Atletsko dvoransko prvenstvo Hrvatske za seniore i seniroke.
 RONALD GORSIC/CROPIX
Test članak

Nikome ova stanka nije nanijela veliku štetu, dapače većini je dobro došla

Jedini muški osvajač medalje za Hrvatsku na svjetskim atletskim prvenstvima više od mjesec dana
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. svibanj 2020. 12:32

Izolaciju je, sasvim neplanirano, proveo u srcu Zlatne doline. Više od mjesec dana bio je u Požegi, odmarao se, trenirao koliko je mogao i čekao da se situacija s koronavirusom smiri.

- Moja supruga je iz Požege, išli smo malo u posjet njezinima i taman je krenula blokada putovanja. Odlučili smo ostati tamo i ispalo je dobro. Spontano, ali dobro. Uostalom, u Požegi je bilo najmanje zaraženih, samo neka bakica i to je to. Tako da nam je nekako najugodnije bilo tamo.

Prošli tjedan kad sam zvao da vidim kakva je situacija, dvorana na Velesajmu još nije bila osposobljena

Tako će Stipe Žunić (29), naš brončani bacač kugle iz Londona 2017., prvi i jedini muški osvajač medalje za Hrvatsku na svjetskim atletskim prvenstvima. Kao sportaš prve kategorije od prošlog tjedna smije trenirati iako, kako smo već i pisali, lokalne zajednice nisu promptno reagirale na ublažavanje mjera, pa je i Stipe imao problema.

cfghd fgdfggfd

- Prošli tjedan kad sam zvao da vidim kakva je situacija, dvorana na Velesajmu još nije bila osposobljena, a stadion na Sveticama još nisu otvorili. U međuvremenu je otvoren, teretana je sada funkcionalna, a ja sam krenuo ponovno raditi kondicijski dio jer je to nekako i prigodno nakon mjesec-dva pauze. Bili smo na pripremama u Splitu kad se sve krenulo zatvarati, onda nisam imao uvjete za rad, nisam imao teretanu poput nekih sportaša, tako da sam se sada opet vratio na kardio treninge.

image
Press konferencija uoči bacačkog spektakla na fontanama, 5. memorijala Ivana Ivanćića, u sklopu Hanžekovićevog memorijala. Uz Milana Bandića i Ivanu Brkljačić prisustvovali su i natjecatelji Stipe Žunić, Tom Walsh, Joe Kovacs i Filip Mihaljević. Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Jasno, ni u Požegi nije sjedio prekriženih ruku, radio je koliko je mogao.

- Jesam, kako ne, tamo ima jako puno brda, uzbrdica, šuma, a s obzirom na to da posljednje dvije godine imam problema s plućima, to mi je dobro došlo da se nadišem dobrog zraka. Malo više vremena sam posvetio kardio vježbama, čak sam malo i smršavio, što je dobro da vratim opću razinu tjelesne spreme na dobru podlogu, tako da mogu opet lagano krenuti s bacanjem, teretanom i svime što spada u moje treninge. A budući da je cijela sezona pod upitnikom, možda neće biti i ništa od nje, sve je nekako ležernije.

Twitter sa emotikonom

Koliku je štetu formi nanijela ova stanka?

- Mislim da nikome ta stanka nije nanijela nekakvu veliku štetu. Mi nemamo neko natjecanje koje smo "pikirali" ove godine, tako da je stanka, dapače, dobro došla većini sportaša. Ionako ne možete 365 dana u godini raditi punim tempom, to ne ide. Tko god kaže da mu je stanka napravila problem u treningu, laže, mogu to reći iz prve ruke. OK, nogometašima, primjerice, koji igraju ligu, to može biti problem, ali nama u individualnim sportovima koji se pola godine ili godinu pripremamo za neko natjecanje, ne radi to neku bitnu razliku. Važno je uvijek održavati tijelo, uzeti neki segment, recimo ja sam sada uzeo kardio, podigao sam taj dio, tako da mu kasnije ne moram posvećivati toliko vremena kad krenem u svoj program treninga.

