Poznan, 100612.EURO 2012.Gradski stadion u Poznanu.Utakmica prvog kola skupine C, Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, izmedju Irske i Hrvatske.Na fotografiji: Nikica Jelavic i Mario Mandzukic.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX
TRAŽI SE PRVI TOPNIK EURA

Utrka za prvog strijelca: Uefina nova pravila uzela Mandžukiću Zlatnu kopačku

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. lipanj 2012. 10:40

Mario Mandžukić još uvijek je u igri za najboljeg strijelca Europskog prvenstva 2012. godine, no Adidasovu Zlatnu kopačku sigurno neće dobiti. Iako Hrvatske na turniru nema već 12 dana, njen napadač i dalje je u krugu najuspješnijih topnika Eura u Poljskoj i Ukrajini.

Mandžukić je u tri utakmice zabio tri gola, dva je dao Irskoj, jedan Italiji. Ispred njega nema nikoga, a tri pogotka kao i on zabili su Alan Dzagojev (Rusija), Mario Gomez (Njemačka) i Cristiano Ronaldo (Portugal). Posljednja dvojica još su na turniru i glavni su kandidati za titulu, dok su od igrača čije su reprezentacije ušle u polufinale po dva pogotka postigli samo Španjolci Xabi Alonso, Cesc Fabregas i Fernando Torres.

Nekad se nagrada za najboljeg strijelca Europskog prvenstva dijelila, 1992. godine su primjerice po tri pogotka postigli Henrik Larsen, Karlheinz Riedle, Dennis Bergkamp i Tomas Brolin, 2002. su pet puta poentirali Patrick Kluivert i Savo Milošević.

No Uefa je odlučila promijeniti pravilo i ukoliko više igrača zabije isti broj pogodaka, najbolji će biti onaj koji ima više asistencija. I zato je trenutačno u vodstvu Gomez, koji je jedini iz vodećeg pokera asova dosad uspio dodati za pogodak. Postoji i drugi kriterij. Ako su igrači izjednačeni i po golovima (oni postignuti u raspucavanju jedanaesteraca se naravno ne računaju) i po asistencijama, bolji je onaj koji je igrao manje minuta. I tu je Gomez u prednosti, igrao je 236 minuta, Dzagoev 253, Mandžukić 270, a Ronaldo maksimalnih 360 minuta. Mandžukić ne može do službenog naslova, no kladionice (kojima je jedini kriterij broj pogodaka) imaju ga u ponudi. Uoči četvrtfinala koeficijent na njega bio je veći od 40, uoči polufinala pao je na, u prosjeku, 25. Ono što je tri utakmice prije kraja posve jasno je da nitko neće moći ugroziti rekordni učinak Michela Platinija, koji je na Euru 1984. Francuze do naslova odveo s čak 9 golova postignutih u svih pet utakmica koje je igrao.

Bez obzira što Mandžukić neće uzeti nagradu, on je u Poljskoj ušao u ekskluzivni krug najboljih hrvatskih strijelaca na završnicama kontinentalnog natjecanja. Preskočio je Dražana Jerkovića i Ivana Klasnića, koji su 1960. odnosno 2008. zabili po dva pogotka na Euru te dostigao učinak Davora Šukera, s tri postignuta gola djetilelja 2. mjesta na ljestvici najboljih strijelaca Eura 1996. Dva gola više tada je zabio Alan Shearer.

Mandžukić se s golovima u Poznanju dosta popeo i na ljestvici najboljih hrvatskih strijelaca na europskim prvenstvima, računajući golove na završnici i u kvalifikacijama. Preskočio je mnoge i stigao do petog mjesta, koje sa šest golova drže njegovi suigrači Niko Kranjčar i Darijo Srna. Ispred njega su samo nedodirljivi Davor Šuker pa Eduardo, Zlatko Vujović i Mladen Petrić. Slijedi mu dvogodišnja stanka i novi lov u borbi za Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. Sa 28 na leđima sigurno neće biti prestar.

Linker
20. travanj 2024 04:09