijepljenje protiv korone u Srbiji bi, pod prijetnjom ogromnih globa, moglo biti obvezno za sve

Izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sutra će biti iznesene pred zastupnicima u Skupštini Srbije
Ilustracija/cijepljenje
 -/Sputnik/Profimedia

U Srbiji bi cijepljenje protiv koronavirusa moglo biti obavezno, piše beogradski Blic.

To se, pišu u Blicu, vidi iz Prijedloga izmjena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je u novim odredbama ostavio prostor da se odluka o obaveznom cijepljenju donese ako za tim bude potrebe. Ta odluka bi spadala u nadležnost ministra zdravstva, a donosila bi se posebnom uredbom. Za one koji bi odbili obavezno cijepljenje, predviđene su kazne.

Izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u četvrtak će biti iznesene pred zastupnicima u Skupštini Srbije, a osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i policajaca, kao i jasnih odredbi o karanteni i kućnoj izolaciji, kao najvažniji dio propisa izdvaja se - imunizacija stanovništva.

O tome je za Blic govorila i v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut Verica Jovanović.

- U skladu s člankom 33. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izvanredna imunizacija, koja može biti preporučena ili obavezna, naređuje se aktom ministra zdravstva, u skladu s preporukama WHO-a na prijedlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz suglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti - navela je u svom odgovoru za Blic doktorica Jovanović.

Izmjene zakona

Ona dodaje da kada cjepivo bude registrirano za primjenu u populaciji, naredbom ministra bit će definirano hoće li izvanredno cijepljenje protiv covida-19 biti obavezno ili samo preporučeno.

U izmjenama Zakona o kojem će se raspravljati u Skupštini, navodi Blic, o obaveznom cijepljenju stoji sljedeće:

- U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti koje su utvrđene zakonom ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna izvanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sve osobe, odnosno za određene kategorije osoba, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu s planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorjenjivanja određenih zaraznih bolesti.

U dosadašnjem kalendaru imunizacije obavezno cijepljenje u Srbiji je predviđeno za osobe u posebnom riziku od niza bolesti, među kojima su hepatitis B, gripa, meningokokne bolesti i tako dalje. U izmjenama Zakona se pak navode i "ostale zarazne bolesti", među koje je svrstan i covid-19 kao bolest koja se prenosi zrakom.

Time je, zaključuju u Blicu, poseban akt ministra za obaveznu imunizaciju predviđen i za ovaj virus.

Kazne za one koji se ne žele cijepiti

Zakon također propisuje i kazne za one koji odbijaju obavezno cijepljenje.

- Prema članku 85 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara (3240 do 9720 kuna, op.a.) za fizičke osobe ako odbiju obaveznu imunizaciju osoba određenog uzrasta kao i za fizičku osobu koje ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu s ovim zakonom, a kojima se određuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, što bi vjerojatno bio slučaj kada je u pitanju obavezna izvanredna imunizacija na osnovu naredbe ministra zdravstva - objašnjava dr. Jovanović.

Nadalje, prema izmjenama novog Zakona ministar zdravstva dobio bi i znatno šire ovlasti pa bi tako mogao narediti i zabranu okupljanja na javnim mjestima, ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom izvanrednom situacijom, zabranu ili ograničenje putovanja, zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda, izvanredno cijepljenje i razne mjere osobne zaštitite od infekcije.

Osim toga, ministar zdravstva dobio bi i široke ovlasti u donošenju naredaba koje bi služile sprečavanju unošenja zaraznih bolesti u zemlju ili sprečavanju njihovog prenošenja u druge zemlje. Tako bi, između ostalog, mogao narediti mjere zabrane putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti, zabraniti ili ograničiti promet pojedinih vrsta robe i proizvoda ili narediti obavezan liječnički pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izvještaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:44