ABA LIGA

Splićani srušili Budućnost, osmi poraz Zadra

Split nastavlja s pobjedama na Gripama, ruši favorite, pa je tako pala i Budućnost koja je došla u nizu od šest pobjeda. S druge strane, Zadar je poražen
 Jakov Prkić/CROPIX

Split nastavlja s pobjedama na Gripama, ruši favorite, pa je tako pala i Budućnost koja je došla u nizu od šest pobjeda i s aureolom sudionika dva posljednja Final Foura ABA lige.

Nisu ozljede Ivana Mimice i Paola Marinellija bile jedini problem za Split, još je viroza sredinom tjedna srušila u krevet Srđana Subotića. Mimica se oporavio i zaigrao bez treninga nakon dva tjedna, Marinelli nije, a na Subotiću se vidjelo da je izmožden. Na sve to je još Vedran Vukušić u 4. minuti bio opterećen s tri penala, a gosti su dominirali u skoku. Stoga nije nikakvo čudo da je Budućnost odmah preuzela kontrolu rezultata, bilo je 3:9, pa 7:15 i 14:22 na isteku uvodnih deset minuta. Nije izgledalo dobro za Žute, niti malo. Tražio se netko, bilo tko, da trgne momčad.

Taj netko bio je najprije Nikola Vujčić, onda se priključio Filip Krušlin. Oni su inicirali povratak, seriju 8:0 s kojom se došlo do izjednačenja (22:22). Stisla se i obrana, Budućnost više nije lako pronalazila put do koša. Žešći angažman Splita potakao je i tribine, a Vujčić i Krušlin su nastavili održavati egal. Do 29:29 ubacili su 24 koša, svaki po 12 poena. Gosti iz Podgorice kao da su malo nestali pred agresivnošću Žutih, trica Dijana označila je prvo vodstvo Žutih (32:31).

Vukušiću prisilno hlađenje nije smetalo, dapače, početak treće četvrtine i povratak u igru obilježio je sa sedam koševa u nizu. Inspirirani Žuti poveli su s 43:36 u 24. minuti, ali Aleksa Popović se pobrinuo da takva razlika ne traje dugo (43:42). Ipak, Split je pronašao ritam, sada je već funkcionirala cijela petorka, a palicu egzekutora preuzeo je Vukušić (11 koševa u trećem kvartalu). Na ulasku u posljednjih deset minuta bilo je obećavajućih 52:46, moglo je biti i ljepše da A. Popović nije položio nekoliko desetinki prije kraja.

Splitski rutineri uhvatili su Budućnost u svoj mlin, Vujčić je sa šest uzastopnih koševa sagradio 58:47 u 33. minuti. Iako se vidjelo da dišu na škrge, obrana nije popuštala ni za milimetar, dok je u napadu imaginacija dolazila do izražaja. Svejedno, gosti se bili daleko od ideje da izvjese bijelu zastavu. U tri minute nisu dopustili koš Žutima, još su suci zažmirili na neke stvari i bilo je 58:54. Šansu za potpuni priključak promašio je Bost preuranjenim dizanjem na trici, a Vujčić košem broj 20 za 60:54 razbio gostujuću seriju.

Potez utakmice odigrao je Vukušić, briljantno je presjekao dodavanje za Vitkovca i istrčao kontru s jedne na drugu stranu za 63:58 kad je na semaforu ostalo samo 67 sekundi. Niti to nije bilo dovoljno za mirnu završnicu, dvije nevjerojatne trice Mihailovića i Ivanovića ostavile su utakmicu u fiksu do kraja. Budućnost je tražila priliku s brzim faulovima, ali je nije dočekala.

Košarkaši Zadra i dalje ne mogu uhvatiti pozitivan ritam u regionalnoj ABA ligi, pa je tako upisan novi, već osmi poraz. U 11. kolu je Zadar pao kod Radničkoga (92-79)...

U niti jednoj četvrtini Zadrani nisu uspjeli ostaviti suparnika ispod 20 poena. Dakako, to je bio ključ novog poraza zadarske momčadi. Nakon prve četvrtine Radnički je imao prednost od šest poena, a nakon treće su došli do ključne prednosti od 13 poena, koliko je ostalo i na kraju ogleda.

Kod Zadra su bolji od ostalih bili Romeo Travis sa 14 poena, osam skokova i četiri asistencije, te Bariša Krasić sa 11 poena, dva skoka i tri dodavanja.

ABA liga, 11. kolo:

Radnički - Zadar 92-79

MZT Skopje - Szolnoki 87-53

Split - Budućnost 71-69

Redoslijed: 1. Igokea 8-2 (-1), 2. Partizan 8-2 (-1), 3. Crvena zvezda 6-4 (-1), 4. Budućnost 6-5, 5. Cedevita 6-4 (-1)...,9. Split 5-6, 12. Cibona 4-6 (-1), 13. Zadar 3-8...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:03