KRITIKA VIDEOIGRE

NBA 2K21 Next-Gen: Uvjerljiva i detaljna simulacija košarke u srži je ove sadržajno bogate igre

Igrači se na terenu ponašaju točno onako kako trebaju, a inovativno korištenje PlayStation DualSense kontrolera pun je pogodak

Ako sam išta zaključio igrajući NBA 2K21, onda je to da igra studija za razvoj Visual Concepts koju izdaje 2K Sports nikako nije usputna zabava.

Kako to obično biva, nakon pokretanja igre otvorio sam postavke kako bi proučio i istovremeno pokušao zapamtiti što je više moguće kontrola. Zapamtio sam najvažnije kontrole i pomolio se da mi višegodišnje igranje košarke pomogne u svladavanju digitalne košarke koju sam godinama zanemarivao.

Lakat u leđa

Opsežne i detaljne kontrole potrebne su kako bi košarka izgledala što realističnije u stvarnom svijetu. Dan danas se sjećam prve ozbiljne partije 1-na-1 koju sam kao dječarac odigrao u Sokolskom domu u Osijeku. Nenaviknut na kontakt i nelagodu koju on proizvodi, moji su napadi najčešće završavali nerezonskim šutevima koje sam upućivao nedaleko od aut linije. Moj je protivnik bio brži, veći, jači i iskusniji pa je lako kažnjavao moju želju za komforom i distancom. Tad mi je postalo jasno da ću prije ili kasnije morati prigrliti kontakt ako ću ikad poželjeti igrati ozbiljnu košarku.

image
Damian Lillard
2k Sports/playstation

Košarku sam napustio nakon ozljede u srednjoj školi, a prazninu koju je ostavila u mom biću popunili su film, glazba i videoigre. Nastavio sam uživati u gledanju u košarke, a nemalo me iznenadilo što dugo nisam bio zainteresiran za digitalnu košarku.

PlayStation 5 je stigao u pravom trenutku

Dvije tisuće i dvadesetu, po mnogočemu specifičnu godinu, ljubitelji košarke pamtit će po “mjehuru” unutar kojeg su Los Angeles Lakersi predvođeni LeBronom Jamesom i Anthonyjem Davisom osvojili titulu prvaka. Specifičnost te titule leži i u tome da se natjecateljska NBA košarka igrala početkom listopada, što inače nije slučaj. Igrači su potom krajem studenog počeli potpisivati nove ugovore, a sezona 2020./21. trebala bi početi 22. prosinca. Ljubitelji NBA košarke ove godine nisu morali čekati da prođe cijelo ljeto da bi se zagrijali za praćenje nove sezone.

Kako nije bilo te uobičajene pauze, PlayStation 5 je stigao u trenutku kada su se NBA liga i njezini obožavatelji pripremali za novu sezonu. U isto vrijeme došla je i mogućnost igranja NBA 2K21. Je li možda bilo vrijeme da odbacim stare predrasude prema digitalnoj košarci? Jeste, i to zbog jednog ključnog razloga – novog DualSense kontrolera.

Nakon što sam pokušao zapamtiti više desetaka različitih kontrola, odlučio sam testirati svoje znanje u neobaveznom „haklu“ unutar Play Now moda. Bila je to ujedno i prilika da vidim kako će u narednoj sezoni funkcionirati Kevin Durant i Kyrie Irving, duo koji bi momčad Brooklyn Netsa trebao odvesti do titule prvaka. U prvoj akciji koju sam probao izvesti odmah sam osjetio da 2K Sports misli ozbiljno jer sam u prstima putem DualSense kontrolera osjetio kako me protivnički igrači pokušavaju odgurnuti dalje od obruča. Što sam bio uporniji, to je vibracija bila jača. Prvi dojam - izvrstan.

Nastavio sam eksperimentirati s dinamičkim adaptivnim okidačima DualSense kontrolera. Dodao sam loptu Durantu koji je bio „u reketu“. Čim ju je primio, protivnik mu je "uvalio" lakat u leđa. Tipka L2 počela je pružati otpor. Morao sam je jače stisnuti da bi zadržao poziciju koju sam izborio. Durant je poentirao, a moje oduševljenje poraslo. Osim što sam u vlastitim prstima osjetio kontakt, vidio sam da igra poštuje činjenicu da kontakt između igrača mijenja njihovu putanju.

