Screenshot
TALENT KAKAV SE RIJETKO VIĐA

ČUDO OD DJETETA ZALUDJELO ATLETSKI SVIJET! Buduća novinarka već je dvaput rušila svjetski rekord, a kad se pogleda tko su joj roditelji sve je jasnije

ČUDO OD DJETETA Sydney McLaughlin, 18-godišnja djevojka iz New Jerseya, ruši rekorde kao od šale i golemim koracima grabi prema svjetskom vrhu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. lipanj 2018. 00:04

Kad je prije dvije godine, prije nego što je napunila 17, upala u reprezentaciju za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, američki su je mediji prozvali čudom od djeteta. A to čudo se otada nije ugasilo, štoviše, golemim koracima grabi prema naprijed i “prijeti” da postane sjajna priča, sljedeća velika zvijezda Kraljice sportova. Sydney McLaughlin, djevojka koja će u kolovozu napuniti 19 godina, zaludjela je atletski svijet, kako navijače, tako i stručnjake.

O kakvom se talentu radi, dala je naslutiti 2015. kada je kao 15-godišnjakinja postala svjetska mlađejuniorska prvakinja na 400 prepone. Nije se tu zaustavila, nastavila je pomicati vlastite granice, a u ovu je godinu utrčala u stilu koji ostavlja malo dvojbi oko toga da je čeka blistava karijera. Naravno, jamstva nema, mnogi su se veliki talenti ugasili, ali Sydney već sada ima rezultate s kojima ozbiljno može konkurirati i u seniorskim vodama.

Trenutačno drži šest najboljih juniorskih rezultata svih vremena na 400 prepone, a ove je sezone već dvaput rušila svjetski rekord. U Fayettevilleu je 27. travnja trčala 53.60, a dva tjedna kasnije je u Knoxvilleu odjurila do 52.75, nevjerojatnog dosega za jednu 18-godišnjakinju. O kakvom se rezultatu radi, najbolje će dočarati podatak da je njime došla na deveto mjesto vječne ljestvice među seniorkama, samo je 41 stotinku sporija od svjetske rekorderke Julije Pečonkine. Osim toga, ima respektabilne osobne rekorde i na 100 (11.07), 200 (22.39) i 400 metara (50.07).

A tko je uopće ta senzacionalna Sydney McLaughlin? Djevojka iz New Jerseya potječe iz atletske obitelji. Tata Willie bio je u polufinalu američkog prvenstva na 400 metara, a mama Mary također je bila solidna trkačica u srednjoj školi.

Geni su učinili svoje i djeca su završila na tartanu, štoviše, već sada su nadmašila roditelje. Sin Taylor aktualni je svjetski juniorski doprvak na 400 prepone, a Sydney je talent kakav se rijetko rađa. Toliki da su nakon završetka srednje škole na njezinu adresu sletjele brojne milijunske ponude kako bi odmah prešla među profesionalke.

No, skromna Sydney sve je bacila u koš za smeće i prihvatila stipendiju Sveučilišta Kentucky.

- Odluka o odlasku u profesionalne vode je jako velika, a ja još uvijek nisam spremna za nju. Jednostavno sam željela iskusiti kako je to biti studentica, osjetiti kako je to šetati kampusom, biti slobodna od roditelja i živjeti normalnim životom - dječje razigrano je objasnila Sydney.

I sa sportske se strane njezina odluka pokazala idealnom jer je na fakultetu upala u skupinu koju vodi trener Edrick Floreal, a u njoj su svjetska rekorderka na 100 prepone Kendra Harrison, olimpijski i svjetski prvak na 110 prepone Omar McLeod i svjetska prvakinja na 400 prepone Kori Carter. U takvom je društvu teško ne napredovati.

- To je nevjerojatna skupina ljudi. Imati priliku trenirati s njima i slušati njihove savjete je neprocjenjivo - ističe darovita atletičarka, kojoj je cilj diplomirati novinarstvo.

U takvom se društvu Sydney odlično snašla, iako je više od tisuću kilometara daleko od roditeljskog doma, to joj nimalo ne smeta.

- Mama i tata me stalno pitaju nedostaje li mi dom, a ja im stalno odgovaram negativno. Mislim da sam ih prilično uzrujala - smije se Sydney.

Iako joj popularnost u posljednje dvije godine nezaustavljivo raste, Syd the Kid, kako joj tepaju američki mediji, slava nimalo ne smeta i ne boji se da će joj udariti u glavu.

- Moji su roditelji obavili odličan posao, tako da se znam nositi s tim. Kad vidim kako mi klinci na društvenim mrežama pišu “ti si mi inspiracija, zbog tebe se želim baviti atletikom”, osjećaj je nevjerojatan - priznala je djevojka iz Jerseya.

Linker
16. travanj 2024 17:45