ABA LIGA

VELIKI HRVATSKI VIKEND Važna pobjeda Cedevite u Podgorici, Cibona sve bolja!

Cedevita je pobijedila Budućnost s 80-70, dok je Cibona bila bolja od Makedonaca s 70-61
 Goran Mehkek / CROPIX

BUDUĆNOST - CEDEVITA 70-80: Zagrepčani se vratili u igru za drugo mjesto

Najteže je igrati kad moraš pobijediti. Pogotovo na teškom gostovanju kao što je bilo ovo u Podgorici. Međutim, Cedevita je protiv Budućnosti, u trenutku kad je bila “pred zidom” odigrala jednu od najboljih utakmica sezone. Važnu s više aspekata. Prije svega zbog uključenja u borbu za drugo mjesto s Budućnosti, ali i zato jer je prekinuta neugodna serija od tri poraza. Jasmin Repeša i njegovi momci prvi su odnijeli regionalnu pobjedu iz Morače ove sezone, a način na koji su do nje došli sugerira da su izašli iz krize.

Četvoricu dvoznamenkastih predvodio je za centre Budućnosti nezaustavljivi Miro Bilan, Nemanja Gordić je odigrao odličnu utakmicu i pogodio važnu tešku tricu na isteku napada u 35. minuti. Roko Ukić je odlično dirigirao igrom, a da je pogodio neki šut više (4-15), utakmica se ne bi rješavala u posljednjih pet minuta.

Dobar je u nedjelju bio i Fran Pilepić, poticaj momčadi je u drugom dijelu dao Ivan Ramljak, dok su solidne dionice nakon “velikog odmora” odradili Luka Babić i Marko Arapović...

Bila je to kompletna utakmica za Cedevitu koja je u ključnim trenucima znala stisnuti u obrani, ali i pogađati kad je bilo važno...

Otvaranje je bilo iz snova. Počeo je Miro Bilan, a tricama su se nadovezali Fran Pilepić i Tomislav Zubčić, koji je ovaj put krenuo u petorci, što se pokazalo kao pravi potez Jasmina Repeše. Cedevita je nakon dvije minute imala 8:2, a nakon što se Budućnost približila na 8:10, s Pilepićem je tricu vezao Nemanja Gordić.

Šuterski savršena je bila Repešina momčad na početku utakmice. Četiri od pet startera (osim Bilana) pogodilo je barem jednu tricu, ukupno šest od šest za 24:16 nakon sedam minuta.

Međutim, kad je Repeša krenuo u rotacije, igrači s klupe dali su mu jedno veliko - ništa. U posljednje dvije minute prve četvrtine lopte su gubili, prilično glupo, Gordić, Luka Babić i Mario Delaš, a potonja su po jednu Budućnosti poklonili i na otvaranju druge četvrtine.

Ukupno pet “turnovera” za nešto više od tri minute dovelo je Budućnost na 22:24, a nešto kasnije je i Vladimir Dašić pogodio tricu za 25:26.

Cedevita se stabilizirala povratkom na parket Roka Ukića, no, brzih 5-0 poništili su Sead Šehović i Omar Cook, a u završnici prvog poluvremena je pet poena vezao Nikola Ivanović.

Iako je na početku utakmice to izgledalo nezamislivo, prije svega zbog “vrućih ruku” šutera Cedevite, Budućnost je na poluvrijeme otišla s prednošću. Minimalnom, ali opet prednošću...

Poništeno je to tricom Zubčića odmah na početku drugog dijela, a nakon četiri izjednačenja, hrvatski prvak krenuo je prelomiti utakmicu. Serijom 10-0 u Ukićevoj režiji, Cedevita je povekla 53:45, na početku posljednje četvrtine u dva navrata došla do +10 i izgledalo je kao da će zatvoriti utakmicu.

Ipak, domaćin se nije predao, a Aleksa Popović im je tricom i ukradenom loptom Ramljaku, nakon čega je zakucao u kontranapadu, probudio nadu. Na pet minuta prije kraja bilo je samo 62:63 da bi Cedevita sve riješila serijom 12-3 za novih 10 razlike.

