VICTOR JOLY Dppi Via Afp
PUKLE SVE VEZE

Nikad briljantni odnosi Đokovića i Nadala sada su nepovratno narušeni! Jasno je i zbog čega...

Tiha tolerancija koja je postojala na relaciji velikana nestala je kao da nikad nije ni postojala!
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 20. lipanj 2022. 20:45

Priča o Rafaelu Nadalu i njegovim ozljedama koje su za mnoge teniske fanove - pogotovo onima kojima Španjolac nije omiljen - imaginarne, dosegnule su vrhunac u vrijeme Roland Garrosa. Jer je Nadal unatoč svim problemima koje je imao sa stopalom stigao do 14. naslova u Parizu. Na putu do trofeja pobijedio je i Novaka Đokovića što Srbin nije baš najbolje prihvatio. Inače prilično galantni gubitnik pokazao je koliko ga je taj poraz pogodio, pritom nije mario o tome što bi netko drugi mogao pomisliti.

Nadalu je to bila druga ovogodišnja pobjeda na Grand Slam turnirima i sad je došao dva koraka od osvajanja kalendarskog Grand Slama. Pothvat je to koji se posljednji put dogodio 1969. godine kada je legendarni Australac Rod Laver nanizao sva četiri. Koliko je to teško ostvariti najbolje će potvrditi podatak kako su samo dvojica tenisača u povijesti stigla do kalendarskog Grand Slama, Amerikanac Donald Budge i Laver dvaput.

Bilo je još nekoliko tenisača koji su ostvarili karijerni Grand Slam, ali samo je ova generacija, koja se još uvijek drži na vrhu ili uz vrh svjetskog tenisa, bila toliko dominantna. Amerikanac Andre Agassi bio je posljednji koji je došao toliko daleko, onda je stiglo vrijeme Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića. No, čak ni nitko od njih nije osvojio kalendarski Grand Slam iako su sva trojica bili relativno blizu i znali su osvojiti po tri u sezoni. Najbliže je došao Novak Đoković koji je u finalu prošlogodišnjeg US Opena gledao prema zvijezdama, ali te zvijezde je vidio samo zato što je prilično bolno pao na stražnjicu nakon poraza od Danila Medvedjeva. Rus je zaustavio pohod Novaka Đokovića prema Grand Slamu u najgorem trenutku.

Bilo je, naravno, iluzorno očekivati da bi Rafael Nadal mogao sad propustiti priliku u lovu na tu veliku nagradu. I kada se ovih dana javio i rekao da dolazi u London jer je zadovoljan terapijom koju je obavio u Barceloni, opet su se rodile sumnje. Jedan od onih koji sumnja, iako nikada izravno to nije rekao, sigurno je i Novak Đoković. Ta se priča ionako provlači prilično dugo jer kao što su neki navijači Srbina rekli "kako je moguće da ga toliko boli, a onda trči kao zec".

Nikad briljantni odnosi

Španjolac se nikad na tako nešto nije obazirao. Jedino što je rekao na sve kritike koje su stizale na njegovu adresu bilo je kako više nikad neće izaći na teren s injekcijama kakve je dobivao svakodnevno u Parizu da bi mogao igrati. Nije to rekao pod zakletvom, ali rekao je dovoljno čvrsto da bi ljudi shvatili kako misli ozbiljno.

image
JAIME REINA Afp

I sad, velika prilika je tu. Ne znam koliko će se dobro pripremiti za tu priliku, ali Nadal je davno nadmašio ono što su mu prognozirali na početku karijere. Naime, svi su tvrdili da će moći pobjeđivati na svim podlogama osim na travi i da Wimbledon nikad neće osvojiti. Ali tako su tvrdili i za Björna Borga, pa je Šveđanin svejedno pet puta zaredom pokorio All England Club. Nadalu je to uspjelo "samo" dvaput, ali dovoljno da bi svi shvatili kako sada svaki put kad izađe na teren, izlazi kao favorit u gotovo 90 posto dvoboja.

