BILO JOJ JE TEŠKO

ISPOVIJEST MONIKE SELEŠ 'Patila sam od poremećaja, tovila se čipsom i kolačima'

Proslavljena tenisačica progovorila je o svom problemu kako bi sada pomogla drugima
 Getty Images

Tenisačica Monika Seleš (41) u velikoj ispovijesti koju je dala za američke medije priznala je da je nakon incidenta koji joj se dogodio 30. travnja 1993. godine, kada joj je tijekom meča s Katerinom Maleevom mentalni bolesnik uletio u teren, ubo je u leđa nožem u Hamburgu i ostao nekažnjen, patila od poremećaja u ishrani. To je rezultiralo, kako je otkrila, prejedanjem čipsom i kolačima.

- Uza sve to, bila sam pod stalnim pritiskom da moram biti prva na WTA ljestvici, a u isto to vrijeme moj se otac borio protiv raka - ispričala je Monika rekavši da je zbog svog poremećaja osjećala veliku sramotu.

Pauza od tenisa

A sve je uslijedilo nakon vrlo neugodnog incidenta, zbog kojeg je Monika završila u bolnici. Iako se Seleš oporavila od ozljeda nakon nekoliko tjedana, neuračunljivost gledatelja Guntera Parhea, inače opsesivnog obožavatelja Steffi Graf kojoj je Monika u to vrijeme bila glavna konkurentica, ostavila je na nju duboke traume i psihičke posljedice.

Seleš se zbog svega tenisu nije vratila čak dvije godine, a napadač nikada nije dobio zatvorsku kaznu zbog svog duševnog stanja.

O svojoj borbi s poremećajem u prehrani progovorila je i zbog drugih da bi se pomoglo svima ostalima koji imaju slične probleme.

- Želim podići svijest o tome da je prejedanje uistinu ozbiljno i stvarno zdravstveno stanje - poručila je bivša sportašica i dodala da je jednostavno jela nekontrolirano.

Potražila pomoć

- Kada sam odlučila potražiti pomoć, osjetila sam veliko olakšanje, točnije u trenutku kada mi je poremećaj dijagnosticiran. Danas se osjećam ugodno za stolom i više nemam potrebu trčati kući kako bih se prejedala. Ali, zapamitite, sve je svedeno na to da naučite upravljati sami sobom - poručila je Monika Seleš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:01