Reuters
INTERVJU MLADOG VATRENOG

TIN JEDVAJ ZA SN: 'Već duže vrijeme želim igrati isključivo kao stoper, a ne da me se seli s pozicije na poziciju, s jedne strane na drugu!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. kolovoz 2019. 18:17

Tin Jedvaj, hrvatski reprezentativac, privremeno se iz Bayer Leverkusena preselio u Augsburg. Riječ je o jednogodišnjoj posudbi, a ovaj 23-godišnjak već je predstavljen kao novi igrač njemačkog bundesligaša. Dalićev štićenik traži minutažu, kontinuitet, a isto tako želi igrati na svojoj prirodnoj, stoperskoj poziciji, pa je procijenio da je Augsburg pravi klub za to.

"Priča je išla ovako: nazvali su me trener Augsburga Martin Schmidt i sportski direktor Stefan Reuter i kazali su mi da me žele kao stopera. To je bilo to, sasvim dovoljno da se odlučim na odlazak na posudbu u Augsburg", jučer nam je kazao Jedvaj.

Dugo na sceni

Hrvatski reprezentativac ima samo 23 godine, a imamo osjećaj da je tako dugo na velikoj sceni da bismo ga mogli proglasiti veteranom. Šalimo se naravno, pred njim su tek najbolje nogometne godine. U HNL-u je debitirao s nepunih 18 godina, a u ljeto 2013. godine otišao je iz zagrebačkog Dinama u Romu za pet milijuna eura. Kao i mnogo mladih igrača koji dođu u Italiju, pravu priliku nikada nije dobio. Igrao je za mladu momčad Rome, a prve minute u Serie A dobio je 12. siječnja 2014. protiv Genoe. Odigrao je posljednjih sedam minuta. Zanimljivo da je idući put priliku dobio opet protiv Genoe. Bilo je to 18. svibnja iste godine, tada je odigrao cijeli susret.

Na ljeto 2014. odlučio je otići na posudbu. Iz Italije u Njemačku, Rim je zamijenio Leverkusenom. Odmah je dobio priliku, a start je bio sjajan. U prva tri nastupa igrajući na poziciji desnog beka postigao je dva pogotka. Prvo je 30. kolovoza zabio pogodak u pobjedi nad Herthom (4:2), a onda je u idućem kolu poentirao u remiju s Werderom (3:3). Trener Roger Schmidt imao je u njega povjerenje i do kraja polusezone skupio je 14 nastupa. No često je mijenjao pozicije; igrao je desnog beka, stopera, lijevog beka, a okušao se i kao zadnji vezni. Dobre igre natjerale su čelnike Bayera da ga u siječnju 2015. godine otkupe od Rome za sedam i pol milijuna eura. Do kraja sezone skupio je 22 nastupa.

Međutim, posljednje sezone nije bio standardan, skupio je 21 nastup, odigrao je nešto manje od 1500 minuta u svim natjecanjima.

U odličnoj formi

"Već duže vrijeme želim igrati isključivo kao stoper, a ne da me se seli s pozicije na poziciju, s jedne strane na drugu. Ovdje ću u Augsburgu igrati stopera, a to mi je vrlo važno, najbitnije."

Kada smo ga pitali za vrijeme provedeno u Bayeru, veli:

"Bilo mi je lijepo, bez obzira na ozljede i sve probleme koje sam imao. Ali u Bayeru sam stekao veliko iskustvo, to je neprocjenjivo, tako da o vremenu provedenom u Leverkusenu, uza sve to što sam naveo, mogu pričati samo u superlativima. Na posudbi sam u Augsburgu godinu dana, bez mogućnosti otkupa ugovora, tako da se nakon isteka posudbe vraćam u Bayer."

Ugovor s Apotekarima veže ga do 2023. godine. U kakvoj je trenutačno formi?

"U odličnoj sam formi! A pogotovo ću sada biti u formi jer ću u Augsburgu igrati u kontinuitetu. Očekujem da ću ove sezone iznimno napredovati. Taj će mi napredak donijeti adekvatna minutaža i činjenica da ću igrati na svojoj stoperskoj poziciji. Zapravo, pokazat ću se u najboljem svjetlu, u najboljem izdanju na svojoj prirodnoj poziciji. Upravo sam radi toga došao ovamo, znam da sve to u Augsburgu mogu ostvariti. Veliki sam optimist i prepun samopouzdanja. Baš se jako veselim ovoj sezoni."

Adekvatna pomoć

Naravno, kada je donio odluku o odlasku na posudbu, razmišljao je posebno i o Vatrenima.

"Razumljivo, jedan od razloga, uz ove o kojima sam vam pričao, jest i hrvatska reprezentacija. Očekujem da ćemo se plasirati na Europsko prvenstvo 2020. godine. Jedino ako u kontinuitetu igram cijelu sezonu mogu stalno biti u dobroj formi. A kad sam u dobroj formi, onda mogu adekvatno pomoći reprezentaciji na putu za Europsko prvenstvo, a isto tako biti i pravi sljedećeg ljeta na Euru te biti na raspolaganju izborniku kako bi reprezentacija opet ostvarila odličan rezultat", zaključio je Jedvaj

Hrvatski reprezentativac konkurirat će za momčad Augsburga u sljedećem kolu Bundeslige, kad njegov novi klub na domaćem travnjaku igra protiv Union Berlina (subota, 15.30). U prvom kolu Augsburg je poražen na gostovanju kod Borussije iz Dortmunda s 1:5, ali tada u sastavu nije bilo Jedvaja. S njim u rosteru obrana Augsburga dobiva novu dimenziju, a Hrvat novi zalet u karijeri.

Linker
25. travanj 2024 14:43