NAJBOLJI PRIJATELJI

'JOŽA JE BIO UVJEREN DA ĆE OPET VODITI DINAMO' Mustedanagić otkrio o čemu je zadnji put pričao s Kužeom

Kada god smo pročitali da su nekoga doveli u Maksimir, našli smo se i slagali na papiru kako bi to izgledalo da smo mi treneri - otkrio je Mustedanagić
 Drago Sopta/CROPIX

Vijest da je njegov Josip Kuže zauvijek zaklopio oči, Đžemu Mustedanagića zatekla je u Albaniji.

- Šok i nevjerica su pravi pokazatelj koliko su ga ljudi cijenili. Sve što je radio bilo je sa stilom - javio se Đžemo koji je s preminulim trenerom bio u A-reprezentaciji Albanije, a sada je izbornik U-17 selekcije. Posljednji put su razgovorali prije sedam dana.

- Rekao mi je: ‘Đžemo, ništa se ne sekiraj. Čim riješim ovo idemo si pronaći klub za nas dvojicu’. Nažalost, nije riješio . Znamo se od 1973. kada sam došao u Dinamo. Imali smo slične poglede na nogomet i odmah smo se našli. Kasnije su nam se putevi razdvojili, ali čim je izabran za trenera Dinama nazvao me i rekao: Đžemo, ajmo u ovo skupa - prisjetio se legendarni branič, otkrivši kako mu je omiljena zanimacija s prijateljem bila slaganje Dinamove postave.

‘Idemo u LP’

- Kada god smo pročitali da su nekoga doveli u Maksimir, našli smo se i slagali na papiru kako bi to izgledalo da smo mi treneri. Ma, bili smo uvjereni da ćemo jednog dana opet preuzeti Dinamo i odvesti ga u Ligu prvaka. Nažalost, sudbina je imala drugačiji plan - zaključio je Mustedanagić.

Da Kužea više nema šokiralo je Željka Petrovića kojeg je Joža trenirao 1989.

- Bio je veliki trener i jedan od najvećih gospodina u nogometu. Hrvatska je izgubila fenomenalnu osobu i velikog nogometnog stručnjaka - javio se Željko Petrović, pomoćnik Guusa Hiddinka u Anžiju iz Mahačkale.

Kuže ga je vodio tijekom prvog mandata u Maksimiru, ali često su se znali sresti i kasnije.

- Cijenio sam tog čovjeka i ne mogu opisati koliko mi je bilo teško kada sam čuo da ga više nema .

U isto vrijeme je u Dinamu s Petrovićem bio i Kujtim Shala. Da njegovog trenera nema među živima saznao je preko interneta.

‘Dao mi je desetku’

- Pozvao sam ženu i rekao joj: ‘Joža više nije s nama’. Zajedničku sam fotografiju stavio na Facebook - javio se Shala iz Njemačke.

Priznao je kako cijeli dan evocira uspomene na zajednička druženja u Maksimiru...

- Kad sam se vratio iz JNA, Kuže je mi je dao desetku i otkrio da ću sutradan igrati protiv Hajduka. Bilo mi je neugodno jer je taj dres pripadao Bobanu, ali me uvjerio da sam ga zaslužio. Drugi dan tukli smo Hajduk 2-0 a ja sam zabio gol - prisjetio se Shala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:23