ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

Okršaj Velike trojke na antologijskom Roland Garrosu: Đoković je već sve šokirao, Federer postao meta...

Razlika u veličini trojice velikana, na određeni je način razlika koja se dogodila upravo u Parizu
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 01. svibanj 2021. 11:40

Ovo će definitivno biti najzanimljiviji dio teniske, pa i sportske sezone. Dolaskom velikih turnira u Madridu, Rimu, Roland Garrosu i Wimbledonu priključit će se Europsko prvenstvo u nogometu, vozit će se prva od tri Grand Tour utrke, talijanski Giro i čini se, barem ovog časa, da je sport ponovno u sedlu. Sve je više velikih događaja, a nakon Wimbledona, koji će se vratiti, jer se prošle godine zbog korone otkazan, za ljubitelje biciklizma vrlo brzo će doći i najveća biciklistička utrka na svijetu, Tour de France, a potom i Olimpijske igre u Tokiju.

Povratak u Ženevi

No, za početak treba vidjeti što nam nosi pariški turnir Grand Slam. Poljednjih godina svijet uglavnom pamti samo Rafaela Nadala, ljevorukog genijalca s Mallorce, koji je dominirao Roland Garrosom. Nitko nikad nije na takav način dominirao na najvećim turnirima pa čak ni Roger Federer na Wimbledonu, gdje je osam puta bio pobjednik i gdje je zasjenio sve, od Björna Borga preko Petea Samprasa.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp


Razlika u veličini tri svjetska velikana, tri tenora, na određeni je način razlika koja se dogodila upravo u Roland Garrosu, jer niti Roger Federer, niti Novak Đoković, unatoč brojnim briljantnim rezultatima na ostalim turnirima, nisu nikada, ili su zapravo rijetko nudili takvu sliku u Parizu. Bili su pobjednici, ali pobjednici na kapaljku. I Švicarac i Srbin su samo po jednom osvajali Roland Garros, za više nisu imali snage, ali samo zato jer je iza svakog ugla tog uglednog kluba bila slika Rafaela Nadala, koji je za sve protivnike bio poput strašila za ptice ili možda u ovom slučaju strašila za djecu.


I zato nikog nije iznenadila činjenica da Federer, kojeg dugo nije bilo zbog oporavka od ozljede, možda priprema povratak u Ženevi, turniru koji se igra tjedan dana uoči Roland Garrosa. Što bi dovoljno trebalo reći o Federerovim ambicijama na drugom Grand Slam turniru sezone, jer će malo tko povjerovati, iako i on voli novac, da bi njegov ženevski nastup bio vezan za financije. Dovoljno je zaradio, pa sam siguran da je vrijeme koje je proveo izvan tenisa zbog ozljede i korone nije imalo učinka na njegov bankovni račun.


Njegovo vrijeme kada je dominirao tablicama, svim tablicama, ipak je prošlo i teško je očekivati da bi mogao načiniti još koji senzacionalni korak. Iako neki vjeruju, nadaju se i mnogi mu to žele da još jednom ostvari dominaciju na londonskoj travi. Što bi sa 40 godina stvarno bio veliki pothvat.

image
- Afp


No, vratimo se Đokoviću, prvom na svjetskoj rang-listi i koji će sigurno još neko vrijeme biti na vrhu. Njegov neočekivani otkaz turnira u Madridu, uz najavu da će uoči Roland Garrosa igrati samo još Rim i drugi beogradski turnir, ostavio je neke u šoku, a opet svi oni koji dobro poznaju Novaka Đokovića vjeruju da je načinio pravi potez i da bi ove godine možda mogao nešto promijeniti u Parizu, gdje je posljednjih godina znao gubiti poprilično neočekivano. A takve stvari mu se nisu događale ni na Australian Openu, ni u Wimbledonu, ni na US Openu.

Beograd - središte tenisa

Oni koji su zaljubljeni u Đokovića reći će da sve što radi radi samo da bi pomogao srpskom tenisu, što na prvi pogled pije vodu, jer na prvom turniru u Beogradu također je igrao, ali izgubio u polufinalu od Rusa Artema Karaceva. I već tada se počelo govoriti da će možda propustiti Madrid i vratiti se tri tjedna kasnije da bi doradio ono što mu je nedavno promaklo kroz prste.


Kad svemu tome dodamo da će Beograd ove godine uživati i u WTA turniru onda je jasno kolika je želja, svakako i Đokovića, da Beograd ponovno postane središte tenisa. Doduše, danas su to turniri iz najniže kategorije, kategorije 250, ali bi uskoro mogli preskočiti kategoriju, ukoliko naravno u obitelji Đoković bude volje. Jer sva trojica braće involvirani su u ovaj teniski projekt i danas će, siguran sam, s više želje krenuti u nastavak te priče. Pogotovo ako su na proteklom beogradskom turniru bila čak osmorica domaćih tenisača onda je to prava priča o velikom zamahu i još većem iskoraku. Novak Đoković ih je sve povukao i zato ne čudi da su među prvih 50 nas svijetu još Dušan Lajović, Filip Krajinović, Laslo Đere i Miomir Kecmanović, a to je, barem kada gledamo brojčano, više nego je Roger Federer ostavio iza sebe.


Ovogodišnji Roland Garros nudi opet jednu veliku priču, a ishod nije izvjestan. Sve više je mladih tenisača koji su uskočili u ovu veliku igru pa nikoga ne bi trebalo užasnuti kada bi se dogodilo da Rafaelu Nadalu izmakne glavna nagrada. Sigurno je da će tri velika majstora biti pozvana na party, ali je veliko pitanje tko će se uz Nadala tamo i pojaviti.

Federer, i ako bude igrao, neće predstavljati veliku opasnost, prije bih rekao metu, dok kod Đokovića, kao i uvijek do sada, sve je uglavnom neizvjesno i skriveno od javnosti.

Linker
19. travanj 2024 23:46