POČINJE PREMIERSHIP

Chelsea i United nedodirljivi poput Barcelone i Reala

Polako se gasi mit o ‘velikoj četvorci’ engleskog nogometa. U posljednjih šest sezona naslove su bratski podijelili Chelsea i Manchester United
Manchester United Wayne Rooney, right, and Michael Carrick lift the trophy after their 3-1 win over Chelsea in their English FA Community Shield soccer match at Wembley Stadium, London, Sunday Aug. 8, 2010. (AP Photo/Tom Hevezi) ** NO INTERNET/MOBILE USEAGE WITHOUT FAPL LICENCE - SEE IPTC SPECIAL INSTRUCTIONS FIELD FOR DETAILS**
 AP

ZAGREB - Ocjenu Kevina Keegana iz 2007. godine da Premiership postaje “najkvalitetnija, ali i najdosadnija liga na svijetu” engleski novinari danas izvlače iz ladica kao zlokobno proročanstvo. Bivši izbornik Graham Taylor na istom je tragu kada kaže da je pitanje novog prvaka zapravo “bacanje novčića”. Postoje samo pismo i glava, izbor je sužen na Chelsea i Manchester United.

Statističari, stručni komentatori i anketirani navijači u prognozama ostavljaju samo simboličan prostor za neki drukčiji rasplet. Bookmakeri tvrde da je Chelsea prvi favorit i da je United jedini ozbiljni izazivač. Ova dva kluba su podijelila naslove u posljednjih šest sezona i zajedničkim snagama osvojila 14 od ukupno 18 važnih trofeja u engleskom nogometu. U najavi sezone Infostrada Euro Club Index predviđa da će Chelsea i Man United završiti 12 bodova ispred Arsenala i sa 15 bodova više od Liverpoola. Ispada da se provalija između dvojca i ostatka svijeta širi umjesto da se sužava, što kroničare navodi na zaključak da vene mit o velikoj četvorci i da Engleska postaje druga Španjolska, gdje se liga igra samo da bi se udovoljilo formi i na kraju sezone uručilo naslov Barci ili Realu.

Za rušenje okoštale premierligaške hijerarhije uz Arsenal, Liverpool i Tottenham danas je najživlje zainteresiran Manchester City. Kupe li Balotellija i Milnera, arapski šeici svoj će ljetni šoping završiti s računom koji debelo premašuje 100 milijuna funta. Robeto Mancini posjeduje bolid opremljen najsuvremenijom dodatnom opremom, što u konačnici ipak ne mora značiti previše. Mirror je ovih dana iskopao podatak da je u posljednjih osamnaest godina najizdašniji ljetni kupac samo pet puta stizao do titule prvaka.

- Prvi put u posljednjih deset godina za naslov će se boriti pet klubova. City može biti prvak ako u kratkom razdoblju složimo momčadi i ako igrači vjeruju u zajednički cilj - vjeruje Mancini. Na ruku Tevezu, Adebayoru, braći Toure i društvu ide podatak da se Chelsea, United i Arsenal redovito iscrpljuju u jurišima na Ligu prvaka, a Mancinijevu momčad čeka manje zahtjevna Liga Uefe.

Manciniju se očekivano pridružio Arsene Wenger za čiju pedanteriju - odgajanje mladih igrača i racionalno kupovanje - javnost pokazuje sve manje razumijevanja. Arsenal je još jednom iskoračio na tržište s defanzivnom taktikom, kupivši tek braniča Koscielnyja (Lorient), uz potpis free-agenta Chamakha, koji nije klasa iz razreda Drogbe ili Rooneyja.

Wenger očekuje da je iskorak prema zoni trofeja neizbježan jer su u međuvremenu sazreli Nasri, Bendtner, Diaby, Walcott... no sljedba francuskog trenera nakon šest sušnih godina prilično je okopnjela.

Hrvatske fanove Premierlige najviše intrigira kako će kotirati Tottenham. Furioznom završnicom prošle sezone Spursi su nakon desetljeća gladovanja stigli na korak do Lige prvaka. Zadržali su na okupu momčad skrojenu od reprezentativaca, ali ne posjeduju širinu.

- Lani smo ušli u sezonu sa željom da osvojimo četvrto mjesto. Danas ne mogu izaći pred igrače s istim zahtjevom jer to ne bi bilo prirodno. Moramo stremiti višoj poziciji. Da, ja vjerujem da imamo igrače za sam vrh - kaže Harry Redknapp.

Tradicija i lojalni navijači tjeraju Liverpool da se po defaultu uključi u borbu za naslov iako je Anfield obilježio dvadeset godina posta u šampionskoj utrci. Novi menadžer, Roy Hodgson, uspio je nagovoriti Torresa i Gerrarda na ostanak u klubu, no teško će Redsi dogurati dalje od četvrtog ili petog mjesta.

Unitedovi 30-godišnjaci i mlade meksičke prinove

ZAGREB - Je li Alex Ferguson pod stare dane postao mekan i melodramatičan kada je dopustio da mu u momčadi prežive 36-godišnjaci Paul Scholes i Gary Neville te godinu dana stariji Ryan Giggs? Trojicu veterana koji opstaju unatoč godinama kroničari doživljavaju kao rijedak Unitedov hendikep. Prednosti je ipak puno više. Wayne Rooney je prošle sezone golgeterski procvjetao nakon što je raskinut njegov savez s Cristianom Ronaldom.

On je definitivno sposoban donijeti Unitedu 30-ak golova po sezoni, a kao neočekivani dobitak mogao bi se ukazati meksički napadač Javier “Chicharito” Hernandez. Taj 22-godišnjak se predstavio pogotkom u finalu Community Shielda, a nekoliko dana kasnije zabio je i za nacionalnu momčad protiv Španjolske. Meksički napadači bi, inače, mogli postati hit sezone koja počinje. Carlos Vela u Arsenalu čeka svoju priliku, a Giovanni Dos Santos je nakon odličnih predstava na SP-u blizu udarnog sastava Tottenhama.

Chelsea će put prema vrhu graditi uz pomoć provjerenih asova (Drogba, Lampard, Anelka, Malouda, Terry) i bazu učvrstiti oporavljenim zvijezdama (Essien, Bosingwa) te talentiranim tinejdžerima poput francuskog čuda Kakute.

Manchester City je kupovao skupo, ali i pametno ciljajući na širinu, odnosno dupliranje svih pozicija u momčadi. “Vrhunskom igraču nije lako sjesti na klupu, ali City je klub čije ambicije pucaju u nebo i onda je lakše prihvatiti činjenicu da nisi uvijek u momčadi”, objašnjava Vieira, koji će se za dres tući s Yaya Toureom, De Jongom, Barryjem, Kompanyjem...

Premda je menadžer opčinjen Balotellijem, najveća klupska zvijezda još jednom će biti Carlos Tevez, koji je odigrao briljantnu sezonu nakon što ga je prigrlio plavi dio Manchestera.

Arsenalove vodeće zvijezde ostaju Fabregas i Van Persie, a ugodna iznenađenja mogli bi postati klinci Wilshere i Gibbs koji su na opće iznenađenje dobili Capellove pozivnice za nedavnu utakmicu s Mađarskom. (dk)

Tottenham testira šeikove bogataše

Raspored utakmica 1. kola : Tottenham - Manchester City (13.45), Aston Villa - West Ham, Blackburn - Everton, Bolton - Fulham, Sunderland - Birmingham, Wigan - Blackpool, Wolverhampton - Stoke City, Chelsea - WBA (subota, 16 sati); Liverpool - Arsenal (nedjelja); Manchester Utd - Newcastle Utd (ponedjeljak).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:34