CROPIX
DOGODILO SE BAŠ ONO NAJGORE

CIRKUS KAKAV JOŠ NIJE VIĐEN! SANDRA PERKOVIĆ POMELA KONKURENCIJU I - OSTALA BEZ POBJEDE Ne bi bila prva ni da je bacila svjetski rekord!

KUP KONTINENATA Najbolja hrvatska atletičarka sezonu je zaključila sa 68,44, ali joj po eksperimentalnim pravilima najdulji hitac natjecanja nije donio i prvo mjesto
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. rujan 2018. 20:35

Sandra Perković završila je sezonu sa sjajnim hicem od 68,44 metra. Bacila je više od tri metra dalje od najbliže konkurentice i osvojila - drugo mjesto. Cirkusantska eksperimentalna pravila uvedena za ovogodišnji Kup kontinenata u Ostravi ostavila su najbolju hrvatsku atletičarku bez pobjede iako je teško napisati da je izgubila s obzirom da je bila uvjerljivo najbolja. Pravi termin za ovo zapravo ne znamo...

Prema pravilima po kojima se odvijalo ovo natjecanje, Sandrin jedini zadatak u prve tri serije je bio da bude ispred svoje kolegice iz reprezentacije Europe, Njemice Nadine Müller. Mogla je pritom Sandra teoretski baciti i svjetski rekord, to joj u nastavku natjecanja ništa ne bi značilo jer su četvrta i peta serija praktički bila nova dva natjecanja.

Sandra na startu nije htjela ništa kalkulirati, odmah je lansirala disk na 68,44, čime je izjednačila svoj i svjetski šesti rezultat godine. Takav hitac nije ostavio nikakvu nadu njezinoj ekipnoj kolegici i prijateljici Müller koja ove sezone nije bacala dalje od 63,00. Danas se ni tome nije približila, bacila je samo 58,34 i otvorila hrvatskoj rekorderki vrata nastavka natjecanja.

U normalnim okolnostima, Sandra bi s ovih 68,44 osigurala pobjedu već u prvoj seriji, ali u Ostravi to nije vrijedilo. U drugom je pokušaju naša atletičarka upisala neispravan hitac, a u trećem bacila 64,92, ali to je bilo samo zagrijavanje za glavni dio natjecanja u kojem se lovila pobjeda. Uz Sandru su u četvrtu seriju prošle Kubanka Yaime Perez (65,00), Kineskinja Yang Chen kao uzdanica Azije i Oceanije (63,34) te Nigerijka Chioma Onyekwere za Afriku (56,68).

U četvrtoj seriji Sandra je morala biti na jednom od prva dva mjesta kako bi ušla u veliko finale. Eventualni neispravni hitac bi pritom značio i kraj natjecanja i osvajanje četvrtog mjesta, bez obzira na tih 68,44 iz prve runde. Nije zato Sandra ulazila u veliki rizik, 65,57 joj je bilo sasvim dovoljno da prođe u petu i završnu seriju u kojoj joj se pridružila najbliža pratiteljica ove sezone Yaime Perez (64,01).

I na koncu se našoj atletičarki dogodilo upravo ono čega se bojala. U petoj se seriji nije se uspjela zadržati u krugu, prestupila je i Perez je nakon toga doslovno za pobjedu mogla ispustiti disk na pola metra. Nije to, ipak, napravila, bacila je 65,30 i uzela prvo mjesto za sebe i Ameriku. Sandrino drugo, u kombinaciji sa sedmim Nadine Müller, donijelo je Europi treću poziciju u ovoj disciplini.

Linker
26. travanj 2024 19:23