Vlado Kos / CROPIX
OPREZNO, ALI HRABRO

TRI FAKTORA KOJA HRVATSKOJ OTVARAJU PUT PREMA POBJEDI Ključni faktor bit će ritam utakmice, ali i jedna stvar o kojoj bi mogla ovisiti cijela utakmica

Prvi put u povijesti međusobnih ogleda Wales je s Hrvatskom igrao prijateljski susret u Varaždinu 2002. godine. I tada su izvojevali jedini pozitivan rezultat. U iduće četiri utakmice Hrvatska je pobijedila dva puta s 2:0 i isto toliko puta s 2:1.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. listopad 2019. 18:58

Te četiri utakmice odigrane su u eri tzv. Modrićeve generacije s jedne te Baleove s druge strane, od 2010. godine. Dakle, u petoj službenoj utakmici Walesa i Hrvatske - i, bitno je naglasiti, drugoj na njihovu terenu - igra se možda i bodovno najteži meč. Hrvatska pobjedom čekira vizu za Euro 2020., a Wales ni u jednom trenutku nije aut, taman i da izgubi.

No s bodom, a pogotovo s pobjedom Velšani postaju vrlo ozbiljan kandidat za drugu poziciju. Jasno će to odrediti i motivaciju u ovom dvoboju, iako, tehnički gledano, neće promijeniti taktičke i natjecateljske linije dvaju suparnika.

Wales je reprezentacija koja je uglavnom uspješnija kod kuće nego u gostima, svejedno govorimo li o natjecateljskim ili prijateljskim utakmicama. U ovim kvalifikacijama imaju dvije pobjede kod kuće (Slovačka i Azerbajdžan), dva poraza na strani (u lipnju u Hrvatskoj i Mađarskoj), a sada su ostvarili prvi bod u gostima, kod Slovaka. U eri Giggs upisane su i tri pobjede u prijateljskim ogledima, sve kod kuće.

TRI FAKTORA KOJA HRVATSKOJ OTVARAJU PUT PREMA POBJEDI

1. Stvaranje trokuta i kontrola posjeda

Velšani su naviknuti igrati na maksimumu svojih trkačkih sposobnosti. Zato će forsirati visok ritam trke i agresivnosti, što je Hrvatskoj tradicionalno teško u igri. Važno je da naši vezni igrači uz pomoć bočnih igrača i napadača stvore trokute i kontroliraju posjed. To će umiriti suparnički ritam.

2. Napadanje praznih prostora

Vatreni imaju znanje i igrače visokih motoričkih sposobnosti. Velšani će napasti kako god bilo, zato će ostavljati prazne prostore u defenzivi, u sredini. Jako je važno da krila (Perišić, Rebić, Brekalo) napadaju te prostore odnosno da se između linija ubacuje treći vezni (Vlašić?) jer će se odmah stvarati višak.

3. Srljanje je zabranjeno

Naši u Walesu mogu riješiti vizu za Euro, ali nakon toga im slijedi utakmica sa Slovacima. To bi trebalo dati mirnoću i samopouzdanje momčadi te olakšati strpljivost. Svako srljanje samo je pomoć domaćinu. Hrvatska mora igrati, a ne jurcati, i nijednom ne smije gubiti raspored, bez obzira na tijek rezultata.

To nam jasno ukazuje da Bale i društvo određene manjkavosti u kvaliteti nadoknađuju upravo pojačanom agresivnošću i ho-ruk nogometom uz snažnu podršku navijača. A s obzirom na određenu dozu neiskustva koje garnira nedostatke u tehničko-taktičkoj kvaliteti, to je i logično. Igrači slabije vrijednosti u odnosu na suparnika dobivaju nužnu dozu samopouzdanja i agresivnosti kod kuće, a ona izostaje u gostima.

No kako nam je pokazao dvoboj u Osijeku, Velšani su nezgodni ako kod suparnika opadne ritam i koncentracija. Oni igraju stalno isto, uporni su i dosadni sa svojim stilom igre, bez obzira na ishod ne odustaju od rudarenja, pa ako je rezultat u granicama “dostupnosti”, odnosno minus jedan ili dva gola, onda su uvijek proaktivni i mogu zapapriti.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Croatia v Wales - Stadion Gradski vrt, Osijek, Croatia - June 8, 2019  Wales' Gareth Bale reacts after going down  REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Realno gledano, Hrvatska je viša razina kvalitete i to nije predmet rasprave. No Hrvatska mora znati nametnuti svoj forte, tehničku nadmoć i bolju taktičku spremnost, da bi bila učinkovita. U Walesu smo se u jedinom gostovanju, u proljeće 2013. (kvalifikacije za SP 2014.), silno mučili. Gubili smo s 0:1 golom Balea iz kaznenog udarca, a onda se tek u finišu golovima Lovrena (77. minuta) i Eduarda (87) s(p)retno pobijedilo. Scenarij ove utakmice mogao bi biti sličan. Velšani će biti vrlo agresivni, tražit će šansu dugim loptama i u skoku, a oprez je osobito nužan kod (Baleovih) udaraca s distance.

Kako zaustaviti Garetha Balea? Najbitnije je skratiti mu prostor!

Nema dvojbe da je Gareth Bale velik igrač. Još je manje dvojbe da sada već 30-godišnji Velšanin ne igra najbolji nogomet karijere već par sezona. U Realu je na čekanju. Htjeli su ga se riješiti zato što trener više ne vidi motivaciju kod njega, a ne zato što on nema kvalitetu. Bale se odveć opustio u Madridu jer ima čvrst i bogat ugovor, koji, među inima, sponzorira i važan Realov partner Adidas.

Zato je, kažu, više strasti pokazao prema golfu, koji redovno igra i prati, nego za nogomet. Ostao je u Realu, igra, na trenutke i odlično, ali na mahove nestaje. Logično, jer nema kontinuitet ni u igri a ni u pristupu.

Ono što je za ovu utakmicu važno, Bale uvijek ima dvije jako važne odlike: još je brz i još uvijek ima fantastičan udarac s distance. A treći je faktor taj da je Bale pola Walesa. Zaustaviti njega korak je do uspjeha. S obzirom na njegovu hitrinu, Balea treba vrlo blizu markirati i ne dopustiti mu da se okrene prema golu s loptom u nogama. Uspije li u tome, uvijek mora biti dupliran. Ključno mu je skratiti prostor. To je osobito važno u pravovremenoj blokadi šuta s distance. I još nešto; treba izbjegavati prekršaje u zoni šuta jer je Bale iz slobodnog udarca sposoban majstorski pogoditi i s 30 metara udaljenosti.

Hrvatska domaćina najjednostavnije može umiriti kontrolom posjeda, kombinatorikom, a ponajmanje jurnjavom. Velšanima odgovara visok ritam jer im je to standardno stanje. Momčadi koja je tehnički jaka više odgovara da diktira svoj tempo igre, u kojem će s loptom lakše iskoristiti svoja tehnička znanja.

Uz zgusnut blok u sredini to se može i ostvariti i onda treba vrebati priliku da brzi napadači pobjegnu prilično ranjivoj domaćoj obrani. Temelj svega da bi se odnosi odveli na mlin Vatrenih jest da oni na agresivnost i snažan ritam domaćih odgovore pratnjom tog ritma i smirivanjem strasti na terenu i tribinama. Tada bi sigurno prevagu odnijela tehnička kvaliteta. Djeluje jednostavno, ali bit će to težak zadatak. Međutim uz koncentraciju i pristup iz Slovačke, Hrvatska ga je sigurno kadra odraditi.

Linker
24. travanj 2024 21:16