DOGOVOR U SKOPLJU

STIŽU RUSKI MILIJUNI Gazprom novi pokrovitelj rukometne SEHA lige, Mihajlovski naslijedio Šolu!

 Ante Čizmić/CROPIX

Ruski gigant Gazprom postao je pokrovitelj hrvatskog rukometa. Jedna od najmoćnijih tvrtki na svijetu, koja je pod svoju kapu uzela čak i nogometnu ligu prvaka, odlučila je uložiti novac i u razvoj rukometa u balkanskim i istočnoeuropskim zemljama.

Samo u 2011. Gazprom je imao promet od 158,1 milijarde američkih dolara. Nekoliko milijuna eura godišnje, a da to neće ni primijetiti, upumpat će i u rukometnu ligu “Južni tok”.

Koji klubovi?

Rukometni “tata” Zoran Gobac najavio je to poodavno, sada se to i ostvarilo bez obzira na neugodnu epizodu s uhićenjem sada već bivšeg prvog čovjeka SEHA lige Sandija Šole. U tijeku završnice drugog izdanja lige u Skoplju i u uvertiri finala, u koje su se plasirali CO Zagreb i domaći Vardar, čelnici lige formalizirali su ugovor s Gazpromom. Zajednička je namjera - stvoriti najjaču rukometnu ligu na svijetu, ligu u kojoj se klubovi neće boriti s besparicom, već će ruski naftni kapital omogućiti miran i spokojan rad na duge staze.

- Konačno krećemo, nismo još sigurni koji će sve klubovi i iz kojih zemalja sudjelovati, slijedi novi sastanak u svibnju nakon kojeg će se sve točno znati.

Prvak u Ligu prvaka?

Iako nas EHF i dalje drži po strani, pobrinut ćemo se da nađemo model po kojem će se najbolje momčadi iz Južnoga toka izboriti za mjesta u Ligi prvaka - rekao je predsjednik rukometnog saveza Makedonije Mihajlo Mihajlovski, koji je od našeg Šole preuzeo ulogu prvog čovjeka lige.

Za početak, dodao je Mihajlovski, najvažnije od svega je to što će Gazprom pokriti troškove putovanja i smještaja za sve sudionike lige. Svi klubovi koji bi trebali ući u ligu od (najvjerojatnije) 12 klubova još nisu do kraja definirani jer se i dalje lobira u brojnim zemljama i brojnim klubovima. Hrvatska i Makedonija imat će po dva kluba u ligi, BiH i Crna Gora po jedan kao i Slovačka i Bjelorusija. Još se radi na privoli Mađara, no to će najvjerojatnije ostati za sljedeću sezonu.

Već za ovu sezonu sponzor je osigurao nagradni fond, te će se CO Zagreb i Vardar boriti za bonus od 35 tisuća eura.

Drugo mjesto nosi 25, treće 15, a 4. pet tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:07