Damir Krajac / CROPIX
GODINU DANA NA FUNKCIJI

'ZA VATRENE NEMA STRAHA, DOĆI ĆE NAM NOVI MODRIĆI' Evo što prvi operativac HNS-a misli o Daliću, novom stadionu i novoj utakmici Vatrenih na Poljudu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. ožujak 2020. 11:26

Marijan Kustić (45) uskoro puni godinu dana na funkciji prvog operativca HNS-a. U 2020. godini HNL je dobio VAR, malim klubovima najavljeni su tereni s umjetnom travom, reprezentaciju čeka Euro, a Savez brojne odluke, među ostalima gdje ćemo biti domaćini atraktivnih utakmica u Ligi nacija...

Intervju smo započeli s golemim projektom izgradnje 105 terena s umjetnom travom, u svakoj županiji po pet, koji je objavljen na prethodnoj sjednici Izvršnog odbora. Zovu nas ljudi iz raznih županija s pitanjem kako oni mogu dobiti takav teren, kad će natječaj, kad bi to moglo biti napravljeno? Kako se HNS odlučio za tako veliku akciju i koliko detalja danas na tu temu možete ponuditi?

- U našem mandatu postavili smo nekoliko ključnih ciljeva koje smo si zacrtali ostvariti, a sve u svrhu razvoja nogometa u Hrvatskoj. Među tim ciljevima jedan od osnovnih je razvoj i unaprjeđenje infrastrukture. Ovim projektom želimo upravo taj cilj i ispuniti i uvjeren sam kako ćemo u tome uspjeti. HNS razumije kako su mladi budućnost, a kako budućnost nogometa ovisi pa gotovo prije svega o kvaliteti infrastrukture. S druge strane razumijemo i nemogućnost naših gradova i općina da sami isfinanciraju ovakve projekte. Projekt želimo pokrenuti u što skorijem roku.

Odakle sredstva, ako bi sve biti učinjeno radi se o dvadesetak milijuna eura koje HNS treba osigurati?

- Novac će se naći, pitanje je samo na koji način isti uložiti i kako iz uloženog dobiti najviše. HNS je snažno stao iza ovog projekta i podržat ćemo ga na svaki mogući način. Kada govorimo o budućnosti domaćeg nogometa, važno je osigurati projekte koji će biti dugoročno korisni, koji će dati rezultate i riješiti jedan od gorućih problema domaćeg nogometa u ovom trenutku.

Zagreb, 220218.
Hotel Hilton, dvorana Oliva.
Konferencija za medije  Hrvatskog nogometnog  saveza sa Marijanom Kusticem.
Na fotografiji:  Marijan Kustic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX
Marijan Kustić

Trebamo stadione

Stadion je vječna čežnja, ima li kakvih pomaka po tom pitanju?

- Oko ovog pitanja postoje oprečna mišljenja u javnosti. Ono što je važno, ovaj sastav koji je na čelu HNS-a, a tu mislim i na našeg izbornika Dalića i igrače rekao je svoje. Naša nogometna reprezentacija je narodna reprezentacija. I to želimo žestoko istaknuti. Želimo Vatrene u svim krajevima Lijepe Naše. Želimo pune stadione u Osijeku, Splitu, Rijeci, Puli, Zagrebu, odnosno diljem Hrvatske gdje god za to imamo kvalitetne uvjete. Želimo atmosferu koju sa sobom nose Vatreni donijeti u svaki kutak Hrvatske. Trebamo kvalitetne stadione u svim krajevima zemlje, naravno da smo za izgradnju stadiona.

Dolaze li upozorenja iz UEFA-e zbog stadiona?

- UEFA je bila vrlo jasna po tom pitanju. Stadioni na kojima nastupa reprezentacija, ali i naši klubovi u Europi, moraju osiguravati najviše standarde. I tu nema prostora za razgovor. Surađujemo s klubovima, gradovima i moramo pronaći model koji će osigurati daljnja ulaganja u stadione, riješiti kritične točke. Hrvatski nogomet svjetski je brend, on zaslužuje i stadione kojima ćemo se jednako tako moći dičiti.

