Roger Federer možda je u finalu Wimbledona 2019. propustio zadnji šansu za osvajanje Grand Slama?
 AFP
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

Može li Federer, poput Bradyja, ostati velik i iza četrdesete? Najveći se bolje nose s godinama ili - ne?

Uz najavu Rogera Federera, osvajača 20 Grand Slam turnira, da se vraća tenisu početkom 2021.
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 10. listopad 2020. 17:01

​Za sve ljubitelje NFL-a bila je to intrigantna utakmica, iako slavni dodavač Tom Brady više nije ključna figura Patriotsa koje je vodio do deset Super Bowla i šest naslova prvaka, čime se promovirao u jednog od najvećih igrača u povijesti NFL-a, ali i jednog od najvećih sportaša općenito.

Ovih sam dana u kasnim večernjim satima gledao obračun Bradyjeve nove momčadi Tampa Bay s Chargersima. Iako su neki ostali uvjereni da je iz Patriotsa morao otići jer je postao “za pola koraka sporiji”, analogno tome i manje učinkovit, ovo nije bila jedna od tih utakmica.

​Brady je, naime, u četvrtom ovosezonskom nastupu za novu momčad, uz treću pobjedu, kompletirao 30 od 46 pokušaja, pritom je ukupno bacio 369 yarda, suparnici ga niti jednom nisu oborili i pritom je ostvario pet dodavanja za touchdown. I samo još jednom potvrdio da ima velikana koji ostaju velikani kroz cijelu karijeru, bez obzira koliko ta karijera trajala.

Najveći natjecatelj

A, karijera Toma Bradyja je doista velika i impozantna, jer tom momku, koji je bi i ostao legenda momčadi iz Bostona, je 43 godine te će - kako stvari stoje - opet konkurirati za visok rezultat u doigravanju.

​Istovremeno smo bili svjedoci objave Rogera Federera da će se vratiti tenisu početkom 2021. godine na Australian Openu. Iako, naravno, nema dodirnih točaka u sportovima kojima se bave Brady i Federer, ostaje istina da velikani, bez obzira na sport, mogu trajati dulje od ostalih. Pogotovo danas kada se igrački vijek poprilično produbio. I ono što je nekada bilo neobično - danas više nije.

Zato će se povratak Rogera Federera početkom sljedeće godine u Australiji staviti pod povećalo. Pitanje svih pitanja je može li veliki Švicarac, koji je osvojio toliko toga, i 20 Grand Slam turnira, ostati barem na nekim turnirima jednako učinkovit u godini u kojoj će proslaviti 40. rođendan.

​Federer će 8. kolovoza 2021. napuniti 40 godina i ući u zonu posebnih sportaša. Poput, primjerice, Toma Bradyja, koji namjerava aktivno igrati barem još dvije godine, a pritom je letvica njegovih želja ostala ista. Za čovjeka koji je deset puta igrao veliko NFL finale i šest puta bio pobjednik, ništa ispod naslova nikad neće biti dovoljno dobro.
​Ne znam što bi ozbiljniji pratitelj tenisa mogao ili trebao reći o najavi Rogera Federera da je tenis još uvijek u njemu, i da i nadalje ima visoke natjecateljske ambicije, ali lako ga je razumjeti.

​Roger Federer je uvijek bio u kategoriji najvećih natjecatelja, pokazivao je to iz dana u dan. Ponavljati priču da nikada nije predao meč koji je započeo je - gotovo bih rekao - bespredmetno, jer to je nešto što mnogi znaju.
Ali kolika je ili - zapravo još bolje - kakva će biti moć Rogera Federera onog trenutka kada se vrati na teren. Pažljivim odabirom znao je svaki put kad bi morao otići na zahvat, a ono što mu je, možda, pomoglo ove godine, je činjenica da je teniska sezona bila gotovo zabetonirana zbog epidemije koronavirusa, iako se u posljednje vrijeme igra već drugi Grand Slam turnir.

