DINGAČ I BIJELA KUĆA

Na Bidenovoj inauguraciji slavit će uz dingač koji je Benmoche napravio s obitelji Bura-Mrgudić

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Američki biznismen zaljubio se u Hrvatsku i njezina vina još prije više od 30 godina i kupio hektar vinograda na Pelješcu

pišu: Saša Špiranec i Vana Babić

Moguće je kako će se na inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena slaviti uz hrvatsko vino i to Benmosche Family Dingač. Naime, Robert H. Benmosche bio je prava ikona u poslovnom svijetu i vodio osiguravateljske kuće svjetskog glasa. Vijest javlja Marija Mrgudić, članica obitelji Bura-Mrgudić, koji su poslovni partneri pokojnog Roberta H. Benmoschea i njegove obitelji.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Robert H. Benmosche bio je slavni poslovni čovjek koji je tijekom karijere vodio globalne vodeće osiguravajuće kuće i koji se pred kraj aktivne karijere zaljubio u Dubrovnik i hrvatsko priobalje. Kupio je vilu u Dubrovniku za svoju obitelj, a s obitelji Bura-Mrgudić zasadio je zajednički vinograd od čijeg grožđa jedan od najpoznatijih peljeških vinara, Niko Bura, proizvodi vino.

Naime Robert H. Benmosche zaljubio se u hrvatsku obalu prije više od trideset godina, a u ekskluzivnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju objasnio je svoju fascinaciju Hrvatskom i njenim vinom.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix


"U Hrvatsku sam prvi put došao prije 23 godine, još prije rata. Došao sam u Dubrovnik, koji je zaista posebno mjesto, a vratio sam se odmah nakon nesretnih ratnih vremena. Razmišljao sam što ću raditi kad odem u mirovinu i mislio sam da bi bilo lijepo stvoriti dom u Dubrovniku. Tako sam kupio kuću u Dubrovniku, a 2006. godine i ovaj komad zemlje. Kušao sam najbolja hrvatska vina, a kad sam probao Dingač Bura, rekao sam: to je dobro vino! Poželio sam upoznati ljude koji ga proizvode i tako sam upoznao Maru i njezinu obitelj, prekrasne ljude koji su mi prijatelji. Razmišljajući o hrvatskim vinima, pomislio sam: vino zinfandel došlo je iz Hrvatske, lijepo bi bilo kad bih ja taj zinfandel prvi mogao vratiti natrag u njegov zavičaj." izjavio je prije desetak godina za Slobodnu Dalmaciju.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Benmosche i Mare zajedno su kupili jedan hektar vinograda na Dingaču, gdje su posadili plavac mali, te još šest hektara zemljišta kod Vignja, gdje je na jednom hektaru posađen prvi američki zinfandel u Hrvatskoj. Zašto baš kod Vignja? Kažu: povjerovali su − Marinoj babi i brnistri, odnosno žuki, kako prenosi Slobodna Dalmacija. Iz ove lijepe suradnje tako su nastala dva spektakularna vina Benmosche Family Zinfandel, a zajedno rade i vino od plavca malog s poznatog položaja Dingač na istom poluotoku, od kojeg dobivaju vino Benmosche Family Dingač.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Nakon što se povukao u mirovinu, a svijet zatekla financijska kriza predsjednik Obama zamolio da se vrati iz mirovine i pomogne u oporavku američke ekonomije. Prihvatio je odgovornost, postao savjetnik predsjednika i preuzeo mjesto čelnog čovjeka bankrotiranog osiguravajućeg giganta AIG koji je spasio od propasti i za nekoliko godina vratio vrijednost kompanije i novac dioničara. Nažalost, nedugo nakon toga je Robert H. Benmosche umro, ali je veza s pelješkom obitelji ostala čvrsta i trajna, kao i s bivšim Obaminim potpredsjednikom, sada novim predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom koji će na inauguraciji, sudeći prema najavama, točiti i vino svoga pokojnog prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:03