Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

DOGODILO SE BAŠ ONO NAJGORE

CIRKUS KAKAV JOŠ NIJE VIĐEN! SANDRA PERKOVIĆ POMELA KONKURENCIJU I - OSTALA BEZ POBJEDE Ne bi bila prva ni da je bacila svjetski rekord!

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 08.09.2018. u 18:35

 • KUP KONTINENATA Najbolja hrvatska atletičarka sezonu je zaključila sa 68,44, ali joj po eksperimentalnim pravilima najdulji hitac natjecanja nije donio i prvo mjesto

  Sandra Perković završila je sezonu sa sjajnim hicem od 68,44 metra. Bacila je više od tri metra dalje od najbliže konkurentice i osvojila - drugo mjesto. Cirkusantska eksperimentalna pravila uvedena za ovogodišnji Kup kontinenata u Ostravi ostavila su najbolju hrvatsku atletičarku bez pobjede iako je teško napisati da je izgubila s obzirom da je bila uvjerljivo najbolja. Pravi termin za ovo zapravo ne znamo...

  Prema pravilima po kojima se odvijalo ovo natjecanje, Sandrin jedini zadatak u prve tri serije je bio da bude ispred svoje kolegice iz reprezentacije Europe, Njemice Nadine Müller. Mogla je pritom Sandra teoretski baciti i svjetski rekord, to joj u nastavku natjecanja ništa ne bi značilo jer su četvrta i peta serija praktički bila nova dva natjecanja.

  Sandra na startu nije htjela ništa kalkulirati, odmah je lansirala disk na 68,44, čime je izjednačila svoj i svjetski šesti rezultat godine. Takav hitac nije ostavio nikakvu nadu njezinoj ekipnoj kolegici i prijateljici Müller koja ove sezone nije bacala dalje od 63,00. Danas se ni tome nije približila, bacila je samo 58,34 i otvorila hrvatskoj rekorderki vrata nastavka natjecanja.

  U normalnim okolnostima, Sandra bi s ovih 68,44 osigurala pobjedu već u prvoj seriji, ali u Ostravi to nije vrijedilo. U drugom je pokušaju naša atletičarka upisala neispravan hitac, a u trećem bacila 64,92, ali to je bilo samo zagrijavanje za glavni dio natjecanja u kojem se lovila pobjeda. Uz Sandru su u četvrtu seriju prošle Kubanka Yaime Perez (65,00), Kineskinja Yang Chen kao uzdanica Azije i Oceanije (63,34) te Nigerijka Chioma Onyekwere za Afriku (56,68).

  U četvrtoj seriji Sandra je morala biti na jednom od prva dva mjesta kako bi ušla u veliko finale. Eventualni neispravni hitac bi pritom značio i kraj natjecanja i osvajanje četvrtog mjesta, bez obzira na tih 68,44 iz prve runde. Nije zato Sandra ulazila u veliki rizik, 65,57 joj je bilo sasvim dovoljno da prođe u petu i završnu seriju u kojoj joj se pridružila najbliža pratiteljica ove sezone Yaime Perez (64,01).

  I na koncu se našoj atletičarki dogodilo upravo ono čega se bojala. U petoj se seriji nije se uspjela zadržati u krugu, prestupila je i Perez je nakon toga doslovno za pobjedu mogla ispustiti disk na pola metra. Nije to, ipak, napravila, bacila je 65,30 i uzela prvo mjesto za sebe i Ameriku. Sandrino drugo, u kombinaciji sa sedmim Nadine Müller, donijelo je Europi treću poziciju u ovoj disciplini.

    

  Iz drugih medija