Ivan Dodig i and Marin Čilić
 STRINGER Afp
MIRIŠE NA ODLIČJE

Hrvatska sve bliže novoj medalji! Ovakvu priliku nema niti jedna druga zemlja na Olimpijskim igrama

Jedina smo zemlja koja u četvrtfinalu olimpijskog turnira ima dva tandema, i to kakva!
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 27. srpanj 2021. 23:14

Srijeda bi Hrvatskoj mogla donijeti novu medalju u Tokiju, i to u tenisu. U turniru muških parova, još nas dvije pobjede - po jedna Mektića i Pavića te Čilića i Dodiga - dijele od najmanje jednog sigurnog odličja. Jedina smo zemlja koja u četvrtfinalu ima dva tandema, nakon što su Ivan Dodig i Marin Čilić sa 6-3, 7-5 izbacili Rajeeva Rama i Francesa Tiafoea. Od Japana se oprostila Donna Vekić, kojoj je nakon dvije maratonske pobjede ponestalo goriva za Elenu Ribakinu.

Pobjeda nad Amerikancima nova je velika injekcija samopouzdanja za međugorski duo, s obzirom na to da je Ram jedan od senatora parova ATP Toura, prošlogodišnji osvajač Australian Opena i nedavni polufinalist Wimbledona. U paru s „bombarderom“ Tiafoeom bio je potencijalna zamka za Dodiga i Čilića, no kumovi su ponovno, kao i protiv Daniela i Nishioke, odigrali meč na razini najboljih Davis Cup izdanja. Imali su 70 posto ubačaja na prvom servisu, spasili svih pet break-lopti, a po jedan break u svakom setu bio je sasvim dovoljan za plasman u četvrtfinale.

image
GLYN KIRK Afp

Zlata vrijedni savjeti

- Odigrali smo još jedan sjajan meč. Ram je vrhunski igrač parova, ali Ivan ga poznaje i znao je prepoznati nekoliko situacija koje su nam donijele ključne poene - rekao je Čilić, uz dodatak da im je Ivanov brat i njegov školski kolega Mišo pomogao savjetima.

Ulaskom među osam najboljih izjednačili su rezultat iz Londona 2012., kada su im se na putu do medalje ispriječili López i Ferrer. Već u srijedu rano ujutro po hrvatskom vremenu (5.30) novi su izazov Britanci Andy Murray i Joe Salisbury, koji su također u dva seta izbacili Nijemce Krawietza i Pütza. Prema Dodigovim riječima, tko god prođe dalje iz tog okršaja, imat će velike šanse za osvajanje medalje.

Veliki favoriti

Nekoliko sati kasnije, u akciji će ponovno biti i prvi nositelji Nikola Mektić i Mate Pavić, čiji je meč s domaćim adutima Nishikorijem i McLachlanom stavljen na Centralni teren, negdje oko 9 sati po hrvatskom vremenu. Najbolji par svijeta opet je u ulozi velikih favorita, budući da Nishikori rijetko igra parove, a on i McLachlan (38. na ljestvici parova) već su kreirali jedno iznenađenje, pobijedivši sedme nositelje, Jamieja Murrayja i Neala Skupskog.

A Donna Vekić u svojem je debitantskom olimpijskom turniru ostala bez četvrtfinala, iako je protiv Kazahstanke Ribakine servirala za prvi set, a vodila je i 2-0 u drugom. U izjednačenom meču s ukupno sedam breakova, propuštene šanse skupo su naplaćene, a Ribakina je imala za nijansu konstantniji servis. Osječanka se može okrenuti povratku na WTA Tour, koji joj u prva dva tjedna kolovoza nosi nastupe u San Joseu i Montrealu.


Šestog dana Olimpijskih igara u Tokiju održat će se natjecanja u 28 sportova, u njih 12 dijelti će se medalje, a hrvatski sportaši će nastupiti u boksu, džudu, jedrenju, streljaštvu, tenisu i veslanju.

STRELJAŠTVO - zlatni hrvatski olimpijac iz Rija Josip Glasnović nastupit će u kvalifikacijama trapa od 2.50 sati

DŽUDO - Barbara Matić nastupit će u kategoriji do 70kg, od 4.00 do 12.30 sati

JEDRENJE - Šime i Mihovil Fantela nastupit će u tri plova klase 49-er od 5.05 do 7.30 sati

VESLANJE - Valent i Martin Sinković nastupit će u polufinalu dvojca bez kormilara u 5.10 sati

TENIS - 5:30 Marin Čilić/Ivan Dodig - Andy Murray/Joe Salisbury, četvrtfinale muških parova

Ne prije 9:00 Nikola Mektić/Mate Pavić - Ben McLachlan/Kei Nishikori, četvrtfinale muških parova

Ne prije 9:00 Ivan Dodig/Darija Jurak - Andrej Rubljov/Anastazija Pavljučenkova, prvo kolo miješanih parova

BOKS - Luka Plantić će u osmini finala kategorije do 81kg boksati protiv Meksikanca Rogelija Romera Torresa u 12.54 sati

Linker
19. travanj 2024 12:57