Amerikanci spremni

Konkurenti u dvorištima grade bacališta

Čuje li se Stipe s kolegama bacačima iz drugih država, kako se oni snalaze u aktualnoj situaciji?

- Amerikancima je nekako zakasnila karantena, koliko vidim. Dosta njih ima svu opremu doma. Bacanje kugle je tamo dosta popularno, naravno ne kao američki nogomet, košarka ili baseball, ali svi su u srednjoj školi bacali kuglu. Gotovo svi bacači doma ili u kvartu imaju teretane, a čujem da ih je dosta u dvorištima napravilo bacališta, poput svjetskog prvaka Joea Kovacsa ili olimpijskog pobjednika Ryana Crousera koji je napravio prenosivi krug, složio ga iz dva dijela i postavio ga iza kuće u Oregonu. I Tom Walsh na Novom Zelandu isto ima svoju teretanu i bacalište ispred kuće, a vidio sam na Instagramu da je i Poljak Michal Haratyk betonirao krug iza kuće. Svi su pod hendikepom, netko će proći gore, netko bolje, ali mislim da Amerikanci ipak imaju najbolje uvjete.

Atletičari su ostali i bez Europskog prvenstva koje se trebalo održati krajem kolovoza u Parizu, tako da ove godine neće imati nijedno veliko natjecanje.

image
Natjecanje u bacanju kugle, 4. Memorijal Ivana Ivanćića u sklopu zagrebačkog IAAF atletskog mitinga 68. Memorijala Borisa Hanžekovića.
RONALD GORSIC /CROPIX

- Nekako sam se nadao da će se EP održati, da možemo reći da smo barem za nešto radili. Prije nekoliko dana sam se čuo i s menadžerima, kažu da je jako neizvjesna situacija, da će se eventualno održati neka lokalna natjecanja, u najboljem slučaju ćemo nastupiti u susjednim državama ako se situacija smiri tijekom ljeta. Teško je pametovati ili proricati, činjenica je da nitko nema pojma, to je jedina istina. Treba pronaći unutarnju motivaciju, nastaviti jednako trenirati pa što bude. Ja se zapravo već spremam za sljedeću godinu, tako sam si nekako posložio film u glavi.

Stipe se prije nekoliko mjeseci preselio u Zagreb, iz splitskog ASK-a je prešao u Dinamo-Zrinjevac. Kako se snalazi u glavom gradu?

- Još se prilagođavam, sve mi je još nekako novo. Dogovorili smo se supruga i ja kad smo se vjenčali da ćemo živjeti u Zagrebu jer oboje tu imamo bolje uvjete. Grad je velik, teško je doći do ljudi. U Splitu se ipak nekako svi znamo, sve je povezanije, bliže... Ovdje je sve užurbano, dosta je gužve, još se navikavam na sve to. U Splitu mi je trebalo tri minute do Parka mladeži, a ovdje ako idem na Svetice imam 20-40 minuta, ovisno o gužvi. Živim u Novom Zagrebu, pa mi je barem dvorana na Velesajmu blizu, to mi odgovara. Uglavnom, prilagođavam se, ali za nekoliko mjeseci će sve doći na svoje.

Neovisno o selidbi, Stipe i dalje puno vremena provodi u Splitu gdje trenira s Markom Mastelićem koji od ove zime vodi i našeg drugog kuglaša svjetske klase, hrvatskog rekordera Filipa Mihaljevića.

- Kad sam u Zagrebu, pomaže mi Roland Varga iako zbog cijele ove situacije još nismo imali priliku ući u program treninga. Neke stvari koje mogu odrađujem i sam, neke sam u dogovoru s Rolandom. A većinu priprema i dalje provodim u Splitu, tako da sam opet kuća putujuća.

PLaybuzz

On network TV?

Embed Riddle

prihvatiti oko milijun eura otpremnine

inzistirati da mu se uplati sav novac do kraja ugovora, oko 2,5 milijuna eura

ostati trener uz uvjet da vrate njegov otpušteni stručni stožer

prihvatiti smanjenje plaće i ostati u klubu bez obzira na sve

Linker
23. travanj 2024 01:59