NITKO S A-NORMOM

PLIVAČKA KRIZA Ni jedan hrvatski plivač nije osigurao Olimpijske igre!

Nitko iz hrvatske plivačke obitelji još nema A normu za London, nekolicina njih drži tek rezervno vrijeme koje donosi samo listu čekanja...
Croatia's relay team members Mario Delac, Mario Todorovic, Alexei Puninski and Duje Draganja (L-R) pose with their silver medals during the medal ceremony for the men's 4x50m freestyle final at the European Short Course Swimming Championships in Istanbul December 13, 2009. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: SPORT SWIMMING)
 Reuters

Nastojeći zadržati pod kontrolom Olimpijske igre već nabujale do mamutskih proporcija, birokrati sa ženevskog jezera žestokim su normama udarili na plivačku obitelj. Kvalifikacijski filtar za startni blok na olimpijskom plivalištu u Londonu osmišljen je tako da se teoretski, ali i praktički, pod nekim najnepovoljnijim okolnostima, može dogoditi da nitko od hrvatskih plivača ne izbori nastup na ljetošnjim Olimpijskim igrama. U takvom crnom raspletu Hrvatska bi imala pravo samo na jednoga predstavnika kojeg sama izabere.

- Norme, tj. rezultate koje treba isplivati da se zasluži nastup u Londonu su strahovito jake, jer je trebalo smanjiti broj sportaša na Igrama, a plivanje je svaki put dosad premašivalo očekivani broj natjecatelja s više od 50 posto i bilo je jedno od najbrojnijih olimpijskih natjecanja. Za London je postavljena kvota od 900 plivača i plivačica i točka - govori bivši reprezentativac, a danas prvi operativac Hrvatskog plivačkog saveza Tomislav Karlo, koji smatra da će se sa kvalifikacijskom, tzv. A normom, u London plasirati oko 500 natjecatelja.

Zadnja šansa 16. lipnja

Nitko iz hrvatske plivačke obitelji još nema A normu za London, nekolicina njih drži tek rezervno vrijeme koje donosi samo listu čekanja...

- Tzv. B norme više ne jamče kao dosad odlazak na Igre, nego se svi plivači s ostvarenim B normama stavljaju na rang listu, svako isplivano vrijeme nosi određeni broj bodova na temelju kojih se radi redoslijed dok se ne popuni kvota od 900 plivača i plivačica. Evo, da pojasnim konkretno na primjeru Duje Draganje. On se zbog bolesti godinu i pol nije natjecao i nije imao ni prilike lani ostvariti bilo kakav rezultat. Pa tako trenutno u svojoj udarnoj disciplini na 50 m slobodno nema isplivanu ni B normu, neki je dan u Stockholmu plivao 23.1 sekundu. Kvalifikacijska norma za Draganjinih 50 m slobodno je 22.11, a B norma je 22.88 sekundi, međutim sve procjene govore da će za prolazak kroz filtar trebati plivati znatno brže, barem 22.3 - kaže Karlo.

Svi naši potencijalni plivački kandidati za nastup na OI imat će još nekoliko prigoda ostvariti željene rezultate, osobito početkom svibnja u najjačoj kontinentalnoj konkurenciji na EP-u u mađarskom Debrecenu. Zadnju priliku, dva dana prije zaključenja rang liste, imat će 16. lipnja na Zlatnom medvjedu u Zagrebu. Tek 18. lipnja Finin će kompjutor izbaciti putnike u London. U ovom trenutku ni Hrvatska, ali ni većina zemalja, ne zna s koliko će plivača biti zastupljene u Londonu, jer nastup na OI više ne ovisi samo o plivačevu rezultatu nego i o rezultatu konkurencije.

Pravedni i pošteni filtar

- Svjetska plivačka federacija ukinula je odijela, a norme je još pojačala u odnosu na OI u Pekingu, premda su sa zabranom odijela vremena plivača pala. Male nacije već se se lani pobunile zbog novog kvalifikacijskog sustava, ne samo za Igre nego i za SP. Jake norme, naime, favoriziraju velike plivačke nacije kojima je lako jer imaju široku bazu i uvijek će na velikim natjecanjima imati svoje predstavnike - govori Karlo.

Novim sustavom će mnogima koji su izabrali jedan od temeljnih olimpijskih sportova i posvetili mu djetinjstvo i mladost biti uskraćen životni san - nastup na Igrama. Bolan udar na plivačku obitelj, jer ona, za razliku od nogometne, rukometne... nema Ligu prvaka u kojoj se može dokazivati iz tjedna u tjedan.

No, u našim se plivačkim krugovima pozdravljaju postroženi kriteriji.

- Sportski su, pravedni i pošteni, na Igre će zaista samo najbolji, a plivače će onemogućiti da kalkuliraju s nastupima na velikim natjecanjima. Prije su često uoči Igara znali odustajati od Europskog prvenstva, a sad će morati koristiti svaku priliku kako bi uskočili u olimpijski vlak - kaže Karlo.

Tko će odlučiti?

A tko će odlučiti koga ćemo ubaciti u olimpijski vlak ostvari li se najcrnji scenarij, pa nitko od naših reprezentativaca ne uđe u kvotu 900? Tko će biti taj koji će odlučiti da ide Draganja, Todorović, Jovanovićka ili netko četvrti?

- Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski plivački savez - kaže Karlo.

Vjerujemo da se nitko neće morati nositi s tako delikatnim zadatkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:37