NOVI PORAZ NADALA

Söderling preko Đokovića izborio polufinale

Nikolaj Davidenko je pobijedio Rafaela Nadala sa 6-1, 7-6 (4)
Nikolay Davydenko, of Russia, returns the ball to Benjamin Becker, of Germany, during BNP Masters indoor tennis tournament in Paris, Tuesday, Nov. 10, 2009.(AP Photo/Michel Euler)
 AP

LONDON - Švedski tenisač Robin Söderling, koji je sa statusom rezerve došao na ATP finale u londonsku O2 Arenu, prvi je izborio polufinale tog elitnog turnira.

Nakon što se u prvoj utakmici skupine B pobjednički obračunao s Rafaelom Nadalom, švedski je tenisač, inače 9. s ATP liste, koji je u London došao nakon odustajanja Andyja Roddicka, slavio i pobjedu protiv branitelja naslova Novaka Đokovića, čime je i definitivno zaslužio prolazak skupine.

Srbin je pružao dobar otpor samo u prvoj dionici igre, da bi u nastavku meča prepustio inicijativu Šveđaninu koji je nakon sat i 38 minute duge borbe slavio 7-6(5), 6-1.

Prvi je ovo poraz Đokovića nakon 11 vezanih pobjeda u susretima ATP finalsa. Bio je ovo šesti međusobni susret ove dvojice i premijerna pobjeda Söderlinga, kojega u skupini B još očekuje ogled protiv Rusa Nikolaja Davidenka.

Niti u drugom pokušaju na turniru ATP finala u londonskoj O2 Areni drugi tenisač svijeta Rafael Nadal nije uspio svladati svog suparnika, što znači i da je izgubio svaku šansu za prolazak skupine.

Nakon što ga je s dva puta po 6-4 prvoga dana završnog turnira osmorice najboljih svladao Robin Söderling, ljevoruki Španjolac pao je u dva seta (6-1, 7-6(4)) i od Rusa Nikolaja Davidenka koji je došao do četvrte pobjede u osmom ogledu karijere protiv Nadala.

Da nije u reprezentativnoj formi Nadal je ponovno potvrdio razočaravši pritom svoje navijače. Od kada je poražen u finalu ATP turnira u Madridu (17. svibnja) Španjolac u pravilu gubi od igrača iz Top 10 društva. Bio mu je ovo deveti ogled s nekima od njih, a nakon njega omjer pobjeda i poraza pogoršao je na 1-8.

Davidenko je bio kudikamo opasniji na terenu, a pogotovo se to vidjelo u prvome setu u kojem je Nadal slabo reagirao na svoj drugi servis (bez poena, 0/5) i u kojem nije obranio niti jednu od Rusu ponuđene dvije break-lopte.

Drugi set pokazao je ozbiljniju igru Španjolca koji je pri 5-4 za Davidenka uspio oduzeti servis suparniku koji je servirao za meč, a potom to još jednom ponoviti kod 6-5 za Rusa. Ipak, snage za konačan preokret u tie-breaku nije uspio ostvariti.

Tenisačima u skupini B preostalo je odigrati po još jedan susret. Sastaju se Nadal i Đoković, te Söderling i Davidenko.

ATP finale, skupina B, 2. kolo:

Söderling - Đoković 7-6(5), 6-1

Nadal - Davidenko 1-6, 6-7 (4)

1. Söderling 2-0 (4-0 u setovima), 2. Davidenko 1-1 (3-2), 2. Đoković 1-1 (2-3), 3. Nadal 0-2 (0-4)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:27