Tereni su nužni, ali postoji i prijetnja financijskog sloma klubova. Brine li vas što su samo dva zatražila licencu za Prvu HNL? Kako spasiti klupski nogomet bez kojeg nema ni reprezentativnog?

- Kao što sam naveo, početkom našeg rada u Savezu postavili smo ključne ciljeve. Osigurati financijsku stabilnost sustava, od reprezentacije do nacionalnog prvenstva. HNS ima svoju ulogu, no ipak je mnogo toga na samim profesionalnim i privatnim klubovima. Također očekujemo i od naših jedinica lokalne samouprave da povedu računa o njihovim domicilnim klubovima. HNS ulaže sve napore u osiguravanju kvalitetnog funkcioniranja klubova, a ne izlazeći izvan ovlasti koje Savez ima. Smatram da je konstatacija “financijski slom“ ipak malo preteška. Znamo za sve, upoznati smo sa svim poteškoćama klubova, no ovim putem želim poslati poruku povjerenja u vodstva tih klubova te da će u danim okolnostima uspjeti napraviti ono što je najbolje. Sigurnost Prve HNL nije upitna.

Zagreb, 220218.
Hotel Hilton, dvorana Oliva.
Konferencija za medije  Hrvatskog nogometnog  saveza sa Marijanom Kusticem.
Na fotografiji:  Marijan Kustic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX
Marijan Kustić

Srcem i umom uz Dalića

Kako sada funkcionira HNS? Kažu nam neki članovi Izvršnog odbora “Šuker i Kustić izgledaju kao najbolji prijatelji“. Ne tako davno medije su punile priče o prijeporima, je li danas suradnja na tako visokoj razini? Što se promijenilo?

- Medijskim špekulacijama nisam se nikada zamarao pa nemam namjeru ni ovom prigodom navedeno komentirati. Davor i ja odlično surađujemo. Ovdje nisu bitna imena, nije bitan Kustić ili Šuker. Odluke donosi Izvršni odbor i toga se kao izvršni direktor držim. Smatram kako je Izvršni odbor jako kvalitetan. Važan je jedino HNS i funkcioniranje sustava koji donosi rezultate, a rezultati su jako dobri. Imamo odlične reprezentacije u svim uzrastima. Imamo jako dobru nogometnu ligu. Vidljivi su i naši napori oko ulaganju u nogometnu infrastrukturu. Uveli smo i VAR, među prvima u ovom dijelu Europe. Vidjeli ste da tema suđenja više nije dominantna. Naravno, i dalje ćemo nastaviti s kvalitetnom edukacijom sudaca, ali više nema sumnji u pravednost donesenih odluka na terenu.

Hoće li HNS prije Eura ponuditi novi ugovor izborniku Zlatku Daliću?

- HNS je svim srcem i umom iza gospodina Dalića. Ima našu iskrenu podršku i tako će i ostati. Svi znamo, a i Zlatko sam često ističe, kako je posao izbornika hrvatske reprezentacije nešto najsvetije za domaćeg trenera. U iskrenim smo i svakodnevnim kontaktima s izbornikom i tu su stvari vrlo jasne. Imamo jedan cilj, to je uspjeh na Euru, a o drugim stvarima razgovarat ćemo kada za to dođe vrijeme.

Imate li plan B ako Dalić na nakon Eura prihvati neku drugu ponudu za posao?

- “Ki bi da bi“ solucije u ovome trenutku nisu tema razgovora. Fokusirani smo na Euro i iduće nastupe naših Vatrenih. Samo mogu reći da smo dosadašnjim radom pokazali kako HNS donosi odluke koje stvaraju rezultate i nema dvojbe da će tako biti i u godinama koje su pred nama.

Što bi za vas bio uspjeh na Europskom prvenstvu?

