PUNO SIMBOLIKE

Otvoren je Vukovarski vodotoranj, hrvatski stijeg je podigao sin branitelja Hrvoja Džalte

Samo finale pripalo je svojevrsnoj himni Vukovara ‘Stoji grad‘, nakon čega je uslijedio vatromet
Vukovarski vodotoranj
 Vlado Kos/Cropix

Podizanjem hrvatskog stijega od strane vukovarskog branitelja Krešimira Džalte uz intoniranje 'Lijepe naše' u izvedi klape HRM 'Sveti Juraj' u Vukovaru je počelo svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva, koji je 1991. bio simbol obrane grada.

Puno je simbolike bilo na početku ove svečanosti. Krešimir Džalto, naime, sin je vukovarskog branitelja Hrvoja Džalte koji je sa svojim prijateljem i suborcem Ivicom Ivanikom svakoga dana podizao hrvatski stijeg nakon što bi neprijateljskim projektilima bio srušen.

Riskirali su pri tome svaki put svoj život, no Vukovarcima je zastava na vrhu Vodotornja bila znak da je grad još živ, da obrana nije posustala, a njih su dvojica time podizala moral svojim sugrađanima i suborcima. Nijedan od njih, na žalost, nije dočekao ovaj dan. Ivanika je poginuo u obrani grada, a Džalto je preminuo prije pet godina.

Zato su članovi njihovih obitelji u petak navečer bili na Vodotornju, a hrvatsku zastavu Krešimiru Džalti predala je Ana Bzdek, majka Ivice Ivanike. Zbog epidemioloških mjera svečano otvorenje proteklo je bez nazočnosti uzvanika, a Grad Vukovar okupio je brojne zvijezde hrvatske estrade koje pjevale domoljubne pjesme s vidikovca na vrhu Vodotornja, iz amfiteatra u njegovu podnožju, sa spomen staze...

Samo finale pripalo je svojevrsnoj himni Vukovara 'Stoji grad', nakon čega je uslijedio vatromet kojim je i službeno označeno otvorenje Vodotornja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:32