CROPIX, sn ilustracija
VJEČNI DERBI

VIDEO: DINAMO SRUŠIO HAJDUK U DERBIJU I ZAKLJUČIO SJAJNU GODINU Pogledajte golčinu igrača kojega je doveo Bjelica, golman Hajduka nije mogao ništa!

Kakav je to bio završetak polusezone na Maksimiru! Dinamo je u velikom derbiju 18. kola HNL-a srušio Hajduk golčinom Kadziora (1:0), potvrdio naslov jesenskog prvaka i na najljepši način najavio europsko proljeće. Modri su prvi sa 45 bodova, Osijek ima 34, Rijeka 33, a Lokomotiva 31 na četvrtom mjestu. Hajduk je polusezonu završio na šestom mjestu s 22 boda manje od Dinama.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. prosinac 2018. 09:14

DINAMO - HAJDUK 1:0 (Kadzior 49')

DINAMO: Livaković - Dilaver, Theophile, Perić, Musa - Šitum, Gojak, Olmo, Kadzior, Moro - Petković

HAJDUK: Posavec - Tudor, Mikulić, Vučur, Bradarić - Nejašmić, Hamza, Caktaš - Jradi, Jairo - Delić

-----------------------------------------------------------------------

Nogometaši Dinama pobjedom nad najvećim rivalom okončali su jesenski dio prvenstva u HNL ligi u kojoj uvjerljivo vode sa 45 bodova, dok je Hajduk novim porazom zaokružio svoju "sumornu jesen" u kojoj je četiri posljednje utakmice igrao u Poljudu pred praznim tibinama, ispao u četvrtfinalu Kupa, te se pred nastavak proljetnog dijela prvenstva u veljači sa 23 boda nalazi tek na šestom mjestu Prve HNL.

Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji nogometaša Dinama koji su mogli povesti već u 35. sekundi u kojoj nakon ubačaja Gojaka Petković puca po travi ali lopta odlazi pored vratnice. U 29. minuti Šitum sjajno proigrava Gojaka koji se našao sam pred vratarom Hajduka ali Posavec brani njegov udarac s udaljenosti od pet metara nogom.

Gosti su prvu prigodu i jedini udarac na gol u prvom dijelu uputili u 35. minuti kada se Jairo u solo prodoru probio kroz obranu Dinama i iskosa d desne strane gađa ravno u dobro postavljenog Livakovića.

Dinamo je došao u vodstvo u 49. minuti nakon što je Poljak Kadzior iz slobodnog udarca s udaljenosti od 25 metara prebacio živi zid i neobranjivo pogodio u lijevi kut nemoćnog golmana Posavca.

Dinamo je nakon vodstva prepustio terensku inicijativu gostima iz Splita koji su u 80. minuti imali najizgledniju prigodu za izjednačenje ali je rezervni igrač "bjelih" Teklić, koji je zamijenio kapetana Caktaša, nakon što je prešao Mora tukao ravno u Livakovića.

Rezultati by SofaScore

DINAMO - HAJDUK 1:0 (Kadzior 49')

DINAMO: Livaković - Dilaver, Theophile, Perić, Musa - Šitum, Gojak, Olmo, Kadzior, Moro - Petković

HAJDUK: Posavec - Tudor, Mikulić, Vučur, Bradarić - Nejašmić, Hamza, Caktaš - Jradi, Jairo - Delić

------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+1' - Prilika za Dinamo! Olmo je sjajno centrirao u šesnaesterac i pronašao Gavranovića koji puca isprve iz voleja, no Posavec je izvrsno postavljen i brani taj pokušaj!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - I posljednja zamjena u momčadi Dinama. Izašao je strijelac jedinog pogotka Damian Kadzior uz zasluženi pljesak s tribina, a mijenja ga Luka Menalo.

