MODERNA TEHNOLOGIJA

Platini neće slijediti Blattera: Neka FIFA uvede kamere, mi u UEFI nećemo!

TEHNOLOGIJA Platini neće slijediti Blattera: Neka Fifa uvede kamere, mi u Uefi nećemo!
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 02. srpanj 2012. 17:33

Istina je da ima nešto romantično u nogometu bez tehnologije. Sve je nekako ljudski pogrešno, životno. U posljednje vrijeme, međutim, i vraški pokvareno. Budimo realni, da je nogomet hokej, Thierry Henry bi prije dvije godine iz kauča gledao Robbieja Keanea na mundialskom Rtu dobre nade, a jučer bi, tko će ga znati, 350 milijuna svjetskih zaljubljenika u bubamaru možda gledalo - Hrvate.

Nakon ovog Eura, u sve užem koritu pjeni se nabujala rijeka nezadovoljnika, koja je natjerala čak i prvog čovjeka nogometa, Seppa Blattera, na konačnu reakciju:

- Mislim da je vrijeme za kamere...

Misle to mnogi, i to s pravom, ali od očite potrebe još uvijek kao vrag od tamjana bježi Michel Platini.

- “Ono” je bio pogodak, bez sumnje. No, pogotku je prethodilo čisto zaleđe. Da su suci vidjeli zaleđe, mi ne bismo sada govorili o ukrajinskom golu, zar ne? Stoga, zašto ne bismo uveli tehnologiju i za ofsajd, pitat će netko. Gdje je, dakle, granica - pomalo je nadmen šef europskog nogometa. - Protiv sam takvog tipa tehnologije, jer utječe na sva polja nogometne igre. Što ako netko igra rukom na liniji, a sudac to ne vidi? Trebali bismo, dakle, i senzore za igranje rukom. Trebamo kamere koje će dati odgovor je li uopće lopta iza linije došla pravednim putem.

Testovi iza zatvorenih vrata već su učinjeni, no osvajač Eura iz '84. ne da se smesti:

- Jeste li sigurni da to radi? Pa nitko dosad nije vidio nikakve analize. Pročitao sam nedavno članak u kojem novinar zaključuje: “Naravno, nismo 100% sigurni, ali vjerujemo da bi tehnologija pomogla sucima. Više od toga doista ne znamo...” Ne znamo, u biti, ništa!

Čvrst je Platini, znajući da bi uvađanje tehnologije nepovratno obrisalo mogućnost sudačkih grešaka, koje kao navigirane “pogađaju prognoze” velikih meštara nogometne igre.

- Što ako Fifa uvede kamere na natjecanja pod svojom ingerencijom? Ništa, to sigurno ne znači da ćemo i mi uvesti identične metode na Euro. Ako se Fifa odluči na taj korak, svaki europski nacionalni savez imat će pravo na svoj konačni pravorijek, demokratski ćemo odlučiti hoćemo li podržati svjetske ideje, ili ćemo ostati vjerni svojim postulatima. Blatter ionako zna moj stav o svemu, kao i ja njegov - zaključio je Platini.

Linker
25. travanj 2024 12:40