Marin Čilić i supruga Kristina

 GORAN MEHKEK/CROPIX
ČILIĆ ZA SN

‘Nadal je nevjerojatan, a ovo što su napravili Đokoviću je katastrofa, nedopustiva kalvarija!‘

‘To je bilo katastrofalno i za Novaka i cijeli tenis, ali i za sliku Australije i Australian Opena‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. veljača 2022. 19:19

Boravak Marina Čilića u Zagrebu i dodjelu stipendija njegove Zaklade iskoristili smo i za pretresanje teniskih tema. Sezonu je otvorio s dva polufinala na turnirima u Adelaideu, te prolaskom u osminu finala Australian Opena gdje je srušio i šestog igrača svijeta Andreja Rubljova. Dovoljno za veliko zadovoljstvo.

- Otvaranje sezone je zbilja bilo fenomenalno. Bio sam blizu pobjede i protiv Felixa Auger-Aliassimea, bio je to težak meč, ali na kraju je on pokazao da je stvarno u fantastičnoj formi, skoro je pobijedio i Danila Medvedjeva. Svi ti mečevi su pokazatelj da sam na pravom putu i da me u ovoj sezoni čekaju dobri rezultati, ali svjestan sam da moram nadograđivati svoju igru i ići prema naprijed.

Prvi cilj povratak u Top 20

Jesu li dobri rezultati povećali apetite, kakvi su ciljevi za ovu sezonu?

- Prioritet je ići korak po korak, za početak se vratiti među prvih 20. Blizu sam toga, a onda je sljedeći cilj sačuvati formu koju sam uhvatio negdje nakon US Opena i ići stepenicu po stepenicu dalje.

Vruća tema u Australiji bila je političko-sudska trakavica oko Novaka Đokovića i na kraju njegova deportacija iz zemlje.

- Kao prvo, nedopustivo je da se dogodi da čovjek dođe u Australiju i prođe kroz takvu kalvariju. To se ili moralo riješiti ranije ili na bolji način kad je već došao dolje jer nije on bilo tko. Novak je veliko ime tenisa, jedan od najvećih u posljednjih 10-15 godina i zbog svega što je napravio tijekom karijere, tako se odnositi prema njemu je zbilja katastrofalno. Ne samo za njega, nego za cijeli tenis, ali i za samu sliku Australije i Australian Opena. Vidjet ćemo što će donijeti ostatak sezone, kakva će biti pravila jer svaka država ima neke svoje regulative. Ali, sigurno taj početak sezone za tenis nije bio najsjajniji.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Koliko je cijelo to ludilo oko Novaka utjecalo na ostale tenisače?

- Mislim da nije pretjerano, jer svatko je došao tamo s nekim svojim ciljevima. Naravno, top igrači su bili u većem fokusu na press-konferencijama s tim pitanjima o Novaku. Ali, to je bilo i dosta nezgodno komentirati jer malo tko od nas je imao baš sve informacije o tome što se događalo.

Oduševio ga je, priznaje Marin, način na koji je do trijumfa došao 35-godišnji Rafael Nadal. Njegov povratak nakon višemjesečne ozljede, a onda i nakon zaostatka 0:2 u setovima u finalu protiv Medvedjeva, doista je priča koja malo koga može ostaviti ravnodušnim.

- Nevjerojatno je da je uspio to okrenuti. Nisam gledao cijeli meč, vidio sam isječke, i činilo mi se u jednom trenutku, tijekom i na kraju četvrtog seta, da je dosta fizički umoran i da neće uspjeti preokrenuti. Ali ono što je ponovo i ponovo pokazao jest da ima veliko srce i veliku unutarnju snagu. Naravno, tu je i iskustvo igranja na tako velikoj sceni i u velikim mečevima, to mu je također puno pomoglo. Razlučivanje u tim ključnim trenucima, što i kako napraviti, na koji način iskoristiti publiku i sve ostale okolnosti, to je zbilja fenomenalno. Nadal je ne samo teniski, nego istinski sportski šampion.

Kum Dodig opet pobježe

I hrvatski je tenis imao puno razloga za zadovoljstvo u Australiji. Ivan Dodig je s Francuskinjom Kristinom Mladenovic osvojio titulu u mješovitim parovima, to mu je šesti Grand Slam naslov u karijeri po čemu je rekorder među hrvatskim tenisačima. A dan kasnije nas je razveselila i 16-godišnja Petra Marčinko titulom u konkurenciji juniorki.

- Da, to su novi sjajni trenuci za hrvatski sport, ne samo za tenis. Kum opet pobježe, treba ga uhvatiti, ha-ha. Sretan sam zbog njega jer trebao mu je mali poguranac. Igra dobro i u sjajnoj je formi, ali nedostajao mu je možda taj naboj i osjećaj pobjede da ga potakne da bude još bolji. A što se tiče Petre, pokazala je da je ogroman talent, nadam se da će nastaviti u tom smjeru.

Dodig i Čilić zajedno imaju sedam Grand Slam naslova, olimpijsko srebro, Davis Cup... Malo Međugorje je zahvaljujući njima dvojici krcato velikim teniskim trofejima.

- Ljudi se uvijek pitaju koja je tajna Međugorja, ali jedina tajna je u ovome što sam spominjao i stipendistima. Nismo svjesni koliko su snovi blizu, svi mislimo da su tamo negdje daleko. Ali sve je to u nama, u talentu koji te mlade ljude izdvaja od drugih. Naravno da je potreban i uporan rad i da se još neke stvari poslože. Ali, ta glad za treningom, za pobjedom, za prelaskom preko prepreka, za svladavanjem teških trenutaka, to se teško mjeri, a na kraju priče je to najbitnije.

Linker
24. travanj 2024 04:49