Craig Tiley

 MARK BAKER Afp
MOĆNI DIREKTOR

Ovo je možda i glavni krivac za kaos s Đokovićem! Mnogi u Australiji sada traže njegov odlazak...

Čini se da je pokušao odigrati na svoju ruku i zaobići australsku Vladu. Znakovito je zašutio...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. siječanj 2022. 17:19

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković se iz Melbournea preko Dubaija vratio u Beograd, ali izbjegao je pojaviti se pred okupljenom masom ispred aerodroma Nikola Tesla, nego je sporednim putovima nestao iz vidokruga. Nagađa se da je otišao u stan na Novom Beogradu i da će uskoro s obitelji produžiti za Marbellu, gdje ima kuću.

Tako su novinari ostali uskraćeni za njegove riječi, čemu su se nadali, makar je Đoković poručio da će šutjeti do završetka Australian Opena (što je jučer potvrdila njegova majka Dijana u izjavi za Tanjug) nakon što je izgubio sudsku bitku u nedjelju i morao otići iz Melbournea.

Očito je da Đoković nema namjeru dolijevati ulje na vatru i skretati pažnju s prvog Grand Slam turnira, ali sigurno će biti zanimljivo jednom kad progovori o svemu što se zbilo u posljednjih dvanaest dana kad je započela skandalozna afera s oduzetom, pa vraćenom vizom i još jednom uskraćenom. Kao posljedica posljednje sudske odluke stigla je vijest i da je dobio trogodišnju zabranu ulaska u Australiju, makar je australska ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews napomenula da se to može promijeniti u budućnosti. O tom, potom.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Na stranu Australian Open, deportacijom kojom mu je uskraćen nastup neće nestati problemi Novaka Đokovića ukoliko ostane vjeran sebi i odbije se cijepiti. Kad se odmori i kad ponovo počne trenirati, vrlo je neizvjesno gdje će uopće moći igrati, a jasno je da njega prije svega zanimaju Grand Slam turniri. Ili je bolje reći da je to jedino što ga zanima, kako bi u konačnom zbroju imao više od Rafaela Nadala i Rogera Federera.

Naime, u ponedjeljak je vlada Francuske objavila da strani sportaši više ne mogu ući u njihovu zemlju ako nisu dvaput cijepljeni i to počinje već sa skorašnjim ragbijaškim turnirom Šest nacija. Jasno, sve se do kraja svibnja može promijeniti, može se promijeniti i francuski premijer s obzirom da su u travnju izbori, a još nije poznato hoće li se Emmanuel Macron ponovo kandidirati.

Macron je zagovornik obaveznog cijepljenja i s njim na vlasti Đokovićevi izgledi za obranu naslova naočigled kopne. Isto tako, Đoković u ovom trenutku ne može putovati niti u SAD, a tamo su u ožujku dva velika turnira iz Masters 1000 serije, u Indian Wellsu i Miamiju.

Nadala umara ova priča

Rafael Nadal je i u ponedjeljak nakon pobjede nad Marcosom Gironom upitan da prokomentira Đokovićev slučaj, a najvećem rivalu se nije ponovo pričalo o tome: - Već sam malo umoran od toga - rekao je Španjolac.

- Prije sedam dana sam rekao da je pravda rekla svoje kad je Novaku vraćena viza i kad je mogao trenirati. Uvijek sam govorio da ću poštivati sudske odluke, pa je tako i sada kad je pravda ponovo rekla svoje, a njemu viza poništena. Druga je stvar što ja o tome mislim i u što vjerujem. Idealna situacija bi bila kad bi najbolji tenisači svijeta svi mogli igrati na jednom od naših najvećih turnira. Tako bi bilo najbolje za naš sport.

Iz talijanskog Forlija se oglasio i Vasek Pospisil, koji je s Đokovićem osnovao udrugu PTPA. Kanađanin je dio prosinca proveo u Beogradu trenirajući u teniskom centru Novak: - Novak nikada ne bi putovao u Australiju da mu nisu dali medicinsko izuzeće. U suprotnom bi ostao kod kuće s obitelji.

Znakovito je da je zašutio direktor Tennis Australije Craig Tiley. Mnogi smatraju da je nakon fijaska s Đokovićem trebao odstupiti, pogotovo što nije dobro shvatio dopise iz australske vlade u kojima je jasno rečeno da medicinsko izuzeće nije garancija ulaska u Australiju.

Ispada da je Tiley pomalo radio na svoju ruku nadajući se da će u diobi vlasti zaobići federalnu i dobiti podršku lokalne vlade u Victoriji. Jasno je da je u svemu pogriješio, a kolika je stvarno njegova uloga bila u ovom kaosu, možda će jednog dana otkriti sam Đoković.

Linker
19. travanj 2024 17:01