VELIKI ŠAMPION

VIDEO, FOTO Odlazak boksačke legende: Umro bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji Joe Frazier

Svjetsku je slavu stekao s tri legendarna meča s Muhammadom Alijem, ali i naslovima svjetskog prvaka

WASHINGTON - Bivši prvak u teškoj kategoriji Joe Frazier umro je u ponedjeljak u dobi od 67 godina, prenose svjetske agencije. Preminuo je u Philadelphiji mjesec dana nakon što mu je dijagnosticiran rak jetre.

Frazier je osvojio zlatnu olimpijsku medalju za SAD u teškoj kategoriji na Olimpijskim igrama 1964. u Tokiju svjetsku je slavu stekao s tri legendarna meča s Muhammadom Alijem , ali i naslovima svjetskog prvaka (1970. - 1973.). U karijeri je imao 32 pobjede, od toga 27 nokauta, četiri poraza i jednu neriješenu borbu.

Frazier je je bio zaslužan za prvi poraz Muhammada Alija u njegovoj profesionalnoj karijeri u legendarnom meču u 15 rundi 8. ožujka 1971. u njujorškom Madison Square Gardenu. Taj je meč u boksačkoj povijesti ostao poznat kao "borba stoljeća", nakon kojeg su obojica završili u bolnici.

Titulu je izgubio 1973. od George Foremana. Godinu poslije opet je u New Yorku odmjerio snage s velikim Muhammadom Alijem, ali je ovaj puta izgubio na bodove u 12 rundi.

Dvojica velikih rivala ponovno su se susrela 1975. na Filipinima u jednom od najslavnijih sportskih događaja 20. stoljeća kasnije prozvanim "triler u Manili". Nakon teške borbe Frazier je izgubio tehničkim nokautom jer mu trener Eddie Futch nakon 14. runde nije dopustio da nastavi meč zbog ozljeda lica i zatvorenog oka, što mu boksač nikad nije oprostio.

- Svijet je izgubio velikog šampiona. Uvijek ću se sjećati Joea s poštovanjem i divljenjem. Suosjećam s njegovom obitelji i najbližima - oprostio se od Frasiera njegov najveći suparnik Muhammad Ali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 04:00