- Nakon srebra na Svjetskom prvenstvu sve ispod zlata ispada kao smanjenje ambicije. No jasno nam je da smo sada od lovine postali meta i da nas brojne reprezentacije promatraju kroz prizmu svjetskih doprvaka te da ćemo biti pod većim pritiskom nego što je to bilo do sada. Činjenica je da je naša selekcija dosta pomlađena i da je smjena generacija iza Svjetskog prvenstva prošla relativno tiho, bez većih problema, a to je svakako zasluga prije svega našeg izbornika Dalića. Vjerujem kako će izbornik i igrači priuštiti još jedan sjajan turnir svim našim navijačima i da ćemo se opet imati razloga veseliti brojnim uspjesima i pobjedama. Ulazak u drugi krug je već veliki uspjeh i tako treba na to gledati. Puno puta Vatreni su pokazali da su najbolji kad je najteže. Nadam se da će i ovaj Euro to potvrditi i da ćemo slaviti novi veliki domet.

Varazdin,190718.
Druzenje Zlatka Dalica s novinarima i poznatim osobama u njegovoj vikendici kraj Drave.
na fotografiji: dalic i Marijan Kustic.
Foto: Zeljko Puhovski /  CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Marijan Kustić i Zlatko Dalić

Nikad nisam sumnjao

Kakvi će biti nakon Eura ako odu Modrić i još tko od starijih igrača?

- Osobno niti u jednom trenu nisam posumnjao u budućnost hrvatskog nogometa, a samim time niti u budućnost naše reprezentacije. Imamo sustav, genetiku i sportski karakter nacije koji je iznjedrio i brončane Vatrene 98., pa zatim i ovu generaciju koja je u Rusiji ostvarila najveći rezultat u povijesti hrvatskog nogometa. Nove generacije dolaze, igrači stasaju i novi Modrići će doći. Nema straha.

U Liga naciji ujesen će biti atraktivni protivnici Portugal, Francuska i Švedska. Hrvatska je domaćin dvije utakmice u listopadu i jedne u studenome. Kako ćete odrediti domaćinstva? Hoće li opet prevladati projekt da nacionalna vrsta igra širom zemlje?

- Kao što sam već napomenuo, a iza toga stojim i ovdje. Hrvatska reprezentacija je narodna reprezentacija i pripada svakom građaninu i svakom pedlju hrvatske zemlje. Kao i do sada, Izvršni odbor će donijeti odluku za koju smatra da je najbolja za reprezentaciju, igrače, trenere, navijače i Savez. Pokazalo se kako smo u proteklom ciklusu kvalifikacija donosili prave odluke. Reprezentacija je obišla čitavu Hrvatsku, a nevjerojatno pozitivni dojmovi s tih utakmica ostat će u trajnom sjećanju svima nama.

Reprezentacija se proteklog listopada vratila u Split, je li plan da sad u svakom ciklusu igra na Poljudu? Hoće li se sljedeći put i Hajduk uključiti u organizaciju?

- HNS pruža ruku svima, svim gradovima i klubovima. Da ponovim, klubovi i gradovi se sami moraju kandidirati za domaćinstvo utakmica. Tako je bilo i u slučaju utakmice u Splitu. Atmosfera s tog događaja, pozitivan rezultat, dojmovi igrača i trenera na najvišoj su razini. Vjerujem kako će Split i Hajduk, ako zbog ničega onda zbog tog iskustva biti zainteresirani za novo domaćinstvo, a od strane HNS-a bit će svakako toplo primljena i podržana ta želja.

Hoće li se igrati turnir u Dohi zbog prijetnje koronavirusa? Je li moguće da bude bez publike?

- U HNS-u pratimo situaciju, komuniciramo s organizatorima i spremni smo na sve moguće scenarije. U ovome trenu nema informacija koje govore o tako nečemu pa nema potrebe za dodatne špekulacije. Zdravlje igrača, osoblja i publike uvijek moraju biti na prvom mjestu i tome ćemo se zasigurno voditi u ovom, ali i svim drugim slučajevima.

