Biljana Blivajs / CROPIX
VODITELJSKI TANDEM IZ SNOVA

67. IZBOR ZA SPORTAŠA GODINE U ORGANIZACIJI SPORTSKIH NOVOSTI VODIT ĆE ŠARMANTNI DVOJAC 'Red je da ponovno odradimo nešto zajedno'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 23. prosinac 2018. 22:40

Opasno se približio kraj godine, vrijeme podvlačenja crte pod mjesece koji su prohujali i prilika da se nagrade najbolji. Izbor najboljih sportaša godine, 67. po redu u organizaciji Sportskih novosti, gdje laureate biraju svi hrvatski sportski novinari, održat će se 26. prosinca, točno u podne, već po tradiciji, a priredbu će voditi, iz velikog TV-studija za cijelo pučanstvo, novinari Martina Validžić i Marko Šapit. I kada ih već spominjemo u istoj rečenici s laureatima, recimo i da su oni također nominirani za najveću medijsku nagradu Zlatni studio - Martina kao TV-novinar godine, a Marko kao TV-voditelj godine, a ujedno je za najbolju TV-emisiju nominirana i njegova ovoljetna “Zabivaka”.

Nego, za Marka znamo, no - kakva je Martinina veza sa sportom?

- Opa, odmah u glavu. Odakle početi...

Bila sam košarkašica

Od tjelesnog, valjda...

- Pa, nikada nisam mogla preskočiti kozlića, bilo me strah. Ali sam zato bila odlična košarkašica i moj tata, koji ima nas tri kćeri, ni dan-danas ne može prežaliti što sam postala novinarka, a ne košarkašica. Igrala sam centra tada, u Lokomotivi, i bila na pragu juniorske reprezentacije, ali su me tada okolnosti odvukle u drugom smjeru, srednja škola, izlasci... Mladost - ludost. Još se sjećam svog tadašnjeg trenera Trajkovića. Danas malo žalim što nisam ostala aktivnija u košarci, pa to nastojim nadoknaditi kroz bavljenje pole danceom. I nije to lagano, samo da znate, a čini mi se da to negdje čak smatraju sportom.

Zagreb, 211218.
HRT.
Prisavlje.
Na fotografiji: Martina Validzic, Marko Sapit, tv voditelji.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Kako je uopće došla s košarke na ples?

- Meni je ples najbolja zabava, to je ujedno i najbolji oblik rekreacije. No moram biti iskrena i priznati da bih voljela odigrati hakl jedan na jedan s Markom Šapitom!

Opa, rukavica je bačena. Marko je na ovaj izazov izvana ostao potpuno miran, iako je negdje u svojoj unutrašnjosti morao zakuhati, jer ovakav se dvoboj ne može izbjeći.

- OK, zašto ne - bila mu je prva hladnokrvna reakcija, ali Martina tu nije stala:

- Svojevremeno sam se zalagala da na televiziji imamo žensku košarkašku rekreativnu ekipu.

Marko se u međuvremenu malo pribrao i uzvratio:

- Ponedjeljkom i subotom imamo termine, rekreacija. Trebaš se samo pojaviti, sve ostalo neće biti problem, jedan na jedan, dva na dva, dogovorit ćemo se...

- Odlično, samo da nisu slobodna bacanja, to mi nikada nije išlo od ruke - dodat će haklerica Martina, kojoj sport definitivno nije stran pojam. Dapače.

- Radila sam i u sportskoj redakciji TV-a, pratila manje popularne sportove koji dečkima nisu bili interesantni. Sjećam se da sam radila neku reportažu o ragbi ekipi, pa su i mene uključile u igru. Još sam tjedan dana kasnije imala ogromnu masnicu na trbuhu...

Zagreb, 211218.
HRT.
Prisavlje.
Na fotografiji: Martina Validzic, Marko Sapit, tv voditelji.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

To su počeci, a kulminacija je bila 2006. godine na nogometnom Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

- Zapravo smo imali sličan početak jer je meni taj SP bio prvo veliko natjecanje koje sam pratio. Imao sam tada leteću ekipu, pratili smo naše suparnike, a Martina je imala free style, navijači, fan-zone, gradovi... U to doba televizija je slala puno više ljudi na teren nego danas, drugačija su bila vremena, drugačija tehnologija posla - kaže Marko, a Martina odmah uskače:

- To mi je bilo najveće iskustvo otkako radim ovaj posao, a radim ga 20 godina. Skoro svaki dan u drugom gradu, dođeš i ne znaš što ćeš taj dan raditi, ali osluškuješ oko sebe i pronađeš priču. I tako svaki dan, ne jednu nego dvije i više, cjelodnevni rad.

