VIŠA SILA

I poznati odvjetnik Branko Šerić ima koronu, zbog toga je odgođen nastavak suđenja Zavadlavu

Nismo definitivno još gotovi s vještačenjem. To znači da sam se dobro pripremio, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Branko Šerić
Branko Šerić
 Tom Dubravec/CROPIX

Za dva dana na splitskom Županijskom sudu trebalo je biti nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu (25) kojem se sudi za trostruko ubojstvo u Splitu iz siječnja ove godine kad je hicima iz kalašnjikova ubio Juricu Torlaka (38), Marina Ožića Paića (25) i Marina Bobana (25). No iako je bilo planirano, suđenje se neće održati i to zato jer je Branko Šerić, Zavadlavov odvjetnik, sutkinji Višnji Strinić, predsjednici peteročlanog sudskog vijeća, u ponedjeljak poslao obavijest da je pozitivan na COVID-19 te da ne može pronaći adekvatnu zamjenu.

- Točno je, pozitivan sam na koronu, imam malo fibru i malo glavobolje. U petak navečer sam saznao za nalaz testa. Da se ovo nije dogodilo, mislim da je vrlo vjerojatno da bi Filip iznio svoju obranu, no postupak vjerojatno ne bi završio jer ja nisam bio spreman za iznošenje završnih riječi, a to sam sutkinji i rekao. Naime, u potresu mi je stradao ured i tek sam ga uspio osposobiti prije dva dana. Ali kako su ročišta odgođena, bit će vremena - rekao je u nedjelju Slobodnoj Dalmaciji odvjetnik Šerić dodajući da ga je, taman prije novinara, kontaktirao i sam Zavadlav iz zatvora u Gospiću.

Rekao mu je, prenio je Šerić, da je najvažnije da on bude dobro, a da je manje bitno kad će suđenje biti nastavljeno.

- Mogu vam još samo reći da nismo definitivno još gotovi s vještačenjem. To znači da sam se dobro pripremio - uz smiješak je odgovorio Šerić, ne želeći ništa više otkriti.

Sutkinja Strinić zakazala je, s obzirom na nove okolnosti, nastavak suđenja 18. prosinca i za očekivati je da će tad dokazni postupak biti i okončan.

Podsjetimo, tijekom suđenja četveročlani forenzički tim s Klinike za psihijatriju Vrapče, koji je u ožujku ove godine vještačio Zavadlava, ostao je pri stavu da je on, u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv.

Ostali su i pri tvrdnji da optuženi za trostruko ubojstvo u trenutku čina nije imao akutni psihotični poremećaj, nego samo akutnu reakciju na stres, koji je kulminirao događajima prije ubojstva kao što su nespavanje, gubljenje težine, nesuvisao govor, površan pristup okolini i problemima, dezorijentiranost u vremenu i prostoru te slično.

image
Filip Zavadlav
Jakov Prkic/CROPIX

- On je imao poremećaj prilagodbe i mješoviti poremećaj ličnosti, što nas je nagnalo da ga proglasimo smanjeno ubrojivim, ali sve ovo nabrojeno ne spada pod neubrojivost. Čak mislimo da on nije u stanju ponoviti djelo te mu se nije izrekla niti mjera obveznog pohađanja psihosocijalnog tretmana, a kamoli psihijatrijskog liječenja - rekao je na suđenju psihijatar dr. sc. Goran Arbanas.

Naravno, za konačnu odluku o kazni vrlo je bitno stanje u kojem je Zavadlav bio u trenutku kad je krenuo u ubilački pohod i tijekom njega, jer ukoliko bi bio proglašen neubrojivim, onda ne bi dobio zatvorsku kaznu i ne bi veći dio svog života proveo iza zatvorskih rešetaka već bi mu bilo određeno liječenje, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnica ŽDO-a Split tereti Zavadlava da je 11. siječnja ove godine u Varošu, s 37 metaka iz automatske puške, ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima. Osim za trostruko teško ubojstvo, tereti ga se za nedopušteno držanje oružja i za općeopasnu radnju.

Za ta kaznena djela zakonodavac predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 50 godina. Ako Zavadlava proglase neubrojivim, onda ne ide u zatvor, nego može dobiti psihijatrijsko liječenje u ustanovi zatvorenog tipa ne dulje od pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:59