Vladimir Dugandzic / CROPIX
24 REPREZENTACIJE

Plasman na idući Euro će biti formalnost, a i prolazak skupine neće biti problem

Iz svake će skupine u u osminu finala po dvije najbolje reprezentacije uz dodatak četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Isto se odnosi i na sam plasman na Euro
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 02. srpanj 2012. 22:53

Na Olimpijskom stadionu u Kijevu rekli smo zbogom Poljskoj i Ukrajini, na redu je Saint-Denis. Sljedeći se Euro igra u Francuskoj, u domovini predsjednika Uefe Michela Platinija.

Za podsjećanje, Francuzi su Euro 2016. dobili još prije šest godina, a izbor su obilježile kontroverze. U prvom su krugu ispali Talijani, u završnom su Francuzi nadvisili Turke. Iako su do sada već dvaput organizirali Euro, a Turci nikada.

Mnogi su tada postavljali pitanje - dok je šef bio Sepp Blatter, Švicarci su (zajedno s Austrijom) imali svoj Euro. Sada kad je gazda Platini, domaćini su Francuzi. Je li to novi trend? Platini je lakonski i sarkastično odgovorio:

- Kada Turčin bude predsjednik Uefe, tada Turska može imati Euro.

U Francusku će, dakle, putovati 24 momčadi, bit će svrstane u šest skupina. Sustav natjecanja bit će kopija onog koji se primjenjivao na SP-ima od 1986. do 1994. Iz svake će skupine u u osminu finala po dvije najbolje reprezentacije uz dodatak četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Isto se odnosi i na sam plasman na Euro. Novom izborniku Igoru Štimcu posao će biti puno lakši jer će na Euru sudjelovati praktično polovica zemalja članica Uefe (24 od 53).

Linker
20. travanj 2024 11:00