OPROŠTAJ OD LEGENDE

FOTO: ZBOGOM JOŽA. SJEVER ĆE NOSITI TVOJE IME! Brojne nogometne legende na ispraćaju Kužeu uz špalir BBB-a

Joža će uvijek ostati upamćen kao nasmiješeni čovjek velikog znanja i pametnih nogometnih rezona
 Nenad Dugi / CROPIX

Uz špalir Bad Blue Boysa i sa plavom zastavom na lijesu oprostili smo se od Josipa Kuže, intelektualca u kopačkama, ljubimca navijača i trenera ispred svog vremena. No, prije svega - velikog čovjeka. O nogometu je Joža pričao istom strašću kojom je čitao Jesenjina, Cesarića, raspravljao o filozofiji života ili secirao stanje svijesti navijača među kojima je stekao kultan status. I ne samo među njima. Oprostili su se od njega i suigrači i nekadašnji treneri, kolege, ali i ini drugi okupljeni na komemoraciji u VIP salonu maksimirskog stadiona. Stadiona s kojeg Joža nikad nije otišao...

- Nekoliko puta smo se tijekom njegove karijere poslovno rastajali, ali koliko god je fizički bio daleko od Dinama ‡on je ipak uvijek bio jako blizu. I kada nije bio u Dinamu, Dinamo je po cijelom svijetu i u svakom trenutku bio s njim; u njegovom srcu i mislima. U ovakvim situacijama nas samo može tješiti misao da je naš Joža sada na boljem mjestu. Na mjestu gdje, siguran sam, prati nogomet i - Dinamo - rekao je predsjednik modrih, Mirko Barišić.

Mladog Kuže prisjetio se Zorislav Srebrić opisavši ga kao posebnog mladića koji je na Hitrec Kacian dolazio sa sportskom torbom i violinom. Nije lako govoriti treneru koji je nadživio svog igrača - poručio je direktor svih selekcija HNS-a, a ništa lakše nije bilo ni Jožinom nekadašnjem treneru Mirku Baziću u čijoj je momčadi pobijedio Real.

Joža je tada bio dio momčadi koja je iznenadila apsolutno sve i koja je postigla sjajan uspjeh. Bivši igrač i trener Dinama od kojeg se opraštamo bio je poseban kao ličnost, studirao je pravo uz nogometnu karijeru, volio je pjesnike i filozofe. Bio je on odličan nogometni trener, ali iznad svega - velik čovjek velikog toplog srca. Hvala ti na svemu, dragi Joža - završio je Bazić. Svoju zahvalu Dinamo će iskazati i inicijativom da se sjeverna tribina maksimirskog stadiona nazove imenom velikog trenera.

- Stadion je gradski, ali Dinamo će aposlutno podržati inicijativu otkrio nam je Tomislav Svetina, direktor Dinama.

Malo kasnije, na Mirogoju je na posljednji ispraćaj treneru i legendi stiglo više od tisuću građana. Među njima posebno se isticala velika skupina BBB-a koji su se od “jednog od njih” oprostili na svoj način; bakljama... Bio je i gradonačelnik Milan Bandić, kao i njegov politički oponent Davor Bernardić kojeg s obitelji preminule legende vežu prijateljske niti.

Zapravo, rijetko kada se moglo susresti toliko legendi Dinama, igrača i trenera na jednome mjestu kao što ih je bilo na Mirogoju. Od Ćire Blaževića i Zvonimira Bobana do Mlinke i Rore. Od Đeme Mustedanagića do Luke Modrića i Eduarda. Svi oni su zajedno s Jožom pisali veliku povijest Dinama!

Posljednji pozdrav voljenom treneru izrazila je većina šampionske generacije 2006. s kojom je Josip Kuže uzeo jedini naslov! Jurica Buljat, Ivan Bošnjak, Danijel Pranjić, Etto samo su neka od imena koje smo zatekli na Mirogoju. Ova aktualna generacija je zakazala. Imali su dečki valjda prečih briga. Tek je Ante Rukavina stigao na Kužeov sprovod. Simoblike radi, upravo je Rukijev gol u dresu Šibenika smjenio Kužea s mjesta trenera Dinama. Iako, smjenila ga je silna popularnost koju je Joža imao među navijačkim pukom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:14