PROJEKCIJA FILMA

Bandića je u filmu ‘Kumek‘ utjelovio član njegove političke stranke: ‘Htjeli smo da ima emociju‘

Plakat filma 'Kumek'
 Plakat Filma ‘kumek’
Zbog epidemioloških mjera morali su uvesti i više projekcija radi ograničenog broja publike

"Tonka (kći) je došla kad sam počeo raditi film. Zajedno su rasli i mijenjali se... Ali ovo nije priča o Tonki...", početak je filma "Kumek" o Milanu Bandiću u režiji Darija Juričana, kojemu je to treći film na čijem je kraju zaključio da je ovo posljednji mandat zagrebačkoga gradonačelnika.

Budžet filma iznosio je, kaže Juričan, pola milijuna kuna, a prva projekcija odigrala se jučer ujutro u 9 sati u Studentskom centru. Iako je isprva Juričan želio da film premijerno bude prikazan u kinu Tuškanac, to je šef Hrvatskog filmskog saveza Tonći Gaćina odbio uz argument da bi zbog toga moglo doći do "ugroze financija" kina jer bi se prikazivanje moglo shvatiti "kao politički stav", a "moguća šteta po savez mogla bi biti veća nego ukupna dobit".

Juričan je stoga najavio da će 9,99 posto prihoda od premijere uplatiti Hrvatskom filmskom savezu.

Zbog epidemioloških mjera morali su uvesti i više projekcija radi ograničenog broja publike kako bi svi koji su kupili karte uspjeli i vidjeti film.

- Ovo je priča o jednom ugledniku, geniju... - rekao je na početku redatelj Juričan. Iako je pokušao, kako je rekao u filmu, s gradonačelnikom Bandićem dogovoriti razgovor za film, on ga je čak tri puta odbio.

Superlativi

Stoga je Juričan održao audiciju i u filmu angažirao Krunoslava Lončarevića, koji je ujedno i član stranke Milana Bandića.
Pokušali smo jučer s njim porazgovarati, ali kroz jutro nije želio davati izjave jer još nije pogledao film. "Pravi" gradonačelnik Bandić je, pak, najavio dolazak na večernju premijeru filma, koji se prvi put prikazuje upravo na 65. rođendan zagrebačkog gradonačelnika. U filmu su posebno zanimljivi isječci razgovora s tim potencijalnim glumcima koji su se pojavili na audiciji, a koji više-manje o Bandiću govore u superlativima, a glavni glumac Lončarević je, čak, na samoj audiciji rekao da misli da sve te afere i postupke gradonačelniku "podmeće njegova konkurencija".

Na pitanje redatelju Juričanu strahuje li možda da bi se film mogao okrenuti u Bandićevu korist, rekao je da ne, ali da su upravo izjave tih ljudi i njemu bile interesantne pa da ih je zato i stavio u film. Tijekom jutra je njega i scenaristu i novinara Sašu Paparellu najviše zanimalo hoće li se gradonačelnik Bandić navečer ipak pojaviti na premijeri filma, kako je najavio.

- Baš me zanima hoće li pogledati film do kraja - pitao se novinar Paparella, koji je rekao da nije toliko siguran kao Juričan da je ovo Bandićev zadnji mandat.

- Da bi netko izgubio, to znači da drugi mora pobijediti.

Redatelj Juričan ponovio je da su na filmu dugo radili.

Počeci karijere

- Brusili smo ga, htjeli smo da ima emociju, da ima priču. Teško je to bilo složiti, jer 'stol' s kojega smo uzimali sadržaj bio je ogroman - rekao je Juričan te dodao da su skupili materijala za seriju.

Film je uglavnom kronološki pregled Bandićeva života, ali i afera od dolaska u Zagreb pa do danas. Međutim, film ne prati samo Bandićevu 20-godišnju vladavinu na čelu Zagreba, nego se bavi i počecima njegove karijere, a kroz film se otkriva i jedan mali dio Juričanova privatnog života. Juričan je izjavio da mu je ovaj film bio velik izazov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:45