BIJELI POD POVEĆALOM

Navijači rešetali Paladina i Brbića: 'Kako ste mogli dovesti Brazilce kad ih niste gledali?'

'Imamo više od mjesec i pol dana za sređivanje financija, nadam se da ćemo uspjeti podmiriti sve obveze na temelju čega će nam Uefa uredno produžiti sve papire'
 Vojko Bašić/CROPIX

U Hajduku su uveli običaj da se svako malo sastaju s navijačima. S jedne strane predstavnici navijačkih udruga, a s druge članovi Nadzornog odbora i Uprave. To su panel-diskusije na kojima navijači pitaju - najčešće o temama o kojima se raspravlja po navijačkim web portalima - a čelnici Hajduka pokušavaju domisliti odgovor i opravdati svoje poteze.

Ovaj posljednji subotnji sastanak, koji je potrajao sat i pol, obilježila su pitanja o Brazilcima Patinhu i Cassiju koji su predstavljeni kao velika pojačanja iz Fluminensea, a dosad su se pokazali kao - magla . Navijači su rešetali šefa Hajdukova NO-a Josipa Paladina i predsjednika Marina Brbića pitanjima u stilu: “Pa zašto ste ih doveli kad ih niste niti gledali?”

Paladino je teško mogao pronaći suvisli odgovor na tu temu, mogao je samo zavapiti za još malo strpljenja i vremena da se pokaže da Brazilci ipak mogu igrati u Hajduku. Navijači nisu zadovoljni pojačanjima, a iz Hajduka su im odgovorili da imaju klauzulu u ugovoru prema kojoj ih klub može otpustiti na ljeto ako ne zadovolje kriterije struke.

Na tapetu je bio i Fredi Fiorentini, savjetnik Hajdukove uprave koji je vječna inspiracija navijačima. I tu je odgovor glasio da je Hajduk srezao broj zaposlenika i da će to činiti i dalje.

Na izravna pitanja o financijskoj situaciji predsjednik Brbić nije mogao ustvrditi da će se Hajduk sigurno izvući od sankcija Uefe. Rok je 31. ožujka dokad Hajduk mora srediti svoje poslovanje.

- Činimo sve da sredimo situaciju. Ništa ne možemo obećati, ali pokušavamo na sve načine osigurati financijsku stabilnost kluba - poručio je Brbić navijačima.

Hajduk je navodno blizu dogovora s Al-Ittihadom oko odštete za Anasa Sharbinija. Arapi duguju 1,8 milijuna eura, a Brbić je kazao da su nakon pritiska Fife iskazali spremnost platiti dug na rate, dok Hajduk inzistira na cijelom iznosu odmah.

S dva milijuna eura od Napolija Hajduk bi trebao doći do zraka, ali to ne rješava ključno pitanje dugoročnog financiranja kluba.

Zato se opet javljaju ideje o privatizaciji Hajduka kao mogućem rješenju. Tražio bi se novi većinski vlasnik u situaciji kad je teško doći do sponzora. No, to je proces koji traži vrijeme, ali i političku volju. Naime, o svemu odluku mora donijeti Gradsko vijeće Splita jer je Hajduk u većinskom vlasništvu Grada. Iz Grada su se čule najave o tome da bi se išlo u privatizaciju Hajduka, ali su navijači bili protiv toga da klub završi u rukama privatnog investitora. I to je zatvoreni krug u kojemu se već dugo vrtimo.

'Uefa će |pozorno pratiti derbi protiv Dinama'

Predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Josip Paladino nakon današnje sjednice tog tijela najavio je kako će prvenstvena utakmica između splitske momčadi i zagrebačkog Dinama, koja će se igrati na Poljudu 24. veljače, biti pod posebnim nadzorom Uefe radi provjere sposobnosti za organiziranje takvih, ali i međunarodnih utakmica na Poljudu, te je upozorio kako prijeti opasnost gubitka igranja međunarodnih utakmica ukoliko se ne ispune "organizacijski parametri".

"Uefa je najavila da će 'monitorirati' (nadzirati op.a.) Hajdukovu utakmicu sa Dinamom, a to nas stavlja pred jedno veliko pitanje pošto u idućim godinama želimo biti kandidati i za odigravanje utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu, te se namjeravamo kandidirati i za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2020., budući da će se Euro 2020. održati u 13 europskih gradova", rekao je Paladino.

"Prošle godine platili smo više od miljun i 400 tisuća kuna kazne zbog bakljada ili loših organizacijskih parametara. Između 60 i 70 posto tih kazni otišlo je Uefi, a preostali dio Hrvatskom nogometnom savezu. Kod baklji i sličnih stvari Uefina tolerancija je 'nula'. Prijete nam suspenzije i kazne igranja bez publike. Uzet će nam pravo igranja i bojim se da bi nam mogli elimirati kandidaturu za sve one utakmice kojima želimo biti domaćini", upozorio je Paladino.

Istaknuo je da Hajduk ima prepoznatljivu publiku kakvu nema nitko u Hrvatskoj niti zemljama regije, ali će se morati poduzeti napori da se navijačka ljubav ne iskazuje bakljadama ili ispadima koje Uefa kažnjava.

"Mi nemamo drugog načina za intervenirati nego moliti navijače za razumijevanje i pomoć u rješavanju organizacijskih poteškoća za utakmice na Poljudu", kazao je Paladino.

Na upit hoće li Hajduk uspjeti ispuniti zahtjev Uefe u vezi tzv. financijskog fair-playa da do 31. ožujka ove godine izmiri svoje obveze od 20 milijuna kuna, Paladino je kazao kako taj iznos, a koji se odnosi na plaće, obveze prema trenerima i radnoj zajednici Hajduk mora izmiriti do kraja ožujka.

"To će biti jako teško, ali pošto imamo više od mjesec i pol dana nadam se da ćemo uspjeti podmiriti sve obveze na temelju čega će nam Uefa uredno produžiti sve papire", kazao je Paladino.

On je novinarima rekao kako su na današnjoj sjednici Nadzornog odbora trener Hajduka Mišo Krstičević i sportski direktor Sergije Krešić podnijeli izvješće o aktualnom stanju u klubu te da je zaključeno kako momčad tijekom 2013. godine nema nikakvih rezultatskih imperativa.

Članovi Hajdukovog Nadzornog odbora danas su se također sastali i sa predstavncima navijača. "Mi ne želimo indoktrinirati naše navijače, nego želimo s njima komunicirati i razmjenjivati mišljenja", kazao je Paladino, rekavši da će se i ubuduće nastaviti praksa sastajanja sa predstavncima navijača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:31