'STRPAJ JE, JEROME!'

VIDEO: ZAKUCAVANJE KOJE JE UŠLO U LEGENDU Ovog košarkaša svi pamte po tome kako je jednom rukom slomio obruč!

 Printscreen: Youtube

Nije prošlo ni pet minuta igre u prvom poluvremenu košarkaške utakmice sveučilišta Pittsburgha i Providence, koja se igrala 25. siječnja 1988., kada se playmaker Pitta Sean Miller dočepao lopte pod svojim obručem i potegnuo prema drugom kraju terena. Miller je pretrčao u suparničku polovicu u Fitzgerald Field Housea i dodao loptu na svoje 'desno krilo' gdje ju je prihvatio Jerome Lane. Robusni Jerome napravio je jedan korak, vinuo se u zrak, uvalio koljeno u facu protivničkom igraču i zatim desnom rukom zakucao toliko snažno da je iščupao obruč iz konstrukcije.

U trenutku kad je prizemljio na parket, Jerome još nije shvatio što je učinio, usprkos kiši komadića pleksiglasa koji su zasuli teren. No, zato je TV komentator ESPN-a Bill Raftery bio izvan sebe zbog prizora te uzviknuo sad već antologijsku rečenicu "Send it in Jerome!" (u slobodnom prijevodu - 'Strpaj je unutra, Jerome!').

Zakucavanje se danas smatra jednim od najboljih u povijesti sveučilišne košarke, a ESPN ga je godinama vrtio na svojim špicama. Jednako slavna je postala i rečenica Rafteryja koja je našla svoj put do majica, kapa i inih odjevnih predmeta i sitnica.

Zanimljiva stvar u cijeloj priči je da Jerome Lane nikada nije poznat kao pretjerano opaki 'dunker'. Za krilnog centra bio je prilično nizak, tek 193 centimetra, ali je znao koristiti svojih 104 kile u reketu, zbog čega je u 87/88 sezoni bio najbolji skakač u konferenciji Big East. U profesionalnoj karijeri je promijenio nekoliko NBA klubova u kojima je igrao s osrednjim uspjehom, a krajem 90-ih je odigrao i dvije sezone u španjolskoj ACB ligi.

No, što god napravio u karijeri, fanovi ga najviše pamte po "Send it in Jerome!" zakucavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:44