REUTERS/Peter Nicholls
MASTERS U LONDONU

NAKON NADALA I ĐOKOVIĆA, LONDON OSTAO I BEZ ROGERA FEDERERA Čudesni Tsitsipas spasio 11 break-lopti protiv najvećeg svih vremena i prvi izborio finale

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 16. studeni 2019. 19:18

Siguran sam da oldtimeri neće biti sretni činjenicom da su ostali bez svih svojih idola u roku od nekoliko dana. I to se ponekad događa jer način na koji su dominirali u svjetskom tenisu Roger Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković bio je jedinstven i gotovo bi rekli neslomljiv. No kao što smo vidjeli vrijeme nikoga ne čeka, neće ga ni maziti i sada su na sceni završnog turnira sezone samo mladi momci.

Između Rogera Federera i Stefanosa Tsitsipasa 17 je godina i 4 dana, a to se u konačnici mora negdje osjetiti. Istina jest da je Federer izborio polufinale i to nakon što je u briljantnom susretu pobijedio Novaka Đokovića, no u polufinalu mu se dogodio prvi Grk koji je ikada došao u Top 10 i prvi Grk koji je zaigrao na završnom turniru osmorice najboljih tenisača svijeta. Najmlađi tenisač koji je pobijedio svu trojicu velikih, i Federera i Đokovića i Nadala, najmlađi koji je pobijedio na zemljanim terenima Nadala i za mnoge najveći talent iz skupine mladih koji, to je valjda sada svima jasno, ne zadrživo dolaze.

Na početku godine, na Australian Openu, Tsitsipas je pobijedio Federera i pritom spasio svih 12 break prilika švicarskog velikana. U Londonu je ponovio taj svoj pothvat i ovoga puta je Federer imao gomilu break-prilika - dapače opet 12 - ali je mladi Grk samo jednom izgubio servis.

I zato je nakon meča uglavnom govorio o ponosu.

- Ponosan jer sam baš kao i u Melbourneu uspio spasiti sve te silne break -opte, ponosan jer sam na određeni način ispunio svoj san. I ja sam kao ovi mladi momci koji skupljaju loptice sanjao da ću jednoga dana biti akter na ovako velikoj sceni. Tko je rekao da se to događa samo u snovima?

Tsitsipas je pobijedio u dva seta i kada je servirao za prvi set počela se vraćati slika Melbournea s početka ove godine. Nizale su se Federerove prilike, ali bez realizacije.

S Tsitsipasovim breakom krenuo je i u drugi set pa iako se Federer nakratko vratio, potpunog povratka nije bilo iako su neki pomislili da će taj oduzeti servis nakon devet propuštenih prilika odvesti Švicarca do trećeg seta a možda i finala, to se nije dogodilo. Briljantno je odigrao i taj drugi set Tsitsipas, dramatično je popravio jednoručni bekhend pa je kasnije zaključio.

- Drago mi je da taj jednoručni beckend još uvijek živi u Thiemu i meni.

Švicarac je imao još i 11. i 12. da oduzme servis Tsitsipasu i produži meč, ali Grk je dobio četiri poena u nizu i dvoboj okončao asom.

- Pobijediti Federera znači pobijediti čarobnjaka, jer je on je takav tenisač. Drago mi je da sam se barem donekle približio njemu i njegovoj velikoj igri.

Istina je da oldtimeri neće biti zadovoljni jer neki bi od gledatelja pa sve do novinara željeli da trojka traje vječno i da nikad ne izgubi. Ali ta su vremena ipak prošlost. Iako još uvijek čekamo da netko od tih momaka osvoji Grand Slam naslov, taj je trenutak sve bliži. Nedostaje samo jedan mali korak.

Linker
20. travanj 2024 07:52