87' - Još jedna prigoda za Bijele. Gyurcso je centrirao u šesnaesterac, izgledalo je opasno, ali Dinamova je obrana uspjela izbiti loptu izvan kaznenog prostora.

80' - Prilika za Hajduk! Delić je sjajno opalio s ruba šesnaestercu, ali Livaković izvrsno brani njegov udarac.

77' - Još jedna zamjena kod dinamovaca. Izlazi Bruno Petković, a zamijenit će ga Mario Gavranović.

72' - I posljednja zamjena u momčadi Hajduka. Iz igre će Jairo, a priliku dobiva Adam Gyurcso.

69' - Prvu zamjenu radi Bjelica. Izlazi Mario Šitum koji je, čini se, zadobio lakšu ozljedu, a mijenja ga Mislav Oršić.

67' - Sjajna prilika za Dinamo! Theophile-Catherine je prošao po desnoj strani i centrirao u šesnaesterac, a Bruno Petković je pokušao atraktivno škaricama postići zgoditak, no ovoga je puta promašio loptu.

62' - Još jedna promjena kod Hajduka. Izlazi Mijo Caktaš, a mijenja ga mladi Tonio Teklić.

60' - Prilika za Hajduk. Poveli su kontru, no Hamza je loše reagirao, pobjegla mu je lopta u situaciji gdje su trojica hajdukovaca išla na dvojicu braniča Dinama.

56' - Prvu zamjenu na utakmici radi Siniša Oreščanin. Iz igre vadi Bassela Jradija, a u igru će Ante Palaversa.

54' - Dani Olmo je dobio žuti karton zbog povlačnja Caktaša za dres. Mladi Španjolac je vidno uzrujan zbog takve odluke suca Bebeka.

49' - GOOOL! Dinamov Poljak Damian Kadzior izveo je slobodan udarac s dvadesetak metara i prekrasno pogodio donji desni kut Posavčevih vrata. Mora se priznati - majstorski izveden slobodnjak!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Prvi dio završio je bez zgoditaka, ali s puno borbe na obje strane. Dinamo je bio konkretniji na samome početku, no hajdukovci su razbili taj ritam serijom prekršaja te vrlo opreznom i discipliniranom igrom.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - Žuti karton dobio je Nejašmić zbog prekršaja s leđa na Petkoviću.

40' - Sudac Bebek ima pune ruke posla. Redaju se prekršaji tijekom cijeloga poluvremena i usporavaju tempo igre. Sada je Vučur usmeno opomenut zbog gruboga starta, uspio se izvući bez žutoga kartona.

35' - Sjajna prilika za Hajduk! Jairo je majstorski prošao po desnoj strani, prvo je Musi gurnuo kroz noge, zatim je driblingom prošao i Perića kao da ga nema, uspio je uputiti udarac s desetak metara iskosa, ali gađao je prvi kut i Livaković to bez problema brani!

33' - Još jedna šansa za Dinamo! Šitum je lijepo prošao po lijevoj strani i pucao iskosa, ali Posavec je uspio obraniti i taj pokušaj!

28' - Kakva je ovo bila prilika! Šitum i Gojak izigrali su obranu Hajduka, Gojak je izbio sam pred vrata Bijelih i gađao suprotni kut, a Posavec sjajno u padu nogom obranio taj udarac!

22' - Žuti karton dobio je Mario Musa zbog prekršaja na sredini terena.

20' - Još jedna prilika za Hajduk! Sijevnula je kontra, međutim dinamovci su je na vrijeme uspjeli zaustaviti da se razvije, na kraju je Bradarić opalio s dvadesetak metara, no udarac je završio u bloku.

16' - Uzvraća napokon i Hajduk! Jradi je sjajnom loptom pronašao Delića na desetak metara, no sudac Bebek je na vrijeme dosudio zaleđe. Izgledalo je jako opasno!