‘Bez kosti’

Pravo iznenađenje sam doživio kada sam zaigrao obranu. Kada bi se približio igraču u obrambenom stavu, L2 tipka pružala mi je otpor. Intenzitet otpora L2 tipke podudarao se s mojim obrambenim intenzitetom. Dok sam trčao za igračem kojeg sam trebao čuvati osjetio sam svako rame i kuk o koje sam se “očešao”. Osjetio sam i kako je to igrati obranu „u reketu“ kada sam pomoću Brooklynovog centra Jarreta Allena plasirao nekoliko laktova u leđa protivnika. Unutar dvadesetak minuta od prvog pokretanja NBA2K21 Next-Gen postalo mi je jasno da je digitalna košarka u posljednjih 20 godina zaista daleko dogurala.

Prva “prijateljska” utakmica pokazala mi je i koliko daleko. Svaki se igrač na terenu ponašao točno onako kako je trebao. Durant i Irving, prepoznatljiviji igrači Netsa, šutirali su, driblali i trčali poput "pravih" igrača. Animacije su bile precizne i realne, što je, dakako, preduvjet za uspjeh svake uvjerljive sportske simulacije. Igrači su se pred kraj utakmice zbog umora sporije kretali, a tipka R2, koja se koristi kada poželite da igrač kojeg kontrolirate potrči malo brže, pružala je veći otpor. Zanimljiv detalj i pokazatelj da su studiji za razvoj spremni eksperimentirati kako bi igračima pružili što realnije i taktilnije iskustvo igranja. Iznenadila me uvjerljivost akcija - što napadačkih, što obrambenih. Treba im vremena da se razviju, igrači komuniciraju jedni s drugima, a obrana ih može i hoće poremetiti. Probao sam šutirati pomoću desne “gljive”, no dugogodišnje igranje igara u kojima se njome kontrolira kamera štetilo je mojoj preciznosti pa sam se odlučio šutirati pomoću „kvadrata“. To se pokazalo kao dobra odluka jer sam vrlo brzo počeo pogađati bez da lopta dodirne i rub obruča – „bez kosti“.

image
Zion Williamson
2k Sports/playstation

Driblanje i ugovori

Uvjerivši se u kredibilitet NBA2K21 košarke, bacio sam se na osvajanje titule prvaka sa spomenutim Brooklyn Netsima i stvaranje potencijalne nove dinastije. Kroz MyNBA mogao sam birati hoću li se više fokusirati na samu igru ili ću preuzeti ulogu generalnog menadžera te se fokusirati na stvaranje uvjeta za osvajanje titule. NBA2K21 igračima dopušta i da igru podese svojim željama pa mogu i igrati i oblikovati momčad. Ovaj način igranja vrhunski je pripremljen i razrađen do najsitnijih detalja.

MyNBA vam, ako se fokusirate na igranje, omogućuje da odredite kako će momčad igrati i tko će igrati na kojoj poziciji. Moći ćete definirati kojim redoslijedom ćete mijenjati igrače i koje ćete akcije izvoditi. Određivat ćete kako će vaši igrači trenirati. Najzanimljiviji dio je svakako biranje akcija te uvježbavanje istih. Vodite računa o tome kakve igrače imate te prema njima birajte kako ćete igrati. Primjerice, ako imate izrazito sposobne pojedince poput Netsa, gledajte da oni u svakoj akciji barem jednom dotaknu loptu te da im konstantno stvarate prilike za postizanje koša. Jednako tako, ako u momčadi nemate zvijezda, pokušajte izvoditi akcije koje će vaše najbolje igrače stavljati u pozicije koje oni najviše vole. Nisu svi Bogom dani poput Duranta, Jamesa ili Curryja.

