CROPIX
 ZELJKO HAJDINJAK
TEK IDUĆE GODINE

Nije bilo druge! Prepoznatljivi biser hrvatskog sporta će nakon 30 godina po prvi puta biti otkazan

Da turnir visi o tankoj niti, bilo je jasno još u ožujku, kada su zatvorene međunarodne granice
Piše: Jutarnji listObjavljeno: 15. svibanj 2020. 12:52

Dok cijeli sportski svijet tapka u zraku i pokušava spasiti ono što se spasiti može, još uvijek je nemoguće predvidjeti kakvo nam je ljeto skrojio koronavirus, barem što se tiče natjecanja. Ipak, u petak će svoju sudbinu saznati jedan od najvećih hrvatskih sportskih događaja, umaški Plava Laguna Croatia Open.


Naš jedini preostali ATP turnir, koji je od prvog izdanja 1990. svake godine imao rezervirano mjesto u kalendaru svjetskog tenisa, čeka službenu odluku o dijelu ljetne sezone nakon otkazanog Wimbledona, dakle o turnirima koji su smješteni u termine od 13. srpnja do 2. kolovoza. Signali u proteklim tjednima nisu bili obećavajući, a ništa se značajno nije promijenilo ni ovih dana, što znači da će odluka sigurno biti otkazivanje.


Tereni kompleksa Stella Maris tako će nakon okruglih 30 godina u kojima su njima prodefilirali najbolji svjetski tenisači, Grand Slam pobjednici, brojevi jedan ATP ljestvice, ali i umirovljene legende poput Agassija i Raftera, prvi put biti prazni, barem za vrhunski tenis. Dušan Lajović neće dobiti priliku obraniti prošlogodišnji naslov, a u Umagu se već od danas mogu okrenuti organizaciji 31. izdanja koje bi se trebalo održati od 19. do 25. srpnja 2021.

image

CROPIX
GORAN SEBELIC


Da turnir visi o tankoj niti, bilo je jasno još u ožujku, kada su zatvorene međunarodne granice, ukinuti letovi i krenula serija otkazivanja svih sportskih događaja. Direktor Lawrence Frankopan još je tada poručio da Umagu nema druge nego slijediti svaki potez ATP-ja i “držati se zajedno u teškim trenucima”.
Najteži trenuci su možda prošli, barem u Europi, ali tenis će na globalnoj razini ostati paraliziran sve dok se ponovno ne uspostave avionske linije i normaliziraju putovanja, kako bi igrači iz svih krajeva svijeta imali priliku natjecati se i osvajati bodove. ATP i WTA zasad nisu osmislili model prema kojem bi se išlo u lokaliziranje turnira po kontinentima ili regijama, iako se i na tu temu otvara sve više rasprava.
Zasad je u igri preslagivanje kalendara najesen, s najvećim fokusom na Roland Garros koji bi trebao početi 20. ili 27. rujna. Predsjednik ATP-ja Andrea Gaudenzi u travnju je poručio da barata s “oko 50 varijacija” za eventualni nastavak sezone, a jedna od njih je i četiri tjedna zemljanih turnira iza US Opena. Ipak, situacija se mijenjala iz tjedna u tjedan, a veliki se upitnik nadvio i nad njujorški Grand Slam koji ima termin od 31. kolovoza do 13. rujna.


Što se tiče Umaga, mala ironija situacije s koronavirusom leži u činjenici da su se organizatori u startu pripremali za jednu od najizazovnijih godina u povijesti. Turnir se, naime, trebao preklopiti s početkom Olimpijskih igara, što znači da ne bi mogao privući praktički nikoga iz svjetskog vrha. U međuvremenu su OI u Tokiju odgođene za godinu dana, pa će Umag istu nepovoljnu situaciju imati i 2021. Osim ako Covid-19 ne nastavi remetiti planove teniskih čelnika do te mjere da se Tour kakav smo dosad poznavali promijeni iz temelja.

Linker
24. travanj 2024 09:29