Cedevitu su do važnih bodova predvodili Nemanja Gordić sa 16, Miro Bilan sa 14 i Tomislav Zubčić sa 13 koševa. Kod Budućnosti najefikasniji su bili Suad Šehović sa 13 i James Richard Reynolds sa 10 koševa.

Na ljestvici vodi Crvena zvezda sa 11 pobjeda, Budućnost je druga sa 10 pobjeda i dva poraza, a zatim slijede Union Olimpija i Cedevita sa skorom 8-4. Cibona sa po šest pobjeda i poraza drži šesto mjesto, a Zadar je deveti s pet pobjeda i sedam poraza. Na posljednjem, 14. mjestu je Levski iz Sofije s jednom pobjedom i 11 poraza.

CIBONA - MZT 70-61: Lalić sredio Makedonce, zapažene role Mavre i Žižića

Iako nisu briljirali, Vukovi su upisali i šestu regionalnu pobjedu svladavši MZT sa 70:61. Doduše, mogla je ova utakmica biti daleko mirnija, jer MZT je koncem treće četvrtine stigao i na 55:54, ali je Cibona čvrstom obranu stvari stavila pod kontrolu. Jure Lalić s 20 poena i pet skokova bio je najučinkovitiji, a treba izdvojiti i čak devet asista Marina Rozića, čija kreacija u igri leđima prema košu jest i Cibonin trade mark posljednjih kola. Dominik Mavra i Ante Žižić opet su solidno reagirali, što je svakako dobra naznaka za nastavak sezone.

MZT je doputovao u Zagreb bez Damjana Stojanovskog i Marka Simonovskog, što je poprilično osiromašilo vanjsku liniju Bobana Miteva. U tom tonu, ne vjerujući previše da u Zagrebu mogu zaskočiti Vukove, makedonska je momčad i otvorila utakmicu u Draženovoj dvorani.

Vukovi su otvorili sa 7:0, Boban Mitev je psovao već od druge minute svoje igrače, a Cibona je odmah je stavila ruke na utakmicu. Slaven Rimac je shvatio da je ovo utakmica u kojoj može puno rotirati, pa i time lomiti manji igrački fond gosta, no iako je u jednu ruku to bio dobar plan, u drugu ruku Cibona nikako nije uspjela prelomiti utakmicu, pobjeći na petnaestak poena viška i time MZT prisliti na predaju.

Ostavili su ih Vukovi na životu, premda su u prvom dijelu imali i 35:24 u 17. minuti, iako su prvi dio zaključili s čak 15 asista. Uglavnom, trebala je Cibona na odlasku na veliki odmor imati puno više od 44:36.

Uzgred, publika se dobro zabavljala, iako je bilo manje od tisuću, naročito u minitama kad su zajedno na parketu bili Dominik Mavra i Ante Žižić.

Na odmoru je gost dobio dodatnu snagu, a to je zorno pokazao u trećoj četvrtini, kad se Dionu Dixonu, priključio Aleksandar Cvetković, a i MZT je generalno popravio skok. Iako je u prvom poluvremenu sjajno reagirao Marko Jagodić-Kuridža, ne samo zbog dvije pogođene trice, u trećoj dionici i on je ušao u minus fazu, a nije naročito reagirao niti Vlado Ilievski.

Sve to je MZT dovelo do samo 55:54 u 29. minuti, što je već naslućivalo novu dramu pod Tornjem. Cibona ove sezone i kad pobjeđuje kod kuće, ne čini to lako, uostalom, dvije jedine pobjede bez drame zbile su se u gostima, kod Krke i kod Igokee.

Ipak, Vukovi su se uozbiljili na vrijeme. Skupili su se u obrani, nisu MZT dopustili dopustili poen u prvih pet minuta posljednje četvrtine, a pri tome su već vodili 64:54. Štoviše, MZT je prvi koš iz igre u posljednjoj četvrtini, koš-faul Klassena zabio na pola minute do sirene. Sve ostalo što su pogodili, pogodili su s crte. Ukupno, samo sedam u posljednjih deset minuta, pa su Vukovi upisali pobjedu od 70:61, a bila je to šesta pobejda u uvodnih 12 kola ABA lige.

I posljednja utakmica Vukova u 2014. godini pred svojim navijačima, sljedeći će se puta vidjeti 6. siječnja 2015. godine kad pod Tornjem gostuje Mega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:06