Naravno, čak i kad ste fokusirani više na igru, svejedno ćete moći mijenjati igrače i potpisivati ugovore s onima koji su bez momčadi. Igra vam tu neće povlađivati pa momčad nećete samo tako moći natrpati zvijezdama i gledati kako metu sve pred sobom. Morat ćete voditi računa o ugovorima i plaćama te budućnosti momčadi. Kao generalni menadžer odgovarate za uspjeh momčadi. Koristeći mehaniku igranja, kao što je sustav razgovora, možete se usredotočiti na verbalne interakcije s igračima, a ne na samo na košarkaški teren. Bavit ćete se financijama i marketingom, ispunjavat ćete zadatke koje vam je dao vlasnik momčadi i razgovarat ćete s trenerom i igračima. Ti će razgovori utjecati na njihovo raspoloženje, što će utjecati i na njihovu igru. Kako izvršavate zadatke koji su vam dodijeljeni, steći ćete iskustvo pa ćete moći bolje izvršavati buduće zadatke. MyNBA će biti poznat svima koji su igrali moderne RPG igre.

Ovaj mi se način igranja čini „životniji“ od većine koji se mogu susresti u drugim sportskim igrama. U NBA2K21 morate puno više raditi, a morate poznavati i pravila poslovanja u NBA ligi. Međutim, ako želite uskočiti u igru ​​kroz ležernu sezonu, složenija NBA pravila mogu se isključiti tijekom MyNBA zaslona za postavljanje.

Televizija i film

Natjecateljske utakmice koje ćete igrati prezentirane su u stilu američkih televizijskih prijenosa pa ćete tijekom utakmice slušati prepoznatljive glasove tamošnjih komentatora i svjedočiti javljanjima s terena poznatih novinara Allie LaForce i Davida Aldridgea, a u poluvremenu - Shaquillea O’Neala, Ernieja Johnsona i Kennyja Smitha. Za vrijeme pauza u igri zabavljat će vas navijačice i akrobatske skupine. NBA2K21 ovime dobiva dodatnu dozu uvjerljivosti i luksuza, budući da igra stvarno djeluje kao televizijski proizvod.

Premda je košarka timski sport, činjenica da su ti timovi manji nego oni u nogometu ili američkom nogometu omogućava isticanje izrazito talentiranih i sposobnih pojedinaca. Shodno tome, NBA2K21 igračima nudi mogućnost da realiziraju svoje snove o NBA karijeri kroz stvaranje igrača kroz MyPlayer.

Ako se prethodni način igranja može opisati kao “košarka + ekonomija”, onda se ovaj način igranja, koji se u igri zove MyCareer, najkraće može opisati kao “košarka + pripovijedanje”. Naime, karijera svakog igrača kojeg stvorite uokvirena je kao priča o Junioru, sinu slavnog košarkaša koji pokušava izaći iz očeve sjene te ga u konačnici i nadmašiti. Da bi vaša priča bila što uvjerljivija, NBA2K21 je angažirao je prepoznatljiva glumačka lica poput Jesseja Williamsa (“Uvod u anatomiju”), Michaela K. Williamsa (“Žica”), Djimona Hounsoua (“Gladijator”) i mnogih drugih. Između košarkaških utakmica gledat ćete dijaloške scene u kojima Junior s trenerom Bishopom (Hounsou) priča o košarci, a s Archiejem Baldwinom (Michael K. Williams) raspravlja o tome je li bolje ići na fakultet ili u G ligu, razvojnu ligu u sklopu same NBA lige. Tu su i retrospekcije u kojima se Junior prisjeća svoga oca Dukea (Williams) i ponekad napornih treninga. Ljubiteljima sportskih filmova ova će priča djelovati poznato.

The City – najveća virtualna košarkaška zajednica

MyPlayer moći ćete koristiti u The City - ekskluzivnoj značajki NBA 2K21 Next-Gen igre koja se najbolje može opisati kao mješavina ulične košarke i RPG igara. To je mrežni način igranja i dio je MyCareera. U The Cityu možete igrati uličnu košarku, promijeniti svoj izgled i nadograditi svoje vještine. Nakon što izađete iz story dijela MyCareera, moći ćete pucati i vježbati poteze na terenima po cijeloj karti.

