GLASNI I TAJNI

Pozivaju građane da im jave gdje su tajni tulumi, a najposjećeniji klub je u ‘Beroševu dvorištu‘!

Kad ujutro dolazi na posao, ministar zdravstva prolazi uz prostor u kojem su najglasniji tulumi
 Marko Todorov/Cropix

Svako jutro dolazeći na posao u zgradu Ministarstva zdravstva ministar Vili Beroš mora proći tik pokraj ulaza jednog od popularnijih zagrebačkih noćnih klubova.

Zvuči nevjerojatno, ali je istinito. U kompleksu Ksaver, nedaleko od Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", u istoj zgradi u kojoj su i Ministarstvo zdravstva, ali i državna agencija Hamag-Bicro, smjestio se noćni klub u kojem se svaki vikend organiziraju dobro posjećeni tulumi.

Baš onakvi na kakve je u ponedjeljak upozoravao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavljujući stroge kazne i pozivajući građane da "dojave" takvo nepoćudno ponašanje.

Ne bez osjećaja za ironiju, sada je jedan takav osvanuo u državnom "dvorištu", pedesetak koraka od ureda ministra Beroša. Vrata kluba nalaze se na samom ulazu u garažu kompleksa Ksaver.

Po prilici, djelatnici Ministarstva zdravstva svako jutro prođu pored tih vrata parkirajući svoje automobile u garažu. A nitko za njega nije znao. Nećemo otkrivati ime kluba jer nije na medijima da obavljaju posao inspekcije, ali ono što možemo reći jest da se svakog vikenda, od početka pandemije, ovdje redovito održavaju tulumi s elektronskom glazbom. Klub je ovaj vikend posjetio i reporter Jutarnjeg lista Vid Barić.

Vikendi

Prema riječima zaštitara kojeg smo ondje zatekli, a koji je zadužen za čuvanje kompleksa Ksaver, tulumi se u tom klubu održavaju s petka na subotu i sa subote na nedjelju. Nije to nikakva tajna, kaže, ponekad započinju poslije ponoći, ponekad poslije tri u noći, a nekada i u šest ujutro, a potraju skroz do iza podneva. Istovremeno, kako je primijetio, vikendom znaju u svoje urede navratiti zaposlenici Ministarstva zdravstva, ako imaju kakav hitan sastanak.

Iznenađuje stoga da ministar Beroš, dolazeći ujutro na posao i parkirajući automobil, već nije nabasao na neku skupinu mladih partijanera koji ujutro teturavo izlaze s afterpartija. Kontaktirali smo ministra Beroša i upitali ga je li znao za noćni klub u podnožju zgrade gdje svaki dan dolazi na posao. Nismo smo ga uspjeli dobiti na telefon, ali odgovor nam je stigao iz Ministarstva zdravstva.

- Nemamo saznanja o 'tajnim tulumima' u kompleksu Ksaver. Iako smo lokacijom blizu, nismo zamijetili takva događanja, a razlog je što zaposlenici rade od 8 do 16 sati. Takve događaje trebalo bi prijaviti Stožeru civilne zaštite i policiji - odgovorili su.

Mladi i stariji

Isto tako, iz državne agencije Hamag-Bicro, također rezidenata kompleksa Ksaver, niječu da su znali za postojanje noćnog kluba.

- Nismo bili upoznati, sve smo doznali iz medija, upravo s vašeg portala. Iako smo u istom kompleksu, naše radno vrijeme završava u poslijepodnevnim satima - rekao nam je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hamag-Bicroa.

Kako kaže zaštitar s kojim smo razgovarali, ovdje se uglavnom skuplja klijentela koja ne želi pristati na propisano tulumarenje do ponoći, i to ne samo mladi.

Vidio je i neke posjetitelje s više od 50 godina. Budući da njegovu zaštitarsku službu zapošljava održavatelj kompleksa Ksaver, tvrtka Termo Servis, a posao im je da kontroliraju prostore Ksavera, upitali smo ga zašto nije prijavio te tulume, prema naputku ministra Božinovića.

Kaže da su organizatori partija korisnici prostora Ksavera, kao uostalom i Ministarstvo zdravstva pedesetak metara dalje. Prema tome, imaju na to pravo i pritom ne krše zakon.

- Time bi se trebao pozabaviti netko drugi, a ne ja, ako me razumijete - kaže.

Kontaktirali smo stoga one koji bi se time trebali pozabaviti, Stožer civilne zaštite i MUP RH, te smo ih upitali jesu li znali za noćni klub u kompleksu zgrade Ministarstva zdravstva. Noćni klub kod Ministarstva nisu komentirali, ali su odgovorili da su upoznati s pojedinim lokacijama.

Ulaz u klub

- Policija raspolaže s informacijama o lokacijama gdje se održavaju 'tajni tulumi', ali u ovom trenutku ne možemo otkrivati konkretne lokacije kako ne bismo kompromitirali buduće postupanje - odgovorili su iz MUP-a.

Čak i da institucije nisu upoznate s lokacijom ovog konkretnog kluba, nije im za zamjeriti. Ulaz u klub je teško prepoznati. Zavukao se iza malih, smeđih i posve neupadljivih vrata. Iznad ulaza je nekoliko kamera s videonadzorom. Vrata se otvaraju kada zaštitari preko kamera uoče posjetitelje kako se vrzmaju ispred.

U klub se dosad moglo ući i s unutrašnjeg platoa, ravno u središtu kompleksa, ali taj je ulaz sada zatvoren velikim željeznim vratima i presvučen kartonima. Rijetko tko bi posumnjao da se tu nešto događa. Štoviše, tko prvi put dolazi do ovog noćnog kluba mogao bi malo i zalutati. Srećom, putokaza ne manjka. Na svakih je desetak metara sprejem ucrtana strelica sa slovima kluba usmjeravajući posjetitelja na pravi put.

A lokaciju može odati i mjestimično nesnosni vonj urina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 06:21