UFEA ĆE POPUSTITI

HNS-u visoku novčanu kaznu, Izraelci dolaze na Poljud?

Odluka o domaćinu kvalifikacijske utakmice s Izraelom, koja će se najvjerojatnije igrati pred gledateljima, mora se donijeti 60 dana prije utakmice, a ova je na rasporedu 6. rujna
 Vojko Bašić / Cropix

ZAGREB - U Hrvatskom nogometnom savezu nadaju se novčanoj kazni zbog organizacijskih propusta na nedavnoj kvalifikacijskoj utakmici s Gruzijom u Splitu, a na saslušanje pred Disciplinskom komisijom danas u Nyon putuju glavni tajnik Zorislav Srebrić i povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk.

No, predsjednik Vlatko Marković ne vidi razloga da se protiv Izraela 6. rujna ne igra na Poljudu, za što su se izjasnili stožer i igrači.

- Uopće ne vidim problem, igrat će se, kao i dosad, tamo gdje žele izbornik i igrači - ponovio je Marković.

Srebrić barata prijašnjom odlukom IO-a, prema kojoj je Splitu pripala Gruzija, Zagrebu Izrael, a Rijeci Latvija, no stav je reprezentacije da se do kraja kvalifikacija ostaje u Splitu.

- Nikad nisam ja odlučivao gdje će se igrati, pa tako neću ni sada.

Međutim, odlučuje Savez, famozni Izvršni odbor koji provodi političke odluke i koji doista može, ali i ne mora uvažiti mišljenje stožera i igrača. Rok za prijavu domaćinstva je 60 dana od utakmice, dakle ima još vremena, ne mora to biti tema IO-a 20. lipnja, ali može.

Hajdukov predsjednik Hrvoje Maleš bio je kratak i jasan po tom pitanju: - Otvoreni smo za suradnju za domaćinstvo kada god to reprezentacija želi.

Iako su prvotne najave bile katastrofične, službena Rusanova ne očekuje utakmicu bez publike, nego “samo” visoku novčanu kaznu zbog nekoliko topovskih udara i bengalki te neslobodnih sigurnosnih koridora na poljudskim tribinama. Zastava s kukastim križem, koja se nakratko pojavila na sjevernoj tribini, računa se kao provokacija pojedinca, a ne transparent za koji bi jedini krivac bio organizator utakmice ili neka navijačka skupina. Uostalom, tko jamči da se slična psina neće ponoviti i u Maksimiru ili na Kantridi?

Isto tako, HNS u suradnji s MUP-om inzistira na individualizaciji krivnje. Videonadzorom će izdvojiti prijestupnike i protiv njih pokrenuti tužbe. Neće pozitivno navijački orijentirana golema većina više ispaštati zbog terora mizerne manjine; to je, uostalom, tražio i Platini nedavno kod Vlade i Predsjednika.

Marković nije želio izravno odgovoriti je li ga Disciplinska komisija saslušala u vezi s kaznom zbog izjave da homoseksualci ne mogu igrati u našoj reprezentaciij i hoće li se žaliti na kaznu od 10.000 eura.

- Jednu stvar morate znati: ja sam katolik i kršćanin, ono što Sveti Otac ne voli, ne voli ni Vlatko Marković i sve dalje me ne zanima. Hoću li se i kome žaliti, potpuno je nebitno. Ja sam, da tako kažem, ne bilo tko u Uefi i Fifi, to je najbitnije - poručio je Vlatko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:50