The City je inovacija prethodne verzije društvenog prostora igre poznatog kao The Neighborhood. The City sad nalikuje velikoj metropoli, u kojoj se ističu visoki neboderi i prostrani trgovi. I drugi igrači moći će vam se pridružiti, pa je usputno igranje košarke i dalje prilika za druženje. Neigrivi likovi koje sretnete u The Cityu dat će vam zadatke i moći ćete se pridružiti jednom od četiri klana koji se bore za dominaciju. The City ima i gradonačelnike, dopuštajući članovima svakog klana da glasaju za kandidata koji će predstavljati njihov klan na šest tjedana. Izabrani gradonačelnik će stvarati videozapise, uređivati ​​popise glazbe i odlučivati ​​koji će dizajn terena i uniformi klana. The City predstavlja potpuno novi način interakcije i oblikovanja društvenog krajolika u NBA 2K21 Next-Gen..

The City je tako je bogat sadržajem da donosi sasvim novo iskustvo unutar NBA2K21.

Potpuno novi MyTEAM

MyTEAM vam omogućuje da sastavite vlastiti tim koji se sastoji od bivših i sadašnjih NBA igrača. Imate mogućnost prilagodbe franšize i izgleda vašeg tima. Igrači prikupljaju digitalne MyTeam kartice različitih NBA zvijezda s različitim razinama vještina, značkama i ocjenama. Također postoji pogodnost za PlayStation Plus pretplatnike koji imaju NBA 2K račun. Oni će svakog mjeseca dobiti tri MyTeam paketa.

Igračima koji su već igrali NBA 2K21 na PS4, drago će biti znati da će se njihova cijela MyTEAM kolekcija i napredak jednostavno prenijeti sa PS4 na PS5. MyTEAM Cross-Progression omogućuje dijeljenje svih MyTEAM bodova, tokena, karata i NBA 2K21 napretka na trenutnoj i sljedećoj generaciji u istoj obitelji konzola. Treba napomenuti da Shared VC Wallet, odnosno dijeljeni novčanik za virtualne novce znači da je svaki zarađeni ili kupljeni VC dostupan u trenutnoj i sljedećoj generaciji verzije NBA 2K21 u istoj obitelji konzola.

MyTEAM donosi potpuno nove značajke u ovogodišnjem naslovu. Nagrade se osvajaju kroz novi Season mod, a novi sustav nagrađivanja koji se osvježava svakih nekoliko tjedana. MyTEAM Limited, vikend način rada, omogućuje osvajanje šampionskog prstenja. MyTEAM Unlimited također se vraća, a ove će se godine Unlimited sastojati od devet liga kroz koje morate proći prije nego što stignete do vrha.

image
Stephen Curry
2k Sports/playstation

Pobjeda uz zvuk sirene

Ne mogu naglasiti koliko je NBA2K21 bogat sadržajem, i to poprilično raznolikim sadržajem. Igra vam nudi i mogućnost igranja s WNBA momčadima, odnosno najboljim košarkašicama na svijetu te ostvarivanja karijere košarkašice u WNBA ligi.

Sve to, međutim, ne bi vrijedilo puno da samo igranje košarke u NBA2K21 nije izvrsno, što nedvojbeno je. Užitak je gledati precizne animacije pokreta igrača i vjerno digitalne reprodukcije istih, a uvjerljiv prijenos prave košarke u virtualnu sferu za svaku je pohvalu. Igrači se na terenu ponašaju točno onako kako trebaju, a inovativno korištenje detaljnih taktilnih povratnih informacija preko DualSense kontrolera pravo je osvježenje.

Grafički, ovo je jedna od najboljih sportskih igara koje smo imali priliku vidjeti. Ray-tracing definitivno čini razliku. Vidite svaku kap znoja, odsjaje na parketu i sve one sitne sitnice na koje ne obraćate pažnju, zajedno pridonose zaključku da NBA2K21 Next-Gen izgleda neusporedivo bolje od mnogih drugih videoigara.

Stvaranje dinastije i karijere veliki su izazovi koji su sad jednostavniji u MyNBA modu, a online iskustvo NBA2K21 čini izvrsnom igrom za stjecanje novih poznanstava i odmjeravanja snaga s ljubiteljima košarke iz cijelog svijeta. MyTEAM daje igračima priliku da slože svoju NBA momčad iz snova, a The City je zanimljiva inovacija koja igračima omogućuje istraživanje velikog otvorenog svijeta.

Ukratko - 2K Sports je šutnuo i zabio za pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:57