RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SADA JE I SLUŽBENO

Zagrepčaninu i Splićaninu cijeli svijet gleda u leđa! Još jedan Hrvat se popeo na ‘Mount Everest‘

Najbolji dvojac svijeta ove je sezone odigrao 19 turnira, uz devet osvojenih titula
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 18. listopad 2021. 11:10

Nikola Mektić (32) u ponedjeljak se probudio kao najbolji tenisač svijeta. Na novoj ATP ljestvici igrača parova, osvajači Wimbledona i olimpijskog zlata zamijenili su pozicije, što znači da Mate Pavić više nije jedini Hrvat koji se uspeo na teniski Mount Everest.

Smjena se dogodila zbog otpadanja bodova iz Indian Wellsa i Šangaja 2019,. i na nju nije utjecao Mektićev i Pavićev ovogodišnji rezultat u Kaliforniji, gdje su izgubili četvrtfinale od Peersa i Polášeka. Zbog rezultata s bivšim suigračima, već se neko vrijeme znalo da će Mektić konačno staviti kvačicu pokraj jednog od najvećih ciljeva. Bodovna razlika između hrvatskog dvojca samo je 45 bodova, a pogled teško da može biti bolji: Zagrepčaninu i Splićaninu cijeli svijet igre parova gleda u leđa.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Mektić je 55. igrač u povijesti koji je stigao do vrha na ljestvici parova, a Hrvatska se s dva "broja jedan" izjednačila s Kanadom, Kolumbijom, Francuskom, Srbijom i Indijom. Više igrača na čelnoj poziciji imali su samo SAD (18), Australija (4), Južna Afrika (4), Švedska (3) i Nizozemska (3).

Najbolji dvojac svijeta ove je sezone odigrao 19 turnira, uz devet osvojenih titula, i omjer pobjeda i poraza 58-9. Sljedeći nastup trebao bi im biti ATP 500 turnir u Beču, koji počinje za tjedan dana, a nakon toga preostaju Masters u Parizu, ATP Finale u Torinu te na kraju Davis Cup. Na Race ljestvici imaju zalihu od 1900 bodova ispred prvih pratitelja Rajeeva Rama i Joea Salisburyja, što znači da je scenarij smjene na vrhu vrlo malo vjerojatan.

Usput rečeno, Australac Peers i Slovak Polášek, koji su ih zaustavili u Indian Wellsu, otišli su do kraja. Nakon polufinale pobjede protiv Dodiga i Mela, u finalu su u dva seta pobijedili ruski dvojac Rubljova i Karaceva.

Najbolji plasmani hrvatskih tenisača*

SINGL

Goran Ivanišević - 2. mjesto

Marin Čilić - 3. mjesto

Ivan Ljubičić - 3. mjesto

Mario Ančić - 7. mjesto

Borna Ćorić - 12. mjesto

Ivo Karlović - 14. mjesto

PAROVI

Nikola Mektić - 1. mjesto

Mate Pavić - 1. mjesto

Ivan Dodig - 4. mjesto

Franko Škugor - 17. mjesto

Goran Ivanišević - 20. mjesto

Marin Draganja - 20. mjesto

*od samostalnosti

Linker
24. travanj 2024 14:25