Martina se dakle kroz sport isprofilirala za javljanja uživo, formu u kojoj pliva kao riba u vodi.

- Je, volim javljanja uživo, no reportaže su mi ipak najdraža forma. Ali javljanja uživo doista su nešto posebno, taj adrenalin koji te drži...

Ima li Martina, koja nam je - nek’ se kolega Marko ne naljuti - ipak bila draža sugovornica, voditeljskog iskustva s ovakvim tipom priredbi kao što je svečanost izbora najboljih sportaša godine, koji se već 67 godina održava u organizaciji Sportskih novosti?

- Ovako... - nakašljala se, uozbiljila i uzela zrak:

- Priredbu na kojoj će sudjelovati ovakve ličnosti, takve face, dosad još nisam imala prilike voditi. Čak me pomalo strah svega, već me lagano pere adrenalin.

Ovo “face” ide od prvoga do sebe, od kolege Šapita, ili od laureata i uzvanika?

- Dakle, ja sam najveća ljubiteljica Marka Šapita, predsjednica njegovog fun-kluba. Znamo se 100 godina i uvijek sam se pitala, ali u sebi, zašto nikada nismo ništa radili zajedno.

Zabivaka je bila čudo

Unutrašnji je glas, izgleda, ipak dopro do njega.

- Zvao me nekidan i predložio da zajedno vodimo priredbu SN-a, a ja sam ga odmah pitala je li mi pročitao misli.

I, je li?

- Morao sam nekako ispraviti tu “nepravdu”, slično smo krenuli i red je bio da nešto odradimo zajedno - nekako se izborio za riječ Marko, ali samo nakratko:

- Konačno da radim s nekim tko je viši od mene - smije se Martina. Ako nam je dopušteno primijetiti, a jest, zašto ne uostalom, bit će to sjajan tandem na svečanosti izbora najboljih sportaša Hrvatske, u srijedu 26. prosinca, na Štefanje, točno u podne, direktno na programu HRT-a. Kemija definitivno postoji, nadopunjuju se, dobro poznaju i - oboje su nominirani za nagrade za TV-osobe godine.

- Marko i Martina, zar to to ne ide zajedno? - uzima ponovno riječ Martina.

Zagreb, 211218.
HRT.
Prisavlje.
Na fotografiji: Martina Validzic, Marko Sapit, tv voditelji.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Valjda nisu glasali sami za sebe, ali vjerojatno jesu jedan za drugoga?

- Ja sam glasao za Martinu, ali i za kolegu Edu Mahmuljina...

- Ja za Marka i Edu - nije izdržala.

- Iako su oboje u istoj kategoriji, oboje su mi senzacija. Što god Martina napravi, ispada zanimljivo, a ono što je Edo radio u Rusiji, bilo je stvarno sjajno. Srećom pa ga urednik, tj. ja, nije puno gnjavio, imao je apsolutno slobodne ruke.

Rusija, ne možemo pobjeći od nje, od “Zabivake”, koja je ljetos sve prikovala uz TV-ekrane.

- Gledala sam svaki dan, i kad jesu i kad nisu igrali naši, jer mi je bilo toliko zanimljivo. Mislim da su dobili ženske publike kao nikada dotad. Samo zato što su imali pravi pristup, jer gledati sport i baviti se njime, to je prekrasno. Marko je bio ležeran i šarmantan, ali i sve njegove kolege u studiju.

Sportske novosti kao lektira

Sportske novosti, provjereno više puta, lektira su u sportskoj redakciji na TV-u. A kako Martina stoji s lektirom?

- Moj tata otkad ja znam za sebe kupuje Sportske novosti, to je konstanta. Obožava sport i hvali se dan-danas da je bio glavna nogometna faca u Trnji i na Savici...

Pohvale tati, a za kćer pitanje: kakvi su joj planovi, recimo, do ljeta?

- Radim u emisiji “Žene povjerljivo” Danijele Trbović, s Danijelom Despotom uređujem uživo svake subote “Špica, riva, korzo”, pa onda “Kod nas doma”, a nadam se da će me uskoro i Marko angažirati za neki posao u sportskoj redakciji.

Linker
19. travanj 2024 23:33