FINALE NLB-a U ARENI

Cibona ima pobjedničku formulu protiv Partizana

Nitko osim Cibone u ovoj sezoni, ni u NLB ligi, ni u Euroligi, nije uspio dvaput pobijediti Partizan. Treća pobjeda donosi konačan trijumf
 Boris Kovačev / Cropix

Ostala je još samo jedna utakmica i deveta sezona regionalne lige bit će završena. Vlasnici trljaju ruke. Finalni turnir u zagrebačkoj Areni za njih je već u petak bio uspješan. Nitko ne sumnja da će Cibona i Partizan do krova napuniti dvoranu.

- Nek’ puca po šavovima - reći će direktor ABA-e Roman Lisac, a predsjednik Radovan Lorbek finalni sraz nazvati “derbijem svih derbija, najboljim finalom koji ova liga može imati”.

Liga u kojoj naslov nekada nije donosio ništa osim prestiža, danas je dovoljno značajna da je trener Partizana Duško Vujošević može nazvati “jedinim relevantnim nasljednikom nekada najjačeg klupskog natjecanja izvan NBA lige”. Iako ju je Partizan osvajao posljednje tri godine, a za dva tjedna ga čeka nastup na Final Fouru Eurolige, Vujošević tvrdi da to neće utjecati na motivaciju njegovih igrača.

- Pobjede i naslovi su aksiomi u sportu. Oni su simbol nečeg važnog, nisu samo plehnati pehari. I kod igrača i kod trenera uvijek postoji želja za pobjedom. I mi žarko želimo obraniti naslov.

Partizanovi igrači dodatni će motiv moći pronaći u činjenici da u ovoj sezoni Cibonu još nisu uspjeli pobijediti.

- Oni su jedina momčad, u Euroligi i NLB ligi, koja nas je dvaput pobijedila. Nadam se da ćemo odigrati bolju utakmicu nego u polufinalu, jer želimo napraviti taj posljednji korak prema drugom trofeju ove sezone - rekao je Dušan Kecman.

Za Velimira Perasovića i njegove igrače novi finale protiv Partizana bit će veliki izazov.

- Igramo protiv najbolje momčadi lige. Oni i kad igraju naoko loše, uvijek imaš dojam da će pronaći put do pobjede. To je ogledalo dugogodišnjeg načina rada pod istim trenerom koji je na tim stvarima doktorirao. Da bismo pobijedili Partizan, trebat ćemo odigrati bolje nego u polufinalu, trebat ćemo puno više raspoloženih igrača.

I Bojan Bogdanović je među njima, koji je protiv Olimpije šuterski zakazao, ali se maksimalno trošio u obrambenim zadacima.

- Možda je i zbog te potrošnje patio napad. Sigurno je i da smo si sami natovarili dodatni pritisak u toj utakmici. Lakše će nam biti igrati protiv Partizana, nego protiv Olimpije. Oni su posljednje tri godine prvaci, a mi ćemo dati sve od sebe da ih skinemo s trona.

Cibona će prvi put u sezoni igrati protiv kompletnog Partizana, dok je Cibona bez Rozića. Dvije pobjede iz regularnog dijela sezone samo su mrtvo slovo na papiru, iako se određeni zaključci mogu izvući. Ciboni će put do pobjede biti lakši, ako ispune neke uvjete: ako natjeraju Partizan na puno izgubljenih lopti i šuterski ih limitiraju; ako se ne budu pretjerano zalijetali na Vraneša; ako Marko Tomas bude igrao kao u prethodna dva dvoboja s Partizanom...

Sve se to može dogoditi i bit će lakše ako Arena bude grmjela, u što ne treba sumnjati. Već u subotu zalihe ulaznica bile su tanke. Spektakl u Areni bit će kompletan ako pobjednički pehar ostane u Zagrebu.

Raspored finalnog dana

14.30 Finalna utakmica NLB lige košarkaša u kolicima: Stella Zagreb - Sana Sanski Most

17.15 Finalna utakmica NLB lige: Cibona - Partizan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:47