Vedran Martić
 Instagram
KRAJANOV NASLJEDNIK

TKO JE NOVI IZBORNIK HRVATSKE REPREZENTACIJE? Bio je Goranov trener, a posljednjih se godina istaknuo kao trener ruske zvijezde: 'Ovo je izazov'

ČEKA SE POTVRDA HTS-a Splitski stručnjak koji je svojevremeno bio Ivaniševićev trener (1996. do 1999.), a posljednjih se godina istaknuo kao trener ruske zvijezde Karena Hačanova praktički je siguran izbor za novog izbornika
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 05. prosinac 2019. 18:48

Novi izbornik Davis Cup reprezentacije Hrvatske bit će - Vedran Martić. To je 99 posto sigurno, čeka se samo objava Hrvatskog teniskog saveza kad svi detalji budu usuglašeni. Prvotna zamisao HTS-a da reprezentaciju stavi u ruke Gorana Ivaniševića ili Ivana Ljubičića objektivno nije bila realna, s obzirom na to da je njihov trenerski put vezan uz veličine kao što su Novak Đoković i Roger Federer, a onda je u promišljanjima iskrsnuo Martić, koji je bio Ivaniševićev trener u vrlo plodnom razdoblju od 1996. do 1999. godine, a posljednjih se godina nametnuo kao trener ruske zvijezde Karena Hačanova.

Rasterećenje

Nije teško pretpostaviti da je Ivanišević uz svoju privremenu odbijenicu Savezu sugerirao Martića kao najbolje rješenje, dok je Savezu u korist išlo što će Martić sljedeće sezone biti rasterećeniji oko angažmana s Rusom.

Hačanov je, naime, kao trenera angažirao i Šveđanina Frederika Rosengrena, u našoj javnosti poznatijeg kao trenera Marija Ančića.

- Točno je, ja sam se maknuo na poziciju drugog trenera. Manje ću putovati, što sam i želio, kako bih više bio uz obitelj - rekao nam je Martić.

Hačanov i Rosengren su na pripremama u Dubaiju, Martić je u Splitu. Zaključak se sam nameće, barem oko naše reprezentacije. Željko Krajan je prošlost, Franko Škugor je uskočio kao privremeno rješenje...

- To još ne znam - obrambeno se postavio Martić, ali nije odbio razgovor oko reprezentacije

- Uloga u kojoj još nisam bio i zapravo ne znam što me čeka. Jedno je raditi s igračem, drugo je voditi reprezentaciju. Naravno da bi izbornička pozicija bila priznanje i izazov, pod uvjetom da je kompletna momčad spremna igrati. Ako nije, onda nas čeka neugodan susret s Indijom.

Dobri odnosi

Po načinu na koji je govorio, jasno je da je Martić upoznat sa situacijom. U Madridu, nakon eliminacije u skupini sa Španjolskom i Rusijom, Ivan Dodig je rekao da nema govora o opraštanju od reprezentacije bilo koga. Za Indiju, konkretno, eventualni problem može biti Marin Čilić, koji očekuje prinovu u obitelji. Olakšavajuća je okolnost što će se početkom ožujka igrati u Hrvatskoj, vjerojatno u Rijeci, a do tada bi Marin već trebao postati tata.

- Zna se snaga naše reprezentacije, ne moram to naglašavati. U punom sastavu mi smo konkurentni svima. Isto tako, želim istaknuti da su Borna Gojo i Nino Serdarušić u fazi napredovanja i da bi u budućnosti mogli postati oslonac reprezentacije. Oba su mladi, Gojo tek mora krenuti u profesionalce, dok Serdarušića vodi vrhunski trener kao što je Goran Prpić. Sve ove ostale naše dečke posljednjih sam godina viđao i družio se s njima na turnirima po svijetu.

Što bi se reklo, preostala je formalnost oko imenovanja Martića, ali logično je da se on ne želi istrčati. Nije to samo tako. Utoliko je lakše što je Borna Ćorić već odgovorio potvrdno na Martićev spomen, a nema razloga da o njemu bilo tko od igrača misli loše. Martić je vrlo lojalan, uvijek na usluzi igračima, jedan od najvećih radnika koje smo upoznali u svijetu tenisa, vrlo promišljen.

Jedino, a ovo neka nam bude dopušteno kao šala, ne voli gubiti ni na karte. Baš na kartama je gubio od nekih novinara, davnih dana, mora se priznati. I još čeka na prvu pobjedu. Zapravo, čeka na revanš.

Ako će sve proći prema najavama, prema našim spoznajama, on će biti novi izbornik reprezentacije, koja je dvaput osvajala Davis Cup.

Linker
19. travanj 2024 23:51