14' - Prilika za Dinamo. Olmo stvara velike probleme obrani Hajduka. Tudor je srušio Dinamovog Španjolca gotovo na istome mjestu kao maloprije, Olmo je izveo taj slobodan udarac, no lopta je išla malo iznad grede.

9' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Fran Tudor zbog prekršaja na Daniju Olmu na dvadesetak metara iskosa od gola Hajduka.

7' - Dinamovci su odmah u početku nametnuli svoju igru i stvorili visok pritisak na obranu Hajduka. Bjeličini igrači izvrsno kombiniraju i stvaraju prilike, dok hajdukovci svoju šansu čekaju iz kontre.

2' - Prilika za Dinamo! Gojak je lijepo prošao po desnoj strani i ubacio u peterac, a Petković je uspio uputiti udarac prema golu, no lopta je išla pored vratnice.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Tribine su prilično popunjene, publika je prepoznala važnost ovoga derbija i u velikom broju stigla na Maksimir. Atmosfera je sjajna!

------------------------------------------------

14.55: Momčadi su istrčale na maksimirski travnjak. Glavni sudac je Ivan Bebek iz Rijeke. Sve je spremno za vječni derbi!

>>> Veliki derbi na Maksimiru između Dinama i Hajduka došao je pogledati i hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Perišić, kao i bivši stoper Modrih Leonardo Sigali

Tomo Ničota

>>> Tako je to kad imate stadion kakav ima Dinamo. Zimsko je vrijeme, u Zagrebu je ovih dana padao snijeg, možda će i danas. Temperature su niske, višesatno smrzavanje na tribinama Maksimira nije idealno provedeno vrijeme za nedjelju poslijepodne. Zbog svega je toga posve promašeno prognozirati koliko će gledatelja danas biti na Maksimiru.

Zagreb, 140818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica 3. predkola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Astana.
Na fotografiji: tribina Istok.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
CROPIX

Ako se vrijeme pogorša, a postoje naznake, vjerojatno će ih biti manje nego što zaslužuje najveći hrvatski derbi. Zasad se, skupa s godišnjim ulaznicama, broj prodanih ulaznica zaustavio na devet tisuća; to je podatak od jučer u 15 sati. Ako vrijeme bude OK, možda se danas do utakmice još nešto proda. Ali ako bude jako pogoršanje, možda na utakmicu ne dođi ni oni koji su kupili ulaznice. Stvarno je vrijeme za novi stadion...

>>> STIGLI SASTAVI:

Nenad Bjelica odlučio je za derbi poslati na teren šest novih imena u odnosu na udarni sastav koji je iznio većinu jesenskog dijela sezone, pa će se tako od prve minute na terenu naći Perić, Musa, Šitum, Moro, Kadzior i Petković. S druge strane Oreščanin nije imao puno izbora. Hajduk je bez Ivanovskog, Saida, Juranovića, Ismajlija i Lopeza stigao na Maksimir, a možda i najveće iznenađenje je mladi 20-godišnji Delić koji će zaigrati u vrhu napada od prve minute.

-------------------------------------------------------------------------------------

Bjelica zaigrao pet puta protiv Hajduka kao igrač

Dinamov trener Nenad Bjelica u igračkim je danima u dresu Osijeka pet puta igrao protiv Hajduka u HNL-u. U premijernoj sezoni HNL-a, 1992. godine, Osijek je Splićanima bio domaćin u Donjem Miholjcu, a dvoboj je završen bez pobjednika, s 3:3. Bjelica je tada zabio pogodak za 1:1. Kasnije je, u svom drugom mandatu u Osijeku, dvaput slavio protiv Bijelih, u veljači 2000. u Gradskom vrtu s 2:0 te u listopadu iste godine na istom stadionu s 2:1, kad je zabio pogodak za vodstvo domaćih 1:0. Bjelica je u pet nastupa za Osijek protiv Hajduka u HNL-u upisao po dvije pobjede i dva poraza uz jedan remi.

Linker
04. travanj 2024 04:53