Za 'pošteno suđenje’ plaćali Hajduk, Mamić i Spajić, Rođo jedini kažnjen!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. studeni 2009. 12:24

Priče o nogometnim namještaljkama u HNL-u krenule su davno. Ipak, takvim optužbama nitko se nije zamarao sve do ljeta 2002. godine kada je pokojni predsjednik Hrvatskog dragovoljca Stjepan Spajić javno kazao kako je sucu Katuši dao 10 tisuća maraka. Spajić je Katuši platio za “pošteno suđenje” u susretu Slavena Belupa i Hrvatskog dragovoljca, a kako su njegovi “ratnici“ taj dvoboj izgubili, Rođo je od glavnog suca tražio povrat novca. Stjepan Spajić ubrzo je kažnjen dvogodišnjom zabranom obavljanja nogometnih funkcija, dok je Katuša doživotno izbačen iz nogometa. Slučaj Katuša otvorio je Pandorinu kutiju pa su na vidjelo izašli i neki detalji iz kraja 90-ih...

Podsjetimo, Zdravko Mamić jednom je priznao kako je sucima i delegatima davao novac te da zna kako se to radi jer “ima dovoljno iskustva, znanja i moći”. Jasno, Mamić niti jednom prilikom kasnije nije pozvan od strane nadležnih institucija na razgovor kako bi se ove tvrdnje dodatno istražile.



2000. godina

Prvu opsežniju istragu o nogometnim malverzacijama splitski Županijski sud proveo je 2000. godine. Opsežna istraga uključivala je ispitivanje brojnih svjedoka, a pokazala je kako su čelni ljudi Hajduka sucima za “pošteno suđenje“ isplatili 175 tisuća njemačkih maraka. Tadašnji direktor Hajduka Ivan Maršić i sportski direktor Ivica Šurjak uplatili su na račun sudaca Veselka Bebeka i Stjepana Djedovića po 50 tisuća njemačkih maraka, dok je Reni Sinovčiću i Ivanu Novaka na račun sjelo po 25 tisuća DEM. Preostalih 25 tisuća maraka sjelo je na “nepoznati račun“.



2003. godina

- Vrlo zanimljiv slučaj datira iz 2003. godine kada su se na prvoligaškim travnjacima obračunavali Zadar i Marsonia. Mnogi su tvrdili kako se ovdje isplati kladiti “iz 2 u 1” (poluvrijeme/kraj). Te sezone na Stanovima je Marsonia otišla na odmor s prednošću 1:0, da bi utakmica završila 3:2 u korist Zadra. Isti scenarij dogodio se i u Slavonskom Brodu. Na poluvremenu je vodio Zadar, a na kraju je slavila Marsonia.



2008. godina

- Velika dvojba vodila se i oko posljednjeg kola u sezoni 2007/08. Raznim internetskim forumima danima su kružile priče kako će taj dvoboj završiti pobjedom Varaždinaca od 5:2. Ni Varaždincima ni Zadranima u tom kolu “ništa nije trebalo“, pa se ovdje “dalo zaraditi”. Varteks je na koncu slavio s najavljenih 5:2, a svi su materijali s dotičnih foruma predani Državnom odvjetništvu. Koje uopće nije reagiralo, iako su mnoge kladionice u Srbiji i BiH doživjele milijunske gubitke.

- Iste godine započela je i jedna od najsumnjivijih priča otkako je HNL-a. Kamerunac u redovima Šibenika, Patrice Kwedi, na chatu je s jednom djevojkom rekao kako je Šibenik pustio Zadru, jer “su im vraćali uslugu iz prošle sezone”. Ovaj snimljeni razgovor bio je prvi javni dokaz jednog prvoligaškog nogometaša kako tvrdi da je igrao namještenu utakmicu. U cijelu priču ubrzo se uključio i USKOK, koji je kasnije ustvrdio kako nema osnova za pokretanje kaznenog postupka. Afera Kwedi uznemirila je hrvatsku nogometnu javnost, iako su i nakon nje sve informacije ostale “pod tepihom”.



2009. godina

- Nedavno se u medijima pojavio sukob predsjednika Croatije Sesveta Zvonka Zubaka i bivšeg direktora kluba Mate Šimića. Njihov sukob rezultirao je s mnogo teških optužbi među kojima je Šimić ustvrdio kako se Zubak pred 11 članova Upravnog odbora hvalisao da je namjestio remi u utakmici sa Šibenikom. Dvoboj Croatije Sesveta i Šibenika, odigran u Maksimiru, završio je s miroljubivih 0:0. Svi sretni i zadovoljni. Zvonko Zubak je kasnije u svom istupu kontra Šimića “očešljao” Inter, Cibaliju i Zadar, na što su bučno reagirali čelnici tih prvoligaša. Ubrzo je u medije plasirana izjava kako je u namještanju drugoligaškog susreta između Zadra i Croatije Sesveta umiješan i bivši igrač prvoligaša iz Sesvetske doline, Željko Ačkar.

Linker
25. travanj 2024 12:14