Osijek, 160220
Nogomet: Osijek - Dinamo, utakmica 22. kola 1.HNL.
Na fotografiji: Ivan Mestrovic i Davor Suker na zapadnoj tribini.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Ivan Meštrović, Davor Šuker i Marijan Kustić u loži

Razmišlja li HNS da zaustavi HNL ako se epidemija proširi?

- U ovome trenutku sve aktivnosti provode se redovito. Pratimo situaciju i spremni smo na svaki scenarij.

Bili ste na derbiju na Poljudu, kakav je vaš komentar?

- Veliki derbi mora biti slavlje nogometa. To je naš cilj. S mojeg stajališta zadovoljava me korektna utakmica, sportsko rivalstvo puno poštovanja. U sportskom smislu nema repova, i to je najvažnije. A to je još jedan dokaz kako se stvari u hrvatskom nogometu pomiču u dobrom smjeru. Ono što me se posebno dojmilo je međusobni respekt dva naša trenera, Tudora i Bjelice. Njihova komunikacija puna uvažavanja je zasigurno put kojim trebaju i ostali ići. I ovom prilikom im želim čestitati.

Čak su se i u sudačkim krugovima pribojavali koliko će vremena trebati da suđenje s VAR-om sjedne na svoje mjesto, ali krenulo je vrlo dobro. Hoće li VAR promijeniti percepciju HNL-a i kod onih koji nisu imali vjere u domaći nogomet?

- Svakom projektu pristupamo sustavno, oprezno i puni pozitivne energije. Tako je i po pitanju VAR-a. Nismo ništa prepustili slučaju. Ovim putem pohvaljujem sve osobe koje su bile uključene u projekt i koje ga danas vode. O VAR-u također postoje prijepori u javnosti, ali i među nogometnim stručnjacima, službenicima. Ipak, mislim da će VAR na neki način unijeti mir i povjerenje u domaći nogomet, a to se već sada pokazuje.

Klubovi odlučuju

Kako ocjenjujete rad sudačke organizacije?

- Nezavisnost ove organizacije je osnovni postulat kojeg se čvrsto držimo. Struka pripada stručnjacima. Najbolji moraju biti na ključnim pozicijama i onda rezultat neće izostati. Stvari uvijek treba promatrati na način da uvijek može bolje i time se vodimo u svim aspektima. Ipak, mislim da moramo biti zadovoljni kako su stvari posložene i kako sada funkcioniraju. I tu ne mislim samo na sudačku organizaciju već na sve aspekte Saveza. Prostora za napredak ima i treba raditi na tome.

Zapela je inicijativa da se ponovno osnuje Udruga prvoligaša kao zaseban pravni subjekt? Od toga zasad nema ništa.

- Za ovo pitanje prava adresa su sami klubovi. HNS može biti partner i tako se postavlja. No, konačna odluka je na samim klubovima. Što klubovi odluče HNS će podržati. Do sada se postavljala kriva percepcija da ključnu ulogu ima HNS, a to nije točno. Naš domet je pokušati klubove sjesti za stol i poštivati njihovu odluku. To i činimo. Ali još jednom želim istaknuti - klubovi odlučuju!

Ovaj mjesec nastavljaju se kvalifikacije svih uzrasta. Ovisi li izbornicima Rukavini, Šimuniću i Bišćanu posao o tome hoće li se plasirati na Euro?

- Naravno da ne. Želimo stabilan sustav koji će godinama stvarati rezultate, razvijati nove igrače za A reprezentaciju. Rezultati moraju biti reakcija na sustav, a ne obrnuto. HNS, odnosno naša Stručna komisija pažljivo je i sustavno donosila odluke o izbornicima selekcija, kvalitetan rad je presudan, a onda rezultat često dođe kao posljedica.

Linker
23. travanj 2024 16:21