Neki su bili uvjereni da će se Nadal pojaviti u Londonu nakon trijumfa u Roland Garrosu ne samo zato što je prvi put u karijeri u situaciji loviti Grand Slam, već i zato da bi samom svojom pojavom iritirao Novaka Đokovića. Oni koji bolje poznaju Španjolca i njegove navike znat će da to baš nije tako jer on, kad više ne može, jednostavno preda i ode s terena bez obzira kakav je rezultat. Po tome nikad nije bio sličan Rogeru Federeru, koji u cijeloj karijeri nije odigrao niti jedan meč, a da je bio primoran u bilo kojoj fazi tog meča odustati.

Kako god, izvjesno je kako su se ionako nikad briljantni odnosi na relaciji Nadal - Đoković ili Đoković - Nadal nepovratno porušili. Tiha tolerancija koja je postojala na relaciji velikana sada je nestala kao da nikad nije ni postojala. A sve je počelo nakon izjave Rafaela Nadala u vrijeme rasprava treba li Đoković dobiti dozvolu za nastup na Australian Openu iako se nije cijepio. Španjolac je bio jednostavan i hladnokrvan...

- Svaki sport ima svoja pravila, svaki turnir ima svoja pravila i Novak to vrlo dobro zna. Da je želio, mogao je biti ovdje.

Razočarani Srbin je tada morao natrag u Europu i mnogi to nisu razumjeli ili nisu željeli razumjeti. No, Đoković, koji je poznati i priznati antivakser, živi po svojim pravilima i neće ih mijenjati pa makar to značilo da neće moći igrati na ovogodišnjem US Openu, makar to značilo da naredne tri godine neće moći ući u Australiju.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Nadal i Federer su uvijek bili u boljim odnosima, dok je Đoković bio onaj treći kojem su priznali veličinu, ali ipak ništa više od toga. Držali su se na pristojnoj udaljenosti bez obzira jesu li imali neki konkretni razlog ili nisu. Možda im se nije svidjelo što se na svaki mogući način Novak Đoković pokušao nametnuti gledateljima kao dobri dečko svjetskog tenisa, ali kod većine fanova to je uvijek bio Federer. Donekle čak i Nadal. Možda im se nije svidjelo ni to što je Novak Đoković, kad je bio mlađi, volio zabavljati gledatelje i oponašati Nadala i Federera. Mislim da se tako nešto pogotovo nije svidjelo Španjolcu.

Bez pripremnih turnira

I sada, nakon Roland Garrosa i poraza kojeg je Novak Đoković najteže prihvatio u jednom velikom meču, sve su veze pokidane. Respekt koji će iskazati kad govore o međusobnim dvobojima uvijek će ostati, ali veliko je pitanje što stoji u pozadini toga. Kad Nadal kaže, kao što je rekao nakon Roland Garrosa, kako ne igra za rekorde, odmah će doći odgovor: "za što onda igra, ako ne igra za rekorde".

I u toj priči ima nešto istine, ali nisam siguran da Španjolac slabo spava noću jer je od 59 međusobnih dvoboja s Novakom Đokovićem izgubio 30. Ono što je puno važnije na njegovoj je strani - 22 Grand Slam turnira, dva više od Đokovića. Nadal trenutno toliko dobro stoji u odnosu na sve ostale suparnike da jednostavno nema ni potrebe razmišljati o njima. Bit će dovoljno da ih samo svojom pojavom živcira ili smeta.

Inače, ni Đoković ni Nadal neće do početka Wimbledona igrati takozvane pripremne turnire. Nadal će trenirati na Mallorci, Đoković odigrati nekoliko ekshibicija u blizini Londona u tjednu uoči početka najvećeg svjetskog turnira. I za jednog i za drugog bit će to novo poglavlje u briljantnim karijerama. Novak Đoković jednostavno mora osvojiti peti Wimbledon da bi ostao u utrci s Nadalom, dok Nadal mora osvojiti treći Grand Slam sezone da bi se u New Yorku mogao pojaviti u ulozi najvećeg favorita u utrci za utrkom života. U utrci za Grand Slamom. Iako nisam siguran da je to ono što tjera Nadala da još uvijek igra tenis.

Linker
25. travanj 2024 14:20