IGRA ŠTO MU KAŽU

Badelj: Nije u pitanju strah, nego podcjenjivanje samih sebe

Nakon odlične predstave u Osijeku, Milan Badelj je promijenio poziciju i bio skoro neprimjetan protiv Bruggea. Neki tvrde da mu je takva cijela sezona
 Damir Krajač / cropix

ZAGREB - Zabranjujem riječ Brugge u svlačionici - zavapio je Vaha u subotu. Teško. Jako teško. Kadrovi propuštene prilike još dugo će se vrtjeti u glavama navijača, ali i igrača. Povijesna prilika je propuštena.

- Mnogo je tu bilo tih povijesnih utakmica. Otkad sam član svlačionice svaka europska utakmica ima taj predznak. Prema toj računici, mi svake godine odigramo barem 12 povijesnih utakmica. Malo previše - rezimira Milan Badelj.

Mnogi će Dinamovu treneru zamjeriti zbog toga što je veznjaka u četvrtak gurnuo na stranu. Odgovor na pitanje što je htio dobiti potražili smo kod samog Badelja.

- Ne komentiram trenerove poteze. Bilo bi to previše za mene.

• A jel’ Vaha pogriješio? - inzistirali smo.

- Ja znam da se svatko mora podrediti momčadi. Ako se od mene traži da igram beka, ići ću tamo. Isto tako, svjestan sam da najbolje dajem od sebe na poziciji centralnog veznog. Ponavljam, odluke trenera se ne komentiraju.

Pošteno. No, mnogi nemaju takvu kočnicu kada komentiraju vaše igre. Prošle sezone je to izgledalo mnogo bolje.

- Ne bih se složio. Danas sam iskusniji igrač. Ali i bolji - bez sekunde zadrške ispalio je Badelj.

• Statistika baš i ne ide u prilog toj tezi.

- To je i problem što se brojke uzimaju kao glavni argument. A nitko ne želi objasniti da sam lani imao ofenzivniju ulogu, pa su asistencije i pogoci bili češći. Ove sezone igram drugačiju ulobu. Svjesan sam da moja eventualna pogreška može biti kobna.

• Protiv Bruggea nije se toliko griješilo koliko se promašivalo.

- To je nogomet... Ne pobijedi uvijek bolji.

• U razgovorima s vama nismo navikli na tako opće pojmove.

- OK. Prilika je bila lijepa, zaista lijepa, jer sa šest bismo bodova išli mnogo rasterećeniji u Belgiju. Ali, činjenica da nismo izgubili, isto tako nešto govori. Pa Dinamo nikad nije bio u boljoj bodovnoj situaciji nakon tri kola.

• Trener spominje riječ strah. Zar je doista svlačionica Dinama prestrašena uoči svake utakmice?

- Ja bih rekao da je to više podcjenjivanje samih sebe nego strah. Ulazimo s velikim respektom prema protivniku u te europske okršaje. Prevelikim. I onda, ako postignemo rani pogodak, sve bude sjajno, a ako ne, uvlači se nervoza.

Trijumf u utakmici s Villarrealom sve se češće spominje pod etiketom “poletjeli su”.

- Da jesmo, budite sigurni da bi nas Vaha spustio na zemlju u sekundi. Nit’ smo poletjeli nakon Villarreala, nit’ ćemo potonuti poslije Bruggea. Tu ne vrijedi logika da ako pobijediš najboljeg u skupini, onda ćeš do kraja uzeti sve bodove. Zaboravite to.

Vaha: I Eto’o je igrao beka u Interu

- Imam razloge zašto sam Badelja stavio tu gdje sam ga već stavio u utakmici s Bruggeom. Uostalom, dođite na treninge, pa ćete vidjeti zašto. Samuel Eto’o je igrao beka u finalu Lige prvaka pa nitko nije rekao “Vidi Mourinha, budale... Pa što to radi?”

Barić: Smanjite mu tempo

- Ne iznenađuje me izostanak kontinuiteta kod Badelja. On ima odlike da bude vođa, ali previše ga se troši. Treba mu dati priliku da se osvježi, da nekada izađe iz igre prije svih, ako je utakmica odlučena.

Ima tu i prostora za napredak, smatra Barić.

- Trebao bi na treningu više poraditi na startnoj brzini i okretnosti.

Budućnost je vedra u njegovu slučaju.

- Mogao bi biti velik igrač Dinama.

• I reprezentacije?

- Ima reference, ali u nacionalnu vrstu se teško ulazi. Treba biti strpljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:14