Arhiva

 LUIS ACOSTA Afp
NEVJEROJATNA NAMJEŠTALJKA

U veliki skandal umiješano i poznato ime: Set je koštao 1000 €, meč 5000, posebne tarife za izgubljeni servis...

Šestorici španjolskih tenisača izrečene su rekordne suspenzije, ali i zatvorske kazne za prijevaru
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. svibanj 2022. 12:15

Međunarodna agencija za teniski integritet (ITIA) podvukla je crtu pod jednim od najzanimljivijih slučajeva posljednjih godina o infiltraciji organiziranog kriminala u sport. Šest tenisača iz Španjolske dobilo je ogromne financijske kazne i rekordne suspenzije zbog organiziranja više od 70 namještenih mečeva, što je omogućilo mafiji na okladama zaradu od najmanje 3,6 milijuna eura. Organizator kriminalne sheme, malo poznati tenisač Marc Fornell Mestres, dobio je suspenziju od ITIA-e na 22,5 (!) godina i kaznu od 250 tisuća dolara. Osim toga, španjolski sud ovog je tjedna osudio njega i njegove suučesnike na dvije godine zatvora zbog prijevare i pranja novca.

Uvučen i Marc Lopez

Skandal španjolske teniske mafije bjesni još od 2018. godine, kada je španjolska civilna garda privela 28 profesionalnih tenisača zbog namještanja mečeva. Da bi lakše lažirali mečeve pomagala im je armenska etnička kriminalna skupina. Policija je pretresla 11 kuća, zaplijenivši 150.000 eura u gotovini, 50 računala i pametnih telefona, pet skupih automobila, kreditne kartice, dokumente i sačmaricu. Zamrznuta su i 42 bankovna računa. Istraga koja je trajala više od tri godine zaključila je da je organizator kriminalne sheme Marc Fornell Mestres, 40-godišnji tenisač koji je prethodno bio na 236. mjestu ATP ljestvice.

Prema istrazi, Fornell Mestres je - radi zarade - bio u dosluhu s izvjesnim biznismenom po imenu Armen Melkumjan, kojeg policija naziva “šefom armenske mafije u Španjolskoj”. Zajedno su stvorili cijelu kriminalnu mrežu u koju su uvučeni i drugi tenisači. Prilikom trajanja mečeva postojale su jasne “tarife” - 1000 eura za jedan set, 5000 eura za meč. Također, postavljeni su odvojeni “cjenici” za izgubljeni servis, dvostruke pogreške i tako dalje. Sve je to omogućilo ogromne zarade. Uglavnom, prijevara se odnosila na male turnire. No, Fornell Mestres je tvrdio da je uz njegovu pomoć olimpijski prvak Marc Lopez u jesen 2008. dobivao mečeve na ozbiljnim natjecanjima u Španjolskoj i Italiji. Ova informacija još nije imala nikakve posljedice po Lopeza.

Fornell Mestres i njegovi suučesnici izradili su više od tisuću lažnih osobnih iskaznica s kojima su se kladili na kladionicama. Tako zarađeni novac prao se kupnjom razne robe ili podizanjem gotovine u manjim iznosima na bankomatima. U trenutku uhićenja bande, na računima koje su kontrolirali nalazilo se više od 3,6 milijuna eura. Dok su policija i sud radili, tenisači koji su bili upleteni u shemu prevara odmah su bili suspendirani. No, nakon što je po pet osumnjičenih ovaj tjedan dobilo po dvije godine zatvora, ITIA ima priliku objaviti identitete “mafijaša”.

Općenito, istraga velikog kaznenog slučaja koji uključuje “armensku mafiju”, koja se ne bavi samo klađenjem na tenis i nogomet, već i trgovinom ljudima i drogom, još uvijek traje. No, slučajevi šestorice španjolskih tenisača već su stigli do suđenja i suspenzije. Osim Marca Fornella Mestresa, kažnjeni su i Jorge Marse Vidri, Carlos Ortega, Jaime Ortega, Marcos Torralbo i Pedro Bernabe Franco. Sve su to malo poznati igrači koji su dobili vrlo oštre kazne - od 15 do 22 godine diskvalifikacije - što definitivno stavlja točku na njihovu sportsku karijeru, plus ogromne kazne (iako je većina uvjetna, budući da su teniski prihodi ovih sportaša bili oskudni).

Prema riječima izvršnog direktora ITIA-e Johnnyja Graya, ovaj potez ima za cilj “poslati jasnu poruku da je namještanje mečeva zločin koji će se rješavati najstrožim mjerama”.

- Imali smo izvrsnu interakciju sa španjolskim pravosuđem, kao i nepokolebljivu podršku svih teniskih organizacija. Osim toga, zahvalni smo predstavnicima kladioničarske industrije na pruženim dokazima koji su pomogli dokazati krivnju sportaša i njihovih suučesnika - rekao je Gray.

- Ne uživamo u kažnjavanju tenisača, ali ono što se dogodilo važan je korak u borbi protiv korupcije u sportu.

Još toga ima previše

Razmjeri klađenja među tenisačima su jednostavno nevjerojatni - u proteklih deset godina kažnjeno je gotovo 70 igrača ili igračica (od toga 32 doživotno suspendirano). Uglavnom, korupcija značajno napreduje na razini malih turnira. Očito je da će igrači koji zarađuju sitan novac na terenu vjerojatnije pristati na ponude poslovnih ljudi koji organiziraju namještanje utakmica. Oklade u tenisu prihvaćaju se na rezultate čak i najbeznačajnijih natjecanja, a specifičnost sporta je takva da je sportaša iznimno teško uhvatiti u “giveaway igri”. Čak i uz pomoć sustava koji analiziraju čudne skokove u količinama klađenja. Međutim, policija očito pronalazi način da prevarantima stane na kraj. Iako još uvijek namještanja ima previše...

Linker
01. srpanj 2024 18:35