​Drugi dio prvog pitanja, kad govorimo o velikanima u četrdesetima, svakako je koliko su spremni prihvatiti onoga što bi mogla postati njegova ili njihova izvjesnost. Ako tako gledamo, onda će Bradyju biti svakako lakše, jer je uvijek lakše u momčadskom sportu, kad imaš nekog tko će ti biti blizu za podijeliti radost, ali i tugu.

James osvaja za Bryanta

​Tako nešto postoji naravno i u tenisu, jer danas svi imaju trenera, ili trenere u blizini, i team koji ih prati, ali u tenisu je, čini mi se, teže prihvatiti neki veliki poraz, pogotovo kad se ili ako se dogodi pri kraju velike karijere. Recimo, karijere kakvu je imao Roger Federer.

I zato će upravo Švicarac biti pozvan dati odgovor na pitanje svih pitanja. Je li spreman zbog ljubavi prema tenisu, koja je još uvijek dovoljno čvrsta, prihvatiti da se vrijeme odlaska približava...

Opet, kad pogledamo tko je sve bio i ostalo velik i tko pretendira na besmrtnost, većina njih je u srednjim tridesetima pokazala tu veličinu. Jedan od takvih je svakako vođa i zvijezda Lakersa, Lebron James, iako nije uvijek ostavljao dojam i sliku sportaša svih sportaša. Nije tako bilo ni kada je odlučio obući dres Miamija, nije tako izgledalo kada je stigao u Lakerse, da bi u godini kada su ostali bez Kobeja Bryanta, koji je stradao u helikopterskoj nesreći s kćerkom Giannom, rekao da želi upravo Bryqanta osvojiti naslov s Lakersima.

image
AFP

S druge strane, ako je istina da je danas lakše trajati u kasnim tridesetima, pa i četrdesetima, Federer će morati još dugo igrati i čekati da mu se priključe još dva velikana, Novak Đoković i Rafael Nadal. ​Jer danas, kada govorimo o dugotrajnim karijerama u bilo kojem sportu, tako i tenisu, uvijek je potrebno napisati što se iza brda valja. Doduše, ni Federer još nije naglasio kada bi se mogao dogoditi kraj velike karijere, o tome ne razmišlja, rekao bih, ni Nadal, a pogotovo Đoković, iako je istina da su godine i brojne ozljede dostigle ili prestigle dva velikana poput Andyja Murrayja i Stana Wawrinke, možda je potrebno osvrnuti se na sve što nas čeka od Australian Opena 2021. pa nadalje u svijetu tenisa. Ono što je posve izvjesno jest da su neki iz kategorije mlađih već stigli i zablistali na teniskom Broadwayju. Poput, naravno, pobjednika US Opena Dominica Thiema.

​Teško je raspravljati o nešto mlađim momcima koji su krenuli prema vrhu, a tu se prije svih ističu Grk Stefanas Tsitsipas, njemački mladi as Saša Zverev te brzinom munje nadolazeći Talijan Yannik Sinner koji je zbog ljubavi prema tenisu napustio skijanje i nije načinio pogrešku.

Ostat će najpopularniji

Bez obzira kako će krenuti nova sezona na Australian Openu, i hoće li dominaciju, barem na najvećim turnirima, nastaviti Đoković i Nadal, ono što teniski svijet, pretpostavljam, najviše zanima, je što će biti s Rogerom Federerom. Hoće li i gdje osvojiti barem još jedan Grand Slam naslov i može li se to dogoditi u zauvijek njegovom Wimbledonu gdje je ostavio nešto veći trag i od prethodnika Bjorna Borga, Jimmyja Connorsa i Petea Samprasa.

Svi koji vole tenis svjesni su da velikani, bez obzira koliko su veliki ne mogu trajati zauvijek, nije to mogao ni Michael Jordan, koji je i iza četrdesete znao odigrati veliku NBA utakmicu.

​Baš kao što će neki tenisači obilježiti karijeru Rogera Federera, trajno i jedino pitanje je hoće li ga i kada nadmašiti. Jedno je sigurno, po popularnosti neće.

Linker
19. travanj 2024 00:36