Spanish tennis player Rafael Nadal celebrates after winning against fellow Spanish player Feliciano Lopez, during their fourth round match at the 2010 US Open tennis tournament September 7, 2010, in New York. Nadal won 6-3, 6-4, 6-4. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
 AFP
US OPEN

Nadalu španjolski derbi

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 10. rujan 2010. 11:06

Španjolski tenisač Rafael Nadal i Rus Mihail Južnij pridružili su se Rogeru Federeru i Novaku Đokoviću u polufinalu posljednjeg Grand Slama sezone, US Opena.

Prvo je plasman među četiri najbolja izborio Južnij, koji je nakon četiri sata borbe u pet setova 3-6, 7-6(7), 3-6, 6-3, 6-3 pobijedio Švicarca Stanislasa Wawrinku.

U vjetrovitim uvjetima Wawrinka i Južnij su odigrali meč pun neforsiranih pogrešaka, pa su ih tako kombinirano napravili čak 128 (Wawrinka 71, Južnij 57). Ipak, neizvjesnosti i zanimljivih detalja u meču nije nedostajalo.

Wawrinka, kojem je ovo bio prvi nastup u četvrtfinalu nekog Grand Slama, bacio je reket u dva navrata, dok je Južnij u petom setu kod rezultata 2-2 tražio liječničku pomoć zbog žuljeva. Taj se trenutak na kraju pokazao kao prekretnica, te je Rus breaknuo Wawrinku u petom gemu i kasnije se nije osvrtao.

Južniju je pobjeda nad Wawrinkom bila treća u petom međusobnom meču, a indikativno je da je sve tri ostvario na tvrdoj podlozi.

- Sretan sam što sam došao do polufinala i to je dobar rezultat, ali sada kada sam već ovdje, želim i više – komentirao je Južnij, koji će u polufinalu igrati protiv najboljeg tenisača svijeta Rafaela Nadala, kojeg je pobijedio u četvrtfinalu US Opena 2006. godine kada je ostvario svoj najveći uspjeh plasmanom u polufinale (poraz od Roddicka).

Nadal je protiv Fernanda Verdasca izgubio svoj početni udarac nakon 62 uzastopna osvojena servis-gema u trećem gemu prvog seta, ali to ga nije spriječilo da kasnije dođeo do 11. pobjede u isto toliko međusobnih mečeva.

Plasman u polufinale US Opena treći je uzastopni za najboljeg svjetskog tenisača, a u prethodna je dva gubio (od Andyja Murrayja 2008. i Juana Martina del Potra prošle godine).

- Vrlo je važno za mene ponovo doći do polufinala. Tri puta zaredom biti u polufinalu jednog od najvećih svjetskih turnira je trenutno za mene najvažnije – rekao je Nadal, kojem je ovo bila 19. uzastopna pobjeda na Grand Slam turnirima (prethodno je osvojio Roland Garros i Wimbledon).

Nadal i Južnij međusobno su dosad igrali 11 puta, a Španjolac vodi sa 7-4. Zadnji su put igrali 2008. godine u Wimbledonu, a tada je slavio Nadal s glatkih 3-0 u setovima.

US Open, četvrtfinale, tenisači:

Nadal (1) – Verdasco (8) 7-5, 6-3, 6-4

Južnij (12) – Wawrinka (25) 3-6, 7-6(7), 3-6, 6-3, 6-3

Linker
20. travanj 2024 16:20