AP
TARDELLI

Irska želi bodove s Italijom

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. lipanj 2012. 20:13

Bivši talijanski reprezentativac Marco Tardelli, danas pomoćnik svom sunarodnjaku Giovanniju Trapatonniju, izborniku reprezentacije Irske, najavio je ogled Italije i Irske u 3. kolu C skupine na Euru.

Tardelli je odlično odigrao na Svjetskom prvenstvu 1982. godine u Španjolskoj, na kojem su ''azzurri'' osvojili titulu prvaka. Posebno se pamti njegov pogodak u finalu protiv tadašnje Zapadne Njemačke i pobjedi Italije 3-1. Zabio je Tardelli u 69. minuti za vodstvo svoje selekcije 2-0, nakon čega je gledateljima priuštio nezaboravnu proslavu. Sa suzama u očima sprintao je prema klupi Italije i urlikao: "Marco Tardelli... Marco Tardelli!"

Trideset godina kasnije, 57-godišnjem Tardelliju, kao i njegovom šefu Giovanniju Trapattoniju je dužnost učiniti sve kako bi spriječili plasman Italije u četvrtfinale Europskog prvenstva. Naravno, ne zbog toga što imaju nešto protiv talijanske selekcije, već zbog dužnosti koju obnašaju u reprezentaciji Republike Irske, koja se dvama porazima, od Hrvatske 3-1 i Španjolske 4-0, oprostila od šanse za proboj u nokaut-fazu. Talijanima, pak, samo pobjeda igra za četvrtfinale, ali niti s njome neće biti sigurni, već će ovisiti o ishodu ogleda Hrvatske i Španjolske.

- Ja sam svojedobno vodio talijansku U-21 reprezentaciju. Međutim, ja sam profesionalni trener i moja je dužnost učiniti sve kako bi Irska dobila tu utakmicu! Prvi puta ću se suprotstaviti Italiji u mojoj trenerskoj karijeri. Ukoliko Irska pobijedi, naravno da ću se radovati. Zašto ne? Pa ja sam trener u toj reprezentaciji!

Ali, ipak...

- ...Ipak bih istovremeno bio i tužan zbog neuspjeha Italije!

Odbacio je sugestije kako irski nogometaši neće biti motivirani za utakmicu, nakon što su izgubili šanse za prolazak u drugi krug.

- Talijani sigurno neće ući bezbrižno u utakmicu. Možda će biti opušteni u mislima. Mi želimo u tom dvoboju osvojiti tri boda, ili barem jedan, što bi bilo jako važno za naš moral uoči sljedećih kvalifikacija. Pritisak je na Talijanima jer oni moraju pobijediti, a mi ne moramo, pa ćemo možda zbog toga biti opušteniji - zaključio je Tardelli

Linker
19. travanj 2024 21:57