Davor Šuker prekinuo šutnju i dao ekskluzivni intervju za SN!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. srpanj 2008. 10:54

Tko zna - zna! Zauvijek! Ne znam kojim drugim riječima podsjetiti na tu nogometnu genijalnost i bogomdani osjećaj za gol! U Parizu, pred 80 tisuća razdraganih navijača Francuske, opet je zablistao u samo sebi svojstvenom stilu. Otvaranje na boku, lopta zalijepljena za ljevicu, direkt pravac na protivnika, pa jedan, drugi, treći Francuz kao čunjevi “out” i za kraj lijeva vanjska u kut koji nitko ne može pokriti. Gospodo, Davor Šuker!

Deset godina poslije France '98. otpuhao je prašinu i obnovio sjaj Zlatne kopačke. Rođeni strijelac, DNK svjetskog igrača koji je rafalno pogađao gdje god je igrao, od Osijeka, Dinama preko Seville, Real Madrida, Arsenala, Münchena 1860 do reprezentacija bivše Jugoslavije, Hrvatske, sada eto i Svijeta. Da se zaokruži priča…

Povratak na mjesto (ne)sreće inspirirao ga je na gol koji govori sve o njegovoj golgeterskoj genijalnosti. Nakon duge šutnje pristao je na razgovor s našim reporterom odgovarajući na sva pitanja iskreno kao rijetko do sada.

Šuker o Dinamu

Dinamo ima niz Južnoamerikanaca...

- Dovesti strance im je zasad jedino rješenje za pokušaj hvatanja Europe. Dinamo ili Hajduk, po meni, bit će pravi kad jednom u tri godine osiguraju HNL-u predstavnika u Ligi prvaka. No, kako to izvesti kada su im proračuni u europskim okvirima smiješni. Dinamo ima 15-20 milijuna eura, Hajduk pet-šest, gdje ćeš s time u borbu s bogatijima!? Bitno je samo da svi jedva čekaju priliku kako bi prozivali Zdravka Mamića.

Vi ga očito podržavate?

- Voljeli ga ili ne, svi moraju priznati da je stvorio ekonomski moćan Dinamo u okviru Hrvatske. Oni su kao Bayern München, koji u Njemačkoj kupi sve najbolje od drugih i onda osvaja trofeje. Tako radi i Mamić, koji je sjajno prodao najbolje igrače, stoga zaslužuje priznanje za financijsko-organizacijsku moć Dinama. Sada, za Europu treba više toga, samo naivci mogu očekivati da će Dinamo proći Arsenal u Ligi prvaka, to su dva svijeta...

Znači da se predaju unaprijed?

- Ne, ali treba imati strpljenja dok se stvori nova momčad, najlakše je blatiti i očekivati čuda. Uostalom i slabija liga je aktualni problem Dinama. Što ćeš napredovati ako Hajduku pobjegnu tridesetak bodova.

Šuker o Hajduku

Hajduk ima manje novca od Dinama?

- To je točno, ali tako velika razlika oslikava kako se u Hajduku zapravo radilo. Nije sve samo u novcima.

Sada će Bijeli u preoblikovanje!

- To je u biti u redu, da se zna tko je gazda. No, bojim se da će to biti neka čudna privatizacija. Kod nas ima tajkuna koji imaju dosta novaca i koje su legalno stekli. No, u Hrvatskoj nije popularno biti bogat, pa takvi izbjegavaju pokazivati financijske moći da ih ne počnu stalno prozivati. Bez takvih konkretnih ulaganja u nogomet, ne vidim kako će se nešto novo dogoditi.

Šuker o biznisu

Puno se špekulira o vašim biznisima, možete li štogod objasniti i našim čitateljima?

