Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
ZAOŠTRAVA SE KONKURENCIJA

TUDOR ĆE NA PROLJEĆE IMATI SLATKE BRIGE OKO SASTAVA: Jedan igrač neodoljivo podsjeća na Vlašića, Hajduk ponovo stvara plejadu 'bilih tića'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. siječanj 2020. 09:47

U prvom tjednu priprema u Beleku odigrao je Hajduk dva susreta, remiziravši s Grasshopperom (1:1) te deklasiravši mađarski Honved (5:0). Tudor je miksao dva sastava, priliku ponudio svim zdravim i spremnim igračima, te se sada može sagledati tko je najbolje iskoristio prigodu među Bijelima.

Najviše su profitirala dva igrača generacije 2000., tandem nogometaša koji je prošle jeseni igrao za B momčad. Jakov Blagaić i Leon Kreković prvog su tjedna turskih priprema izronili na površinu, dva 19-godišnjaka osvježenje su u Beleku.

Blagaić je hitar, živ veznjak koji gura momčad prema protivničkom golu. Kao što su nekoć Balić i posebno Vlašić napredovali s Tudorom, probijali se do statusa prvotimca, tako danas i Blagaić ima priliku. Početkom veljače puni 20, pravo je vrijeme za iskorak. Tim više što je debi upisao kod Burića na kraju jeseni, a s Tudorom bi trebao nastaviti uzlaznom putanjom. Tudor mu vjeruje, pruža mu priliku, a isti status ima i Blagaićev vršnjak Kreković, koji 20 godina puni u svibnju.

Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX CROPIX

Dok čeka službeni debi za Bijele, igrač ponikao u kninskoj Dinari zabio je na pripremama i time privukao pozornost šire javnosti. Kreković je prošle jeseni igrao za B momčad Bijelih upisavši 12 nastupa uz četiri asistencije. Krase ga brzina i odlična desna noga, pa se čak špekuliralo da će ići na desnog bočnog kao zamjena za Juranovića, međutim Tudor mu je ponudio prigodu u njegovu prirodnom okruženju, na špici. Kreković je odmah iskoristio šansu, dosta je napredovao, a kako će dalje, ovisit će samo o njemu.

Pored tandema 19-godišnjaka koji nam stižu kao realizacija Stanićeve najave promocije mladih igrača, vraća nam se i Stanko Jurić.

Prototip željene igre

Obilježio je 23-godišnji veznjak drugu utakmicu, “odlikašku” s Honvedom. Ne plijeni Jurić atraktivnošću, ali je igrač kakvog Tudor treba - agresivan u defenzivnom segmentu, a ima jaku želju zaprijetiti suparničkim vratima.

Ima dovoljno snage da oduzme loptu, nastavi s trkom, bude na povratnoj za udarac. To je prototip igre kakvu želi Tudor, koju će nositi tjelesno moćni pojedinci, a Jurić se pokazao takvim. Iako prije početka priprema nije bio u projekciji startne postave, igrama i pristupom pokazuje koliko mu je stalo do dresa prvotimca. Ako na proljeće i ne bude imao status igrača prve postave, Jurić će sigurno biti taj koji će angažmanom tjerati trenera da o njemu razmišlja, a suigrače da podignu letvicu radnog segmenta.

Što može Teklić, stalno se pitaju navijači. Polušpica, igrač koji je nekoć bio sinonim za desetku.

U svakoj utakmici primjetno je njegovo znanje, ali i dalje ostaje pitanje koliko može u defenzivnom dijelu. Tudor traži kompletne igrače, one koji pružaju isti angažman u oba smjera. Teklić je u dvjema utakmicama u Beleku ponovno potvrdio da je u njegovim nogama velik potencijal, ali i dalje ostaje pitanje može li jednako odgovoriti obrambenim zadacima.

Kvartet je najbolje iskoristio prvi tjedan, a uz njih i temeljni igrači. Na Caktaša, Bradarića, Ismajlija, Juranovića, Hamzu i Nejašmića ne treba trošiti riječi - pripreme odrađuju na očekivano profesionalnoj razini, pokazujući time da će i na proljeće biti oslonac prve ekipe.

Pred nama je drugi tjedan priprema, gdje će više šanse biti za one koje Tudor vidi u prvom planu. Uz to, vraćaju se Jairo, Simić i Posavec, priključuje se Mujakić... Zaoštrava se konkurencija, jer samo nas 12 dana dijeli od proljetne premijere.

Linker
19. travanj 2024 22:25