- Radim poslove za koje mislim da sam ih sposoban kvalitetno odraditi. Naravno da koristim svoje veze i poznanstva u svijetu za kontakte, a od velike mi je važnosti i znanje španjolskog, njemačkog i engleskog jezika. Sada sam fokusiran na biznis s nekretninama i dovodim preko španjolske tvrtke strane ulagače u Hrvatsku. Na tržištu nekretnina osobito su aktivni Rusi i velik broj klijenata nam dolazi iz tog dijela Europe. Radim tiho i sustavno te moram priznati da sam vrlo zadovoljan.

Radne navike nisu vam problem?

- Oduvijek sam volio raditi. Imam sreću što mogu spojiti hobi i biznis, pa putujem stalno i ostvarujem šire kontakte. Ured ionako nije problem, u eri globalizacije ured je tamo gdje si ti i tvoj laptop.

Može li neka konkretna priča?

- Ah dobro, slijedi nam stambena izgradnja u Novom Vinodolskom, ulagač je Massa grupa iz Španjolske, u pitanju je 21 stan. Već smo nešto izgradili u Valbandonu pokraj Pule… Mogu reći da ću se ubuduće puno baviti konzaltingom i lobiranjem u turističkim ulaganjima.

Što je sa linijom S9?

- U stalnom je razvitku. Proizvodi se u više zemalja, u Hrvatskoj poslujemo s tvornicom iz Duge Rese, jako smo zadovoljni. Cjelokupni asortiman S9 i izvozimo, a sklopili smo vrlo kvalitetne ugovore s Konzumom i Metroom za širu distribuciju tog sportskog programa, a i kompletnog školskog pribora kojeg baš pripremamo. Je l’ vam dovoljno?

Menadžerska posla?

- Time se više ne bavim. Mnogi me iz nogometa širom Europe doduše pitaju za mišljenja o igračima.

Šuker o privatnom životu

Uvriježeno je mišljene da ste „tanak“ s emocijama, ali oni koji vas poznaju kažu da je to samo fasada te da većinu životnih situacija meljete unutar sebe?

- Ne znam kako me drugi doživljavaju, ali mislim da je moj život ponajprije moja stvar. Nogomet i javni poslovi OK, ali trebalo bi poštivati svačiju privatnost.

Izbjegavate tužnu priču o preranoj smrti vaše sestre za koju se zna da vam je bila veliki oslonac.

- To je tragedija moja i naše obitelji, nemam je volje dijeliti sa svijetom. Sestra je bila jedna od najvažnijih osoba u mojem životu i dok sam živ tugovat ću za njom, kao i moji roditelji, kao moji nećak i nećakinja koji su ostali bez majke… Život je takav, i lijep, i nemilosrdan. Pogledajte sada sudbinu Thurama, igrao je cijeli svoj vijek nogomet i sada kada je htio kući u miru završiti karijeru, otkriju mu da ima bolest srca! Lagao bih kad bi kazao da nemam trenutaka slabosti, svi smo mi od krvi i mesa, ali trudim se svoje probleme odraditi u sebi, ne opterećujući druge. Smatram da sam karakterno jak i da hrabro idem dalje kroz život.

Jedino se ne odlučujete na ženidbu!

- O tome nemam komentara.

Neki vas je dan Ana Obregon opet spominjala u španjolskom tisku?

- S Anom sam ostao prijatelj i često se čujemo pa i vidimo. Sada čak razmišljamo da zajedno u Hrvatskoj lansiramo neke njene sapunice koje su iznimno popularne u Španjolskoj, a vidim da taj žanr ide i u nas.

Ana Obregon vam je značila i temu za “žutilo”!

- Neizbježno je to kad ste u vezi s tako poznatom osobom u Španjolskoj… No dobro, najvažnije jest da sam kako u Osijeku i Zagrebu, tako u Sevilli, Madridu, Londonu, Münchenu, stekao mnogo prijatelja s kojima i danas održavam kontakte. Čovjeka se po tome najbolje „čita“.

Razmišljanja 'Zlatne kopačke' o Bilićevim Vatrenima, Suker Academyju, životu nakon nogometa, politici i HDZ-u i o drugim brojnim temama pročitajte u Sportskim novostima .

Linker